Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

`Zöldolimpiát´ szeretne rendezni Győr és `okos várossá´ akar válni - videó

Győr első magyar városként kíván csatlakozni a Smart-programhoz. A tervek szerint 2017-re megvalósulhat a kisalföldi "Zöldolimpia".

A győri önkormányzat és az E.ON Hungária Zrt. együttműködési megállapodást írt alá arról kedden, hogy a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kezdetéig Győr "okos várossá" (Smart city) válik.

A "smart city" elnevezéssel azokat a városokat jelöli, amelyek intelligensen és hatékonyan használják fel az erőforrásaikat, valamint korszerű technológiákat alkalmaznak energiafelhasználásuk csökkentése és költségeik minimalizálása érdekében. A Smart-programról szó esett a novemberi közgyűlésen is - tudósításunkat ide kattintva olvashatják el!


Videó: Cseh Róbert"Hazánk 2017-ben első ízben ad otthont olimpiai rendezvénynek, amelynek a helyszíne Győr lesz. A mostani megállapodás megteremti annak a lehetőségét, hogy a XIV. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, mint `Zöld Olimpiát´ rendezhessük meg. Így a sportesemény, a fejlesztések és a későbbi üzemeltetés minél kevesebb károsanyag-kibocsátással, környezettudatosan valósul majd meg" - közölte Borkai Zsolt polgármester.


Az európai Smart-városok között jelenleg a svédországi Malmö jár az élen. Borkai Zsolt elmondta: személyesen tapasztalta meg a rendszer előnyeit Svédországban
Az európai Smart-városok között jelenleg a svédországi Malmö jár az élen. Borkai Zsolt elmondta: személyesen tapasztalta meg a rendszer előnyeit Svédországban


"Széles skálán mozog a Smart City fogalomkör alá vonható hatékonysági lépések eszköztára, hiszen a városok működtetésének minden területére kiterjedhet: városi szolgáltatások, közlekedés, üzleti környezet, víz-, energia- és hulladékgazdálkodás, közműirányítás, közbiztonság, egészségügy, oktatás és környezetvédelem" - magyarázta Eric Depluet, az E.ON vezérigazgatója.


`Zöldolimpiát´ szeretne rendezni Győr és `okos várossá´ akar válni - fotók: Cseh Róbert

"Győr esetében elsősorban a termelési eljárások átgondolását, a termelő egységek virtuális erőművi irányítórendszerbe kapcsolását és az önkormányzati, üzleti, valamint lakossági fogyasztók okos hálózatba szervezését, okos mérőkkel való ellátását fogja képezni a szóban forgó modernizálás" - mondta Patay László.

Az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. igazgatóságának elnöke hozzátette: "a Smart-program révén ki szeretnénk aknázni a városban rejlő alternatív energiatermelési lehetőségeket (biomassza, szélenergia, geotermikus hő) is".


Az aláírás pillanata - fotó: Cseh Róbert
Az aláírás pillanata - fotó: Cseh Róbert
hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íme, a középiskolák új százas toplistája!

A top százba öt megyei gimnázium került. A Győr-Moson-Sopron megyei iskolákat Budapest és Pest megye oktatási intézményei előzték meg. Tovább olvasom