Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Tűzoltók, parancsnokaik együtt demonstrálnak

Győr-Moson-Sopron - Megyénkből százötven vonulós tűzoltó, továbbá a parancsnokaik is részt vesznek a hétfői budapesti demonstráción. A kormány tervezett elvonásai miatt vonulnak az utcára.

– Egy vonulós tűzoltó havi nettó bére kilencvenezer forint, kíváncsian várjuk már, a kormányzatok mikor jönnek rá arra, hogy hivatástudatból nem lehet megélni – panaszolta a minap a soproni tűzoltóságon Nagy Gábor zászlós. – A fizetésünk az unióban a második legkisebb. Lassan oda jutunk, a tűzoltóság egy drága hobbi lesz. Amikor letettük az eskünket, vállaltuk, hogy csorbul az alkotmányos jogunk, ugyanis mi nem sztrájkolhatunk. A társaim nevében is elmondhatom, a szolgálatot mindig felvesszük, és baj esetén vonulni fogunk! A munkánkat a társadalom erkölcsileg elismeri, az állam viszont sem erkölcsileg, sem pedig anyagilag nem. Miközben mi vagyunk az egyetlen olyan szervezet, amelynek két perc alatt vonulnia kell.

A tűzoltók mindezek ellenére – nem az alacsony bér miatt, hanem a kormány tervezett elvonásai miatt – hétfőn Budapesten demonstrálnak. A megmozduláson, amelyre tartalék tűzoltó járművek is felvonulnak, megyénkből százötven vonulós tűzoltó és parancsnokaik vesznek részt.

– Egy lakossági felmérés szerint a többség a tűzoltók munkáját kétszázötvenezer forint fizetésért vállalná el. Miközben a mi fizetésünk ennek a fele, az ausztriainak pedig az ötöde – fogalmazott Gyenge Koppány, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének országos választmányi tagja. – A jövő évi tervezett költségvetés 1,8 milliárd forintot vonna el a parancsnokságoktól. Mindez megnehezíti a működést, és előfordulhat, a tűzoltók nem tudják teljesíteni az esküjükben vállalt kötelezettséget. A parancsnokságok működési költségeit az állami normatíva nem fedezi, az önkormányzatoknak az alulfinanszírozottság miatt évek óta támogatást kell adniuk. A túlmunka-kifizetések kiharcolásáért a hivatásos tűzoltóknak perek százaival kell terhelni az igazságszolgáltatást, mert a kormányok évek óta nem akarják ezt a kérdést rendezni. A hivatásos szolgálati törvény legelső bekezdésében az állam tántoríthatatlan hűséget és bátor helytállást követel. Elismerve a szolgálattal járó nagyobb áldozatvállalást, azzal arányban álló erkölcsi és anyagi megbecsülést ígér. Ezzel szemben a jövő év utolsó hónapjaiban működésképtelenné válhatnak a tűzoltóságok.

Olvasóink írták

 • 9. Jandex 2009. október 20. 20:25
  „Le a kalappal a parancsnokok előtt is Akik kiállnak az állomány mellett,/ha kell akkor a tüntetésen is!/ KÖSZÖNJÜK és VIGYÁZZANAK EGYMÁSRA is!!!”
 • 8. Dörgés 2009. október 18. 21:50
  „5.-6.-7. Szívemből szóltatók.”
 • 7. kukori1972 2009. október 18. 20:27
  „HÁÁÁT Borókának igaza van ám,a sok léhűtő ingyenélő katasztrófavédő munkáját a TŰZOLTÓK végzik el ők csak nyilatkoznak és a dicsfényben mutogatják magukat.”
 • 6. Boróka53 2009. október 18. 16:44
  „5-höz csatlakozom!! Lehetne mondjuk kezdeni a Katasztrófavédlmi Igazgatóságok (volt megyei tűzoltóparancsnokságok) , Tűzoltószövetségek (megyei-országos) "lefejezésével"!! A TÉNYLEGES munkát ugyanis a városi tűzoltóságok, tűzoltók végzik, a többi összes "szerv" csak összesít, statisztikai adatokat szolgáltat, versenyeket szevez, szóvivőt alkalmaz stb... - egy "sima tűzoltó" bérének többszöröséért!!!”
 • 5. reszegenisjozan 2009. október 17. 23:52
  „Az mégiscsak röhej, hogy havi nettó 100-150 ezerből kell megélnie egy tűzoltónak. Én is ismerek egy tűzoltót, aki valóban hivatástudatból tűzoltó.
  Jó lenne már megszűntetni a sok ál állást az állami szférában, BKV, MÁV, VOLÁN, POSTA, stb, st, stb. És az ott megspórolt milliárdokból (végkielégítés, irodafenntartás, prémiumok, szolgálati autó, stb, stb) lehetne tisztességes bért fizetni orvosnak, tűzoltónak, rendőrnek, pedagógusnak.
  Lefejezni az összes ingyenélő, semmittevő, milliós fizetést, végkielégítést felvevő régi haver bandát és utána kezdeni ugyanezt a vállalatoknál. De előtte az adózást ésszerűen lecsökkenteni. És ha ezután is valaki adót csal, akkor azt lecsukni. Ebben a börtönben viszont dolgoztatni kell, nem pedig seftelni (ugye börtönök parancsnokai, vezetői). pl közművek karbantartása, veszélyek elhárítása (árvíz, viharkár, stb).
  Ehhez viszont összefogásra van szükség.”
 • 4. enzof 2009. október 17. 16:56
  „http://www.langlovagok.hu/”
 • 3. SC 2009. október 17. 16:48
  „A szoc. kormány mindig onnan von el,ahová tenni kéne...Fordított világban élünk,remélem már nem sokáig!”
 • 2. sergio 2009. október 17. 14:28
  „Csak azt szeretném kérdezni Tőletek, Kedves Tűzoltók, Nektek favágói, állatmentési vizsgát is tenni kell? Ezt komolyan kérdem mert tényleg röhej, hogy ennyi pénzért még a csillagokat is le kell, hogy hozzátok az égről. További szép napot és jóval NAGYOBB fizetést kivánok Nektek! Vigyázzatok Magatokra, én a Ti munkátokat becsülöm a legnagyobbra. Maradok mélységes tisztelettel: Sergio.”
 • 1. enzof 2009. október 17. 13:24
  „Egy családtagom tűzoltó,nagyon keveset keresnek...
  Életüket kockáztatják minden bevetéskor,nagyon durva munka amit csinálnak,
  Gondoljunk tűzre,balesetre-gyomorral bírni kel stb...
  Minden tűzoltónak elismerésem,demonstrálni menni kell!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három nap segítő szeretet

Győr - Közel kétszáz fiatal végzett önkéntes munkát pénteken a megyeszékhely egészségügyi, szociális… Tovább olvasom