Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Minden második magyar túlsúlyos?

Győr-Moson-Sopron - A magyarok úgy érzik, a közepesnél kissé jobb egészségnek örvendenek, de a megkérdezetteknek csak egyharmada véli úgy, hogy megfelelő a testsúlya.
A fenti adatok az Ipsos-csoport kutatásából derülnek ki, amelyben ezren vettek részt. A fiatalabbak egészségesebbnek érzik magukat, kevesebbet is tesznek a megőrzéséért, míg az idősebb korosztályokra épp az ellenkezője igaz.

Minden második magyar gondolja, hogy több-kevesebb súlyfelesleggel rendelkezik, minden tizedik ember pedig egyenesen elhízottnak tartja magát, s csak néhány százalékos azok aránya, akik túl soványnak találják magukat. Úgy tűnik, a túlsúly a korral egyenes arányban nő: a harminc év alattiaknál jelentősen kevesebben, míg hatvan év felett átlagon felül küszködnek vele.

Természetesen szoros összefüggés mutatkozik a testsúly és aközött, hogy mennyire tartjuk egészségesnek magunkat. Az egészséges testsúllyal rendelkezők érzik önmagukat a leginkább jó egészségi állapotúnak, a legkevésbé egészségesnek pedig az elhízottak.
Annak ellenére azonban, hogy a súlygyarapodás kérdése a lakosság négyötödét aggasztja kisebb vagy nagyobb mértékben – a nőket a média által propagált nádszálkarcsú nőideálnak köszönhetően természetesen jobban –, amikor arra terelődött a szó, vajon miért nem figyelnek jobban az étkezésükre, a megkérdezettek rögtön sorolták a kifogásokat. Például azt, hogy bár tisztában vannak azzal, mit kellene enniük, a mindennapokban ez nehézséget jelent, s azt is kifogásolták, hogy nem rendelkeznek elegendő információval az élelmiszerekről és az egészséges étrendről.

Sokak szerint azért nem tudunk javítani az étkezési szokásainkon, mert túl bonyolultak a témában megjelenő cikkek és tanulmányok, a tízfokú skálán 5,3 értékben értettek egyet ezzel a megkérdezettek. Majdnem ennyit, 4,7 pontot ért el a „túlságosan elfoglalt vagyok ahhoz, hogy egészséges legyen az étrendem" magyarázat is, amitől állításuk szerint a középkorúak szenvednek leginkább.

Úgy tűnik, az emberek többsége az odafigyelés helyett szívesebben hárítaná másra a felelősséget, ugyanis úgy vélik, kormányzati szintű beavatkozásra lenne szükség ahhoz, hogy a gyártók egészséges élelmiszereket készítsenek.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Cady 2008. augusztus 21. 13:15
  „Van egy barátnőm. Ő nem tud hízni. Rá azt mondják az emberek, biztos anorexiás, vagy drogos... Pedig annyit eszik, mint egy dinoszaurusz! Nekem a gyomrom nem túl nagy. Vagy leves, vagy második, vagy deszert... :)”
 • 21. Gery.. 2008. augusztus 21. 12:37
  „Azér azt valljuk be,hogy a két joghurttól nem megy a talicska és a mosógép sem a negyedik emeletre..Ezalatt azt értem,hogy a fogyás és a jó alak,nem abból lesz elérhető,hogy egyszerűen nem eszek..Enni kell és lehet akár sokat is..Csak utána mozogjuk le..Én megeszem az öt rántott húst és sörözök is néha,mégsincs rajtam felesleg..180cm,76kg. Heti 4xedzés és sok séta..Szerintem ez a titok..Mozogni-mozogni,mozogni..Amikor csak lehet.A lusták lesznek kövérek..(szerintem)Egyébként semmi bajom velük..Aranyosak és jópofák..Csak nem mozognak:)”
 • 20. PrettyWoman 2008. augusztus 21. 10:24
  „Cady! Szívemből szóltál! Én ugyanúgy 49 kg vagyok, mint mikor leérettségiztem 25 éve. Közben voltak negatív kilengéseim is, amit nagyon szégyelltem és fogcsikorgatva visszafogytam. De nem azért, hogy megfeleljek másoknak. Másoknak 60 kg-gal feleltem volna meg, én viszont utáltam magamat, ráadásul egyetlen ruhában jártam egész nyáron, mert csak az jött rám. Nem is éreztem jól magam.
  Akik látják, milyen karcsú vagyok, azonnal legyintenek, könnyű neked, ilyen alkat vagy, sosem híznál el! Honnan tudja? (Ja, mert nem látott anno kövéren). És irigykednek. Mert az egyszerű és ingyen van. Akkor persze nem irigykednek, amikor veszek a Cs.... sajtműhelyében 2 joghurtot (kár, hogy nem lehet reklámozni, nagyon megérdemelnék!), és az egyik az ebédem, a másik a vacsorám. De az a legjobb, hogy nem is érzem áldozatnak, hiszen nyáron 30 fok melegben nem is kívánom a nehéz kajákat. És igazad van, én sem tudok többfogásos ebédeket végigenni. Pl. már 3 fogást sem tudok. Vagy leves + második, vagy nincs második, csak egy kis desszert. Kenyeret ritkán eszem (pedig nagyon szeretem). No persze tudom, aki nehéz fizikai munkát végez, az ennyi kajától (amit én eszem), éhen halna. Mégis azt mondom, az akaraterő nagyon fontos.
  Még egy dolog. Tévedés, hogy sokan abban a hitben ringatják magukat, hogy a pasik szeretik a telt nőket. Biztosan vannak olyanok is. Viszont egyik nap volt a hírekben, hogy egy internetes közv.kut. szerint a férfiak a karcsú hölgyeket részesítik előnyben. Emlékszem, amikor rajtam volt az a jó 10 kg plusz, a kutya sem fordult meg utánam az utcán. Amióta ilyen filigrán vagyok, megfordulnak utánam a pasik és ez jó érzés. Hűséges vagyok a páromhoz, de valljuk be őszintén: mi nők, igenis szeretünk tetszeni.
  Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Mindenkinek sok sikert a fogyókúrájához (már akinek szükséges)!”
 • 19. Cady 2008. augusztus 21. 09:13
  „Családunkban szinte mindenki 100 kg felett van. Én+anyum+hugim 50 et nyomunk fejenként. Mikor családi összeröffenés van, rajtunk röhögnek, h mennyire gizdák vagyunk... Ja, de én nem eszem meg 7 kirántotthúst egy ülő helyemben... =)”
 • 18. miracle 2008. augusztus 19. 21:41
  „jockey
  Ez nem divat kérdése. Mármint az nem, hogy mi a normális testsúly. A túlsúlyos emberekbe nem magyaráznak bele semmit, a statisztikák önmagukért beszélnek, bőven van kockázata. Egyébként pont ők azok, akik egy 20-as BMI-st már szekálnak, hogy vékony, meg zörög a csontja. Egymás között meg csak elvihorásznak, hogy de jó húsban vagy Gézukám, meg jól tart az asszony nagyon helyes (mondjuk inkább a sör szokta jól tartani)
  Tapasztalatom szerint egyébként az ilyen "jót evő", meg "pár kiló plusz van rajtam" meg "az a jó, ha feszít ebéd után" típus az, aki 85-nek saccolja magát, aztán 100-at üti a mérleg. Persze, akinek nem inge ne vegye magára.”
 • 17. Cady 2008. augusztus 19. 14:34
  „Itt főleg a nagy túlsúllyal küzdőkről van szó, nem azokról, akik rendelkeznek némi felesleggel...”
 • 16. tricse 2008. augusztus 19. 14:11
  „lorina kedves már miért lennél gyenge? az hogy én kibírok 14 órát is kaja nélkül és naponta nagyon sok kilométert teszek a fájós lábamba az nem jelenti azt,hogy erős vagyok---talán inkább eszement:))))”
 • 15. jockey 2008. augusztus 19. 13:51
  „Szeritem az a legnagyobb baj, az emberek nem azt teszik, ami nekik jó lenne, hanem azt, amiről úgy érzik, hogy elvárják tőlük. Ha boldog családi életem, megfelelő munkahelyem van, nincs az az őrült médiakampány, ami megmagyarázza nekem, ne legyek elégedett magammal, mert az általuk kitalált mutatókhoz képest néhány kilóval több vagyok. Mire jó az, hogy szerencsétlen túlsúlyos embereknek bemagyarázzák, önbizalomhiánnyal, boldogtalanul, állandó lelkiismeret furdalásban kell élniük csak azért, mert jelenleg ez a divat. Nevetséges!
  Vidám és boldog legyél, ne perdig sovány! Persze, soványan is lehet valaki vidám és boldog és az egészség sem utolsó dolog, az biztos. De ha én néhány kiló túlsúllyal élek vidáman 65 évig, az állandóan tudományosan táplálkozó, életében egy jót nem evő szerencsétlen meg 35 évesen meghal egy autóbalesetben, akkor ki járt jobban?
  Ha az ember a becsület és tisztesség határain belül a saját igényeinek megfelelően éli az életét, és nem állandóan mások és a média által harsogott elvárásoknak próbál megfelelni, sokkal, de sokkal tartalmasabb lehet az élete, még akkor is, ha esetleg van rajta néhány kiló felesleg.”
 • 14. lorina 2008. augusztus 19. 12:14
  „Nincs kocsink és a buszt sem részesítem előnyben, de az 40 km-re lévő munkahelymre nem fogok gyalog menni. Ha nem eszem 4-5 óránként rosszúl vagyok és ezt nem kívánom senkinek, így a többször, de keveset híve vagyok.Mindegy..Ezt /és minden mást/ csak az tudja aki benne él...Ezek szerint gyenge vagyok, ez van..De tudjátok mit? Csak azért is megmutatom!”
 • 13. Cady 2008. augusztus 19. 09:30
  „Én dolgozom napi 8 órát, hétfőtől péntekig. Szellemi munkát végzek, és nem hibázhatok! Emelett suliba járok... Mikor este fél 7kor hazaérek, edzek egyet, vagy futok... Így levezetem a feszültséget... Amúgy elérhető távolságon belül sétálok mindenhova. Imádom a gyümölcsöket, zöldségeket.
  Csak elkezdeni nehéz!”
 • 12. Csont Kollekcio 2008. augusztus 19. 00:44
  „Gorbicz Anita !!! Alig ismerek rad. :-))”
 • 11. tricse 2008. augusztus 18. 22:08
  „azért azt hozzátenném,hogy nincs lehangolóbb látvány mint egy kajálási önmegtartóztatástól idegbeteg,depressziós fogyókúrázó molett hölgy

  vagy mosolyogva fogyózz vagy hagyd a fenébe az egészet ---- a teltkarcsúságukat felvállaló ducik tudnak a legjobb ízűen nevetni:))))”
 • 10. miracle 2008. augusztus 18. 21:40
  „Kedves Kisalföld. Homokszem került a fogaskerekek közé.
  Ez a cikk már egyszer szerepelt itt:
  http://www.kisalfold.hu/bulvar/minden_tizedik_magyar_tulsulyosnak_erzi_magat/2066763/

  A cikkhez. El nem tudom képzelni, hogyan lehet a fogyással küzdeni. Ehhez egész egyszerűen lustának kell lenni: nem kell boltba menni, hagyni a francba a 2 órás ebédkészítést, ez olyan nehéz...?
  Olvasni csodafogyókúrákról 1 év 10-20 kiló, nevetséges. Ha valaki egy héten 3 ebédet kihagy (ebbe nem fog belehalni, mondjuk alma, vagy fél liter ásványvíz helyette), az már minusz egy- másfél kiló, az évente legalább 50. És igen, nem ártana mozogni. Talán nem kéne 200 m-re bevásárolgatni meg dolgozni kocsival, busszal járni.”
 • 9. tollas 2008. augusztus 18. 21:08
  „A fogyáshoz, a rendszeres testmozgás nélkülözhetetlen.
  A család, a munkahely mellett, egy a részemről szerencsés hobbi
  ami a súlyom megőrzését tökéletesen szolgálta. - Nem kellett
  aszkétának sem lennem, csupán a hobbim a madarak szeretetét
  kiszolgálni. - A lakatos szakmám lehetővé tette egy olyan teleszkópos szerkezet legyártását,- mellyel a madarak részére
  7 -17 M magasra feltudtam tenni-levenni is az odúkat - műfészkeket. Ide nem lehet felesleges súly.

  A hobbim átadására pontosan olyan személyt keresek aki az
  egészségéért hajlandó tenni is.
  Az egészséges életmód vállalása mellett,sportszerűen vállalja
  ezt a tevékenységet. - Madárvédelem -Természetvédelem”
 • 8. tricse 2008. augusztus 18. 20:26
  „nem tudom te hol 12 órázol,de én 10 kilót fogytam másfél hónap alatt és tornáznom se kellett a meló után---nem mintha bírtam volna:)

  ajánlanám fogyózni az audit:))))”
 • 7. feledékeny 2008. augusztus 18. 20:20
  „Elnézem azokat, akik a városszéli töltésnél kiszállnak az autójukból, és pöpec botokkal, vagy azok nélkül, kocognak pár héten át nap mint nap. Aztán -ellentétben a valóban elszánt sportolókkal- többet nem lehet látni őket.
  Ki lehet próbálni, a városon belüli közlekedésre kiválóan megfelel a lábunk vagy a bringa, és mindjárt lassabban rakódik le a zsír!
  Ráadásul a sportolás összeköthető a munkahelyre és -ről való utazással, így van valami, ami segít az elszántságot fenntartani.
  Mozogni kell.”
 • 6. Sógor 2008. augusztus 18. 19:49
  „Ha valakit érdekel akkor nekem van egy jó fogyókűrás módszerem. nekem bevált! 5 hét alatt -10kg-tól szabadultam meg. A diéta napi kb. 800 kalóriát tartalmaz. Én emelett elmentem fizikai melót is végezni így siokerült leadnom a -10 kg-ot. Igaz azóta visszaszedtem ugyan azt a sólyt amiről anno indultam, de ebben én vagyok a hibás mert újból elkezdtem este 9-kor vacsorázni jött az édesség, kevesebb mozgás, stb...
  Ha valakit érdekel szívesen elküldöm bárkinek. Azt nem mondom, hogy az első 8 - 10 nap nem rossz, de aztán hozzászokik az ember ehhez az étkezéshez és kibírható a dolog. A diéta napi költsége kb. 800 Ft/nap.”
 • 5. pirospacsi 2008. augusztus 18. 18:57
  „pontosan, annak aki teljes munka időben dolgozik, attól ne várjuk már el hogy miután kidolgozta magát, egyből futógép meg egy kis viz vacsira, vagy esetleg gyümölcs... szóval lehet valaki kitartó ha nincs ideje, se energiája...”
 • 4. lorina 2008. augusztus 18. 18:39
  „Heti négy nap 12 óra után örülök ha egyszer van energiám tornázni, de ez biztos akarat gyengeség. Hónapok óta küzdöm a fogyással és a háziorvosom akitől segítséget kértem közölte, hogy azzal foglalkozik akinek nagyon sok a súlyfeleslege. 105 kiló vagyok...Irigylem aki nem küzd ezzel...”
 • 3. sóher norbert 2008. augusztus 18. 12:53
  „1-nek

  Na, meg némi hely, ahol végre lehet hajtani. A városi utcákon megfulladsz a benzingőzben, a parkokban meg megesznek a kutyák. Persze igaz, minden akarat kérdése.

  Továbbra is a Gyurcsány módszert tudom ajánlani! Válasszátok meg még egyszer és 6 éven belül zörögni fognak a csontjaitok. Ez biztos!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki biztosítja a vakvezető kutyát?

Győr - Tanai Csaba látássérült: meghívása van Amerikába, de kutyáját nem biztos, hogy magával viheti. Tovább olvasom