Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Kiosont gyermekével az anya a győri kórházból - rendőrök vitték vissza

Hetedik gyermekét szülte meg az anya, eddig egyiket sem tarthatta meg. Vélhetően most is tudta, mi következik, ezért dönthetett így.
 
Vasárnap este hét óra előtt néhány perccel a győri kórház szülészeti osztályáról hívták a rendőrséget, egy anya ugyanis, aki előtte három nappal szült, engedély nélkül távozott a kisbabájával. A Kisalföld megtudta, a 32 éves asszonynak a kislány volt a hetedik gyermeke, de a korábban született gyerekeket sem ő, illetve az élettársa neveli. Elsősorban a lakhatási körülményeik, illetve az életvitelük olyan, amely nem teszi lehetővé a gyermeknevelést.

 Az anya pontosan tudta tehát, hogy a kislánya ideiglenesen nevelőszülőkhöz kerül. A szülés előtt járt a gyámhivatalban, a kórházban pedig felkereste a hivatal ügyintézője. Ezt megerősítette nekünk Szabóné Csizmadia Mariann, a kormányhivatal győri járási gyámhivatalának megbízott vezetője is. Elmondása alapján úgy tűnt, hogy az anya megértette és elfogadta a helyzetet, végül aztán másképp cselekedett.
Még ide tartozik, hogy a többi gyermekei közül volt, akit egy ideig magánál tarthatott – tehát nem közvetlenül a szülés után búcsúztak el egymástól, mint most –, de idővel el kellett költöztetni a kicsiket a családtól, mert a körülmények olyanok voltak.

Fekete Tibor rendőr szolgálatirányító parancsnok, aki társával együtt hamar megtalálta az asszonyt. Fotó: Mészáros Mátyás
Fekete Tibor rendőr szolgálatirányító parancsnok, aki társával együtt hamar megtalálta az asszonyt. Fotó: Mészáros Mátyás

 Vasárnap este az asszony a vizit utáni csendet kihasználva  a győri kórház szülészetéről kiosont a gyermekével. Sokszor leírtuk, ez az osztály sem zárt, bár a látogatási időket betartatják a hozzátartozókkal. Az ajtó akkor van nyitva. Este nincs látogatási idő, de az anyák nyugodtan közlekedhetnek belülről – eddig nem volt hasonló eset, ami ezt a szabályt felülírná.

A fiatal anya elhagyta tehát a kórházat, s elindult az otthona felé Győr-Újvárosba. Nagyon ha- mar észrevették, hogy eltűnt a szobájából, s a kórházi riasztást követően a rendőrség is azonnal tudta, hova kell menni. (Az asszony, illetve a család ismert ugyanis a nyomozó hatóság előtt.) Fekete Tibor rendőr szolgálatirányító parancsnok társával hamar megtalálta a nőt, aki takaróba csavarta kislányát, sapkát adott rá, s arra hivatkozott, hogy ő engedéllyel hagyta el a kórházat. Az anya valóban távozhatott a kórházból, de a babát nem vihette volna magával. Fekete Tibor elmondása szerint zavartan válaszolt a nő a kérdésekre, mentőt hívtak, s visszavitték a kórházba az anyát és a gyermeket. Mindez nagyon gyorsan történt, egy órán belül mindenki biztonságban volt.
 
A kisbabának nem esett bántódása. Egyes hírek arról szóltak, hogy a kihűlés veszélye fennállt, de ezt a kórházban cáfolták. Az anyát estére szintén bent tartották a kórházban (egy másik osztályon), de tegnap már kiengedték onnan. A gyámhivatali eljárás, az ideiglenes elhelyezés harminc napig tart első körben. De nemcsak a kicsi baba sorsáról kell dönteni, hanem az anyáéról is. Kérdés, hogy a tettével kimerítette-e a kiskorú veszélyeztetését, s az is, hogy akkor, amikor a kórházból távozott, beszámítható állapotban volt-e. Egy biztos, amikor visszavitték őket a szülészetre, az anya elbúcsúzott kislányától, puszit adott neki, s talán egy jobb élet esélyét. 
 

Hétfőn írtuk


Hetedik gyermekét szülte meg az az asszony, akiről a rendőrség tájékoztatott.

A Kisalföld kórházi forrásból úgy tudja, hogy az asszony valóban távozott a kórházból, de a saját otthonába ment, onnan szállították vissza az újszülöttet és az anyát az intézménybe. Mind a ketten jól vannak.

Az anya eddig egyetlen gyermekét sem tarthatta meg, vélhetően most is tudta, hogy mi következhet, döntése hátterében talán ez állt.

Korábban:

A Győri Rendőrkapitányság járőrei mentették meg annak a háromnapos csecsemőnek az életét, akit a kórházból édesanyja engedély nélkül magával vitt - tájékoztatott a rendőrség hétfőn.

Vasárnap 18 óra 55 perckor a helyi kórház szülészeti osztályáról egy 32 éves győri lakos, újszülött gyermekével engedély nélkül távozott. A gyámhivatal tájékoztatása alapján a hölgy ellen ideiglenes gyermekelhelyezési eljárás van folyamatban, ezért csecsemőjét nem vihette volna magával.

A rendőrök a város területén kutatásba kezdtek és a zavart viselkedésű nőt, karjában a síró csecsemővel 19 óra 10 perckor Győr-Sziget városrészben igazoltatták. Az asszony a járőrök kérdéseire összefüggéstelenül felelt és erősen szorította magához a kihűlés szélén álló gyermekét.

A rendőrök megnyugtatták az anyát, majd kislányával együtt a mentők kórházba szállították.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefoglalták az ETO Parkot és a stadiont

A vagyonvisszaszerzési eljárásban a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta a nyomozó hatóság. Tovább olvasom