Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Locsolással ejtik csapdába a szálló port

Győr - A határérték felére, néhol az alá csökkent Győr levegőjének porkoncentrációja, miután a város útmosási programja beindult. Ehhez a megyeszékhely vezetése 125 millió forintot biztosított a szolgáltatónak új berendezések beszerzésére.
A győri önkormányzat 2010-ig szóló programjában a város környezetvédelmének megújítását, azon belül a közlekedésből származó légszennyezés – légnemű és szilárd komponensek egyaránt – mértékének csökkentését tűzte ki célul.

– A város földrajzi elhelyezkedéséből adódóan nagy az áthaladó forgalom, ami különösen nagy melegben, kánikulában jelentősen terheli a lakókat. A levegő szennyezettségét a szakemberek két helyen mérik, s regisztrálják a kén-dioxid, a nitrogén-dioxid, a szén-monoxid, az ózon és a szálló por koncentrációját. Az utóbbi koncentrációjának csökkentése azért is fontos, mert az emberek mellett az oly fontos oxigéntermelő növényekre is káros hatással van – mondta el a Kisalföldnek Németh Zoltán alpolgármester.

Az önkormányzati tulajdonú Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) kora tavasszal dolgozta ki azt a programot, melynek az „Arccal a köztisztaság felé!" nevet adta. A feladathoz a társaság 125 millió forintból három, útmosó adapterrel felszerelt új konténeres autóval és két seprőgéppel bővítette gépkocsiflottáját. A fejlesztéseknek köszönhetően a Komszol Győr takarított útjait 7 naponta felsepri és 10 naponta felmossa.
A rendkívüli melegben a közlekedésben részt vevők hő- és porterhelésének csökkentése érdekében reggel hat órától este tíz óráig teljes kapacitást bevetve mosták és mossák a belvárosi és lakótelepi úthálózatot. Az útmosó autók városrészről városrészre haladva a forgalomból csak a víztöltés idejére álltak ki.

– Az április elején megkezdett munka eredményei már érzékelhetőek, hiszen a szállópor-koncentráció ezt megelőzően a megengedett határérték közelében mozgott – folytatta Németh Zoltán –,
a járdák és az útszegélyek takarítása és az utak üzemszerű mosása óta az átlagos porkoncentráció mértéke visszaesett a megengedett határérték alá, majd annak felénél megállt.

Számokban ez annyit jelent, hogy az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mindkét mérőállomása – Szent István út, Szigethy Attila út – a megengedett 50 mikrogramm értékhez képest rendszeresen átlagosan 20–25 mikrogramm körüli, vagy az alatti porkoncentrációt mér egy köbméter levegőben.

Tóth Gyula
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csicsókeresztúrtól Ménfőcsanakig egy az imádság

Győr-Ménfőcsanak - Erdélyből érkező árva gyermekeket fogadtak a múlt héten Ménfőcsanakon, a… Tovább olvasom