Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Zenés időutazás a kazamatákban

Győr - Sok-sok táncnak és muzsikának adott otthont szombaton – a kulturális örökségek napja alkalmából a Teleki utcai Füles bástya.

Kazamatáiban alkalmi történelemórán ismerhették meg az érdeklődők a reneszánsz építmény történetét.

Európa egyik legnagyobb reneszánsz erődjének egyik, hosszú évtizedekig ismeretlen részét, az úgynevezett Magyar-bástyát tavaly saját erőből újította fel az Arrabona Városvédő Egyesület. Azzal a szándékkal tették mindezt, mert véleményük szerint a több évszázados bástya hangulatos kazamatái kiválóan alkalmasak arra, hogy ott időnként kulturális rendezvényeket tartsanak.

A bástyaprogram részeként Szabó Gyula építész kalauzolta az érdeklődőket a kazamaták reneszánsz falai között. Fotó: Krizsán Csaba
A bástyaprogram részeként Szabó Gyula építész kalauzolta az érdeklődőket a kazamaták reneszánsz falai között. Fotó: Krizsán Csaba

– Akkor bukkant elő ez a bástya, mikor annak idején a tízemeletesek építése miatt házakat bontottak a környéken. A patinás hely érdekessége, hogy szinte teljesen épen megmaradt, így ha ˝alászáll˝ az ember, az eredeti reneszánsz padozaton járhat, illetve gyönyörű boltozatokat csodálhat a bástya gyomrában – említette Szabó Gyula, a megyei építészkamara elnöke, aki alkalmi történelemórán beszélt az érdeklődőknek az építményről. – Egyesületünk az elmúlt évben vállalta, hogy kijavíttatja a leomlott részeket, valamint megcsináltattuk a világítást, megszabadítottuk az ódon falakat a graffitiktől. A látvány szinte kínálta az ötletet, hogy a kulturális örökségünk napján megnyissuk a kazamatákat és szellemi-lelki építkezésre hívjuk meg a győrieket.
Ennek szellemében idén is egy napra táncnak-muzsikának adtak otthont a bástya föld alatti helyiségei.

Fellépett szombaton – többek között – a Csiki Duó, a Road
Stone, a Pannon Kvartett, az Arrabona Ensemble és a Hangraforgó együttes, színpadra léptek a Grácia Művészeti Stúdió és a Csutora hagyományőrző együttes táncosai, valamint Kátai Zoltán énekmondó. A kulturális csemegék mellé zsíros kenyeret is kínáltak a szervezők a vendégeknek.

Olvasóink írták

  • 1. titokgyula 2010. szeptember 28. 14:55
    „Jó hangulatú volt a rendezvény. Az ott készült képeket az arrabona-varosvedo.hu oldalon lehet megtekinteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templomszentelés, közösségi tér átadás Kunszigeten

Külső felújítása után dr. Pápai Lajos püspök szentelte fel a kunszigeti templomot. Tovább olvasom