Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Leier-tervek a laktanyával

A Frigyes-laktanya kapcsán ezúttal a Leier-csoport állt elő nagyszabású tervekkel.
Beszámoltunk róla, hogy a Leier-csoport megvásárolta a tizenöt éve parlagon hagyott volt szovjet kaszárnyát, ahol nagyszabású beruházást tervez. Arról is szóltunk, hogy a korábbi német befektetők terveivel szemben nem bevásárlóközpontot akar a laktanya helyén építeni, hanem „az ingatlan jellegének megfelelő" fejlesztésben gondolkodik. Kedden bemutatták a konkrét terveket is.

Michael Leier
A kedden bemutatott tervek szerint a hat, műemléki védettség alatt álló épületből négyet rekonstruálnak. (Két épület már annyira tönkrement, hogy azokat nem lehet megmenteni.) A tervekkel előálló Bodrossy Attila építész a sajtótájékoztatón ismertette az elképzeléseket, amelyeket ugyan nem az új tulajdonos megbízásából készítettek, de törekvéseiben, felfogásában közel áll a Leier-csoport elképzeléseihez.

Eszerint egyebek mellett környezetbe illeszkedő irodaház, üzleti és szolgáltatócentrum, konferencia-központ és ötcsillagos szálloda létesül az ingatlanon. A tiszti kaszinó és a két legénységi épület között üvegtetővel fedett gyalogospasszázs teremt kapcsolatot a terv szerint. A parkolást a pinceszinten javasolja a tervező.

Eredetiben vagy szebben

A Kisalföld kérdésére a tervező elmondta, a terveket szeptember 13-án értékeli a műemlékvédelem tervzsűrije. Tudni kell, hogy ez nem csupán protokolláris esemény, a műemlékvédelem eddig is beleszólt, sőt, meg is akadályozott több elképzelést. A mostani terv viszont az épületeket az eredeti (vagy annál jobb) állapotukban szándékozik megtartani – ezt a sajtótájékoztatón jelen lévő Winkler Gábor építész, a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) elnöke is üdvözölte.

Nagyszabású elképzelés

Mivel ez a mostani már a sokadik nagyszabású elképzelés – a hely kevés lenne mindet felsorolni, elég csak a legutóbbit kiemelni: a Győr City Center Kft. 16 milliárd forintból a helyközi pályaudvar fölé bevásárló- és szabadidőközpontot szeretett volna felhúzni, emellett a romos épületeket is felújította volna, de nem élt opciós jogával –, ezért az első kérdésünk az volt Michael Leierhez: megvan-e a pénz a beruházáshoz, s mikorra várható az első kapavágás?

A cégvezető válasza az volt: egyetlen fölösleges fillérje sincs, de a beruházás sikerében bízik, s persze abban, hogy lesznek befektetők, akik a minimum huszonötmilliárdos fejlesztés költségeibe beszállnak. Azt is hozzátette azonban, hogy az Ausztriában, Magyarországon és Lengyelországban huszonöt telephellyel rendelkező cégének éves bevétele két számjegyű eurómilliós nagyságrendű, tehát biztos pénzügyi háttérrel vágott bele a fejlesztésbe (amelynek erényeiről azért feleségét is meg kell győznie...). Ha az engedélyezési eljárás felgyorsul, az első épület – a tiszti kaszinó – rekonstrukció-

ja akár már ez év végén elkészülhet, ez pedig minden bizonnyal az érdeklődők kedvét is meghozza a csatlakozáshoz. A Kisalföld természetesen kíváncsi volt arra is, hogy mennyiért vásárolta meg a laktanya területét az osztrák vállalkozó; a válasz az volt: „Egy számjegyű eurómilliós nagyságrendben kell gondolkodni."

Leier bizonyítani akar

Michael Leier cégének győri központja jelenleg a kaszárnya szomszédságában van, a rekonstrukció után természetesen már a laktanyába költöznek. Mindez csak azért érdekes, mert a befektető a győriekkel együtt tizenöt éve nézi az épület romlását, s szavait idézve, elsősorban a feladatot látta ebben az üzletben, nem a várható pénzügyi hasznot. A lakóházak, irodaépületek, kávézók, de még a szálloda sem hozhat határtalan hasznot, de be akarja bizonyítani, hogy igenis el lehet tüntetni Győr szégyenfoltját, s helyébe igazi központot építeni. Kísértésbe hozta a XIX–XX. század fordulóján, az Osztrák–Magyar Monarchia típustervei alapján épült ingatlan, illetve a feladat, s kicsit sem bánja, hogy nem tudott ellenállni neki. Meglátjuk, ezzel a tervvel mire jut.

Titkok és rejtélyek a kaszárnyában

Az épületek siralmas állapota meglepte a befektetőt. Kétségtelen tény, az eltelt tizenöt év egyetlen ép felületet sem hagyott az ingatlanon belül. A legnagyobb rejtélyt mégsem abban kell keresni, hogy miként pusztulhatott le ennyire a kaszárnya, hanem hogy miként lehetett levakolni belülről egy befalazott szobát... A takarítás, állagmegóvás közben (ez az a munka, ami már elkezdődött, erről szintén írtunk már korábban) ráakadtak ugyanis egy befalazott üres szobára, amelynek bontása után derült ki, hogy azt a túloldalról bevakolták... Egy megoldás maradt: aki tette, az ablakon mászott ki. Az ablakkeret viszont zárva volt...

Kapcsolodó anyagok >>

Akció a Frigyes-laktanyáért (2002-06-11) >>
A városé legyen megint a Frigyes (2002-06-18) >>
A polgármester a Frigyes-laktanyáról (2002-06-12) >>
Bevásárlóközpont és táblabíróság együtt? (2002-09-23) >>
Frigyes- laktanya: új korszak kezdődhet (2004-07-08) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kultúra túlélési csomag

Tóth Nándorné, Győr frissen kitüntetett kulturális irodavezetője az elismerés után sem ül a… Tovább olvasom