Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Támadások a három fenékküszöb ellen

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (45. rész)
„Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter megerősítette, hogy a válság nem sodorta el a szigetközi és a mosoni-dunai rehabilitációs projektet, azok biztosan megvalósulnak: 2010-ben már elkezdődhet a kivitelezés. Nagy Andor, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke szerint nem lehetnek sem Szigetköz, sem Nagymaros ügyében tabukérdések, vitázni kell ezekről." (2009. május 22.)

„A minisztert és a környezetvédelmi bizottság elnökét is levélben »figyelmeztették« a fővárosi zöldek a szigetközi kerekasztal »veszélyeire«. Egy ferencvárosi(!) képviselő Mosonmagyar-
óváron papírról olvasta fel az itteni rehabilitációhoz kapcsolódó »aggódó« kérdéseit. Minden megyei fórumon átment, s szinte mindenhol egyhangúlag támogatták a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület térségi három fenékküszöbös rehabilitációs javaslatát, ám a fővárosi zöldek teljes erővel, minden fronton torpedózzák." (2009. május 26.)

„Nyilvánvaló csúsztatásnak és hazugságnak nevezte Nagy Andor, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke, hogy a bős–nagymarosi erőmű megépítésének lehetőségére tett volna javaslatot, miután három civil szervezet – Védegylet, a Duna Charta, valamint a Reflex, Győr – a politikus bizottsági meghallgatását kezdeményezte ezzel az indokkal. Nagy Andor elismerte, hogy egy korábbi fórumon valóban beszélt arról, hogy »lehet vitát folytatni« a Szigetköz rehabilitációjáról, de szerinte ez nem jelenti a gát felépítése melletti állásfoglalást és egyáltalán nem gyengíti Magyarország pozícióit a hágai perben." (2009. június 4.)

„Hajósy Adrienne magát »állampolgárként« aposztrofáló Duna-kutató a vízkeretirányelv intézkedéseinek ásványrárói fórumán az európai javaslat figyelembevételét szorgalmazta, a helyiek azonban kiálltak a három fenékküszöbös megoldás mellett." (2009. július 17.)

Uniós előírásnak eleget téve elkészült hazánk első vízgyűjtő-gazdálkodási terve. A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) szerint siker, hogy három fenékküszöbös szigetközi rehabilitációs javaslatuk bekerült a véleményezendő dokumentációk közé." (2010. január 4.)

„A következő három évben látványos vízgazdálkodási fejlesztések indulnak a megyében. »Pénz a trezorban«, tervezőasztalon a szigetközi 6 és a mosoni-dunai 5,2 milliárdos fejlesztés, a gönyűi torkolati műtárgy megemeli Győrben is a vízszintet, Dunakilitin majd energiát termelnek – mondta Janák Emil vízügyi igazgató." (2010. január 8.) (Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fenékküszöb mentette meg a Szigetközt

„Reménykeltőnek tartom a Kisalföld népi kezdeményezését, a szigetköziek emlékeznek: a végső… Tovább olvasom