Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Vámosszabadi

Talán ha nincs az épp beköszönő meleg, a képviselői padsorokból valakinek eszébe juthatott volna az, amivel kezdeni illenék: az emberek, akiket érint, ugye hallottak erről a tervről?

Tényleg, mit vártak?
Az A verzió szerint az emberek egy része a hírt hallva jól leissza magát, még egyszer disznót öl; a gyerekek „Bogyóval és Babócával" vigasztalódnak, aztán belenyugodva a helyzetbe, felkészülnek az új, menekültekkel színesített életükre?

Vagy – a B verzió szerint – júliusig feltűnés nélkül meg lehet nyitni egy menekülttábort a szlovák határ mellett, hisz magyar már úgysem jár arra – drága lett nekünk az eurós szlovák sajt.

Esetleg a C verzió: Mikor érdekelt minket, mit gondol 1700 vámosszabadi, meg egy-kétezer környező falubeli véleménye, ha a társadalmi érdek azt követeli meg, hogy tábort nyissunk?
Félő, hogy a magyarok többsége zokszó nélkül bejelölné a „C"-t. Kilencszáz aláírás és kétszer ennyi haragos tekintet dacol csak ez ellen, egyszersmind emlékeztetve minden érintettet arra, hogy a demokráciát (eddig) azért el szokták játszani. Annak pedig része volt, hogy legalább a címzettekkel közölték, mi lesz – ha akarják, ha nem. Jobb, ha akarják.

Ez most valami új, olyan, amelyért a Gazdálkodj okosan!-ból legalább kétszer kimarad az ember, s a játékban maradásnak is a 6-ost szabják feltételül.

Nagyon nehéz lesz ugyanakkor hatost dobni, mert ezen a kockán az ötödik utáni pötty szinte teljesen lekopott. Karcos akkor lett a fekete festék, amikor azok, akik a döntést előkészítették (így szokás mondani), maguk helyett egy hivatalvezetőt küldtek hírvivőnek. A postás tette is a dolgát, „kommunikációs csomagot" ígért, mást nem tehetett, s tulajdonképpen nyugodt szívvel távozhatott, mert a megyei testület, amellyel a hírt közölte – két politikust kivéve – sztoikus nyugalommal, kérdés nélkül vette tudomásul a dolgot. Talán ha nincs az épp beköszönő meleg, a képviselői padsorokból valakinek eszébe juthatott volna az, amivel kezdeni illenék: az emberek, akiket érint, ugye hallottak erről a tervről?

A válasz: nem.

Gyaníthatóan ez volt az a pillanat, amikor végleg lepattogzott a festék, ráadásul most azoknak kellene visszafesteniük a bizonyos hatodik pöttyöt, akik pontosan meg tudják mondani, nekik bezzeg kiktől és hány engedélyt kellett kérniük, hogy a nyomorult komposztkukájukat lemondhassák, a gyereknek pedig kutyát vehessenek. Nem egy egész falu életére akartak kihatni, csak a magukéra.

A bürokrácia akkor jól vizsgázott, minden hivatal és hivatalnok a helyén volt, s mivel alkalom is adódott, az idő is engedte, alaposan kioktatták a delikvenst a játékszabályokról. Mert ezekhez kell tartania magát minden tisztességes, törvénytisztelő állampolgárnak. Vagy meneküljön ő is, amerre lát.

Olvasóink írták

 • 2. Squrriel 2013. július 15. 15:12
  „" Kilencszáz aláírás és kétszer ennyi haragos tekintet dacol csak ez ellen,..."

  Itt 1700 lakost meg 2000 környékbelit emlitenek mikor riogatni kell. Hol vannak? 900 aláirás és a kétszer annyi dühös tekintetü az: 1. Analfabéta, saját nevét nem birja leirni, 2. Nincs 2x annyi ember, csak helyi szinten is egy kisebbség szüttyük vélt sérelem miatt.
  900 ember vállalja hogy nemért vele egyet. Édeskevés. A másikfele aki egy aláirást is sajnál rá az vagy egyetért vagy nemérdekli.

  Hőbörgők haza!!”
 • 1. Squrriel 2013. július 15. 15:00
  „Mi ez a zagyvaság? Eldöntötték.Pont Ez a sirva kesergős vágjunk disznót ,mélynagyar mentalitás meg nagyon nem normális dolog.

  Békéscsaba mellett nem emberek élnek ha pl odarakták volna?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolygós tánc

Ami ma kezdődik a városban és tart hét nap, hét éjen át, az ott rejtőzik mindenkiben: tapsban,… Tovább olvasom