Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Továbbra is lendületben a telepítési kedv a borvidéken

Pannonhalmi borvidék - A tavalyinak csak a felét éri el az idei szőlő termésmennyisége a 600 hektáros összterületű borvidéken.

A szüreti jelentések összegzése nemrégiben készült el és kiderült, hogy a hektáronkénti termésátlag a tavalyi 75 mázsáról 40 mázsára csökkent. Az időjárás miatt a mustfok is kevesebb a szokásosnál, míg tavaly 18,5, idén 16,9 fok volt átlagosan. Ezért több termelő élt a jogszabály adta lehetőséggel és kristálycukorral javította a mustfokot. Hangyál Balázs hegybíró azt is elmondta, hogy a sok eső ellenére szép savszerkezetűek a borvidék nedűi, ami a talajadottságoknak köszönhető. Így az idei fehérborok is jó évjáratúnak számítanak Pannonhalma környékén. A borvidék újborai közt van olyan, amely több versenyen is bekerült az első tíz közé. Viszont az alacsony termésmennyiség miatt csökkennek a szőlészek, a pincészetek bevételei. Ennek ellenére nem csökken a telepítési kedv.

Az eddig beszerzett engedélyek alapján jövőre még nagyobb területre kerülnek új szőlőültetvények. Míg idén mintegy 70 hektárnyival nőtt, jövőre 100 hektárnyival bővülhet a borvidék szőlőtermő területe a telepítések révén. Az új ültetvények gazdaságosabb termelést tesznek lehetővé, így jobb termésátlagokat biztosítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhúzódott a kábelcsere - félnek a lakosok

˝Győrben az Árpád út 62. és a Szent István út 57. közötti szakaszon, a játszótér melletti részen… Tovább olvasom