Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Vízminőségi vizsgálat kezdődik Pázmándfalun

Pázmándfalu önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében sikeres pályázatot nyújtott be, így a település támogatást kapott a területén lévő sérülékeny földtani környezetben lévő ivóvízbázis diagnosztikai, ellenőrző vizsgálatára.

A felszín alatti ivóvízbázis állapotának folyamatos vizsgálata elengedhetetlen annak érdekében, hogy minden háztartásban tiszta, és az uniós normáknak megfelelő legyen a víz minősége. A beruházás az Európai Unió finanszírozásával valósul meg.

A projekt legfőbb célja annak vizsgálata, hogy Pázmándfalu ivóvízbázisa mennyire sérülékeny, tehát mennyire károsította azt az ipar és társadalmi fejlődés valamint a mezőgazdasági termelés.

Ez azért is fontos, mert a felszín fölötti szennyező forrásoktól csak részben védett a felszín alatti vízkészlet. A szennyező anyagok fokozatosan jutnak a talajba, azon keresztül pedig a vizekbe, végül pedig a kutakba. A felszín alatti vizek elszennyeződése lassú folyamat, azonban kialakulása rendkívül káros lehet.

A projekt keretében először fúrásokkal feltárják az esetleges szennyező forrásokat valamint mintát vesznek a Pázmándi-érből. Ezt követően kiépítenek egy korszerű, uniós normáknak megfelelő ellenőrző rendszert. Ennek érdekében monitoring kutakat telepítenek, amelyek segítségével elemzik a víz minőségét, összetételét.

Telepítenek még tizenkét darab automata vízszintregisztráló rendszert is, végül pedig a szakemberek kidolgoznak egy biztonságba helyezési tervet, amely részletesen tartalmazni fogja azokat az intézkedéseket, amelyek szükségesek az egészséges ivóvíz megtartásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorozatos rongálások Győrben, évi több mint 10 millió forintos kár - fotó

Éves szinten tízmillió forintos kárt okoznak a vandálok Győrben, ezúttal a Radó szigeten lévő… Tovább olvasom