Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Júliustól akár 300 ezer forintos bírságot is fizethetünk a rendőrnek

A kisalfold.hu összegyűjtötte, hogyan szigorodnak a büntetési tételek gyorshajtásért, ittas vezetésért és a biztonsági öv "mellőzéséért" július 1-től.

2011. július 1-től bekövetkezik az, amit már tavaly decemberben (meg)ígértek a honatyák, nevezetesen, nagyobb lesz a szigor a közutakon, fokozottabb ellenőrzésekre és komolyabb összegű pénzbüntetésekre lehet számítani.

Ennek magyarázata, hogy az Országgyűlés 2010. december 20-án elfogadta az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló 2010. évi CLXXII. törvényt, amely többek között módosította a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényt is.

A szigorítást elsősorban annak az európai uniós döntésnek "köszönhetjük", mely szerint a közösség országaiban egységes rendszer alakuljon ki, és emiatt a gyorshajtókat, a tiloson áthajtókat, az ittasan vezetőket, valamint a biztonsági öv nélkül közlekedőket az eddigieknél nagyobb mértékben, magyarán még súlyosabb összegekre kell büntetni.

A legnagyobb visszatartó erő nyilvánvalóan a 300 ezer forintos bírság lesz, melyet július 1-től feljelentés nélkül, a helyszínen is kiszabhatnak majd a rend éber őrei.

A 300 ezer forintos büntetést megkaphatják gyorshajtók, illetve ittas vezetők is.
Szintén a büntetési tételek emelkedésével kell szembenézniük azoknak is, akik rendszeresen nem kötik be a biztonsági övet.

Lakott területen belül eddig - 10 napon belüli fizetés esetén - 10 ezer forintba "került" a biztonsági öv hanyagolása; ez a tétel következő hónaptól 15 ezer forint lesz.

Nem csupán a büntetési tételeknél kell számítani szigorításra, de a közúti közlekedési előéleti pontrendszerben is.

Mostantól "elég" lesz 2-3 súlyos szabályszegés, s "össze is jön" a 18 büntető pont.

"Jó hír" ugyanakkor, hogy a korábbiaknál kevesebbet kell fizetni a mobilozásért, a bukósisak vagy a gyermekülés használatának elmulasztásért: itt a lehetséges legmagasabb büntetési összeg 30 ezer forint.Nem lesz bocsánat a külföldieknek sem

A külföldieknél nem lesz pardon, az intézkedő rendőr egy nyilvántartási rendszerben a helyszínen ellenőrizheti, hogy a szabálytalankodónak korábban volt-e kihágása, ha igen, akkor milyen összegű büntetést kapott, és ez ki van-e fizetve.

Ha nincs, akkor magánál tarthatja a gépkocsi forgalmiját, és a jármű addig nem vehet részt a forgalomban, ameddig a tartozások, illetve az esetleges új bírság nincs kifizetve - olvasható az origo.hu cikkében.

Olvasóink írták

92 hozzászólás
 • 92. Contar 2011. június 30. 13:25
  „90. Sunyi !
  A biztonsági övről az feledkezik meg, aki nincs hozzászokva, hogy bekapcsolja! Nálam a motor elindítása után következik, még elindulás előtt!

  Az utak állapotáról meg annyit: ha ennyi gyorshajtó van (lakott területen 100 ,azon kívül 130 felett), akkor mennyi lenne jó utak esetén?”
 • 91. zsolt37 2011. június 29. 17:14
  „Kérdezem én,az a rendör aki nem használja biztonsági övet ,vagy ittassan vezet,vagy telefonál akár szolgálatban is ö is fizet vagy csak az állampolgár?”
 • 90. Sunyi 2011. június 29. 09:10
  „Minden képen jól jár mindenki. Pláne az aki havonta 70 ezret keres és véletlenül megfeletkezík mondjuk a b.övröl vagy az 30-s 50 es táblánál nem annyival megy pl. hanem 45-vagy 60-l . Persze szerencsétlen megérdemli. :( De mi van a miniszterekkel akik "hivatalból száguldoznak " Kéklámpával Nekik miért nem jár a birság? Nem nagyon olvasok olyanokat hogy büntették volna bármely minisztert is vagy polgármestert! Nem gyorshajtási bírságokat kellene kiszabni hanem az útjaink megcsinálni és akkor lehetne menni rajta rendesen és nem kellene minden kanyarnál megállni szinte. Mert vagy 30 vagy 50 vagy 70-s tábla jelzi az út minőségét. Ha mindenki betartaná a tábláink akkor nem kellene hazamenni a munkából, mert mire hazaérünk mehetünk ismét dolgozni. Mire fizetetünk annyi adót? Minek az útkezelő cég ha nem képes rendben rakni valamit??? Na ez Magyarország !!”
 • 89. fortuna54 2011. június 29. 08:24
  „86-os pancser.Az osztrák gyárimunkás szólhatna valamit,de ez senkit nem érdekelné.Itt hozzá vagyunk szoktatva,hogy a meghozott törvényeket be is kell tartani.Talán azért van nálatok a nagy drágulás,mert a közlekedési morál egyenlö a nulllával,mint ahogy ezt te is leirtad. 87.szokler.Amiket felsoroltál,nem jár 300ezer forint büntetés.”
 • 88. Star-Spangled 2011. június 28. 23:37
  „A szabaaal az szabaaal!:))))) Fizetni fogtok!:)))))))) Vegre!!!!!!!”
 • 87. szokler 2011. június 28. 23:15
  „77 fortuna 54 Ne érts félre, én nem arról beszéltem hogy ne büntessenek, aki nem tartja be a szabályokat igenis büntessék meg őket 300 ezerre, de legyünk őszinték, mindig bekapcsoljuk az övet, megállunk mindig telefonáláskor, nem felejtjük néha el bekapcsolni a lámpát, vasúti átjáróban nem hajtunk néha gyorsabban át, a kint felejtett útépítési táblákat mindig figyelembe vesszük, messziről belátható kereszteződésben megállunk stop táblánál ... stb
  Aki ittas, vagy balesetet okoz gyorshajtás miatt, vagy elüt valakit saját hibájából igenis megérdemli nem csak a háromszázezret, hanem még a börtönt is !
  De itt nem erre megy ki a játék !”
 • 86. pancser 2011. június 28. 22:35
  „Kiváncsi lennék mit szólna egy osztrák gyári munkás, ha egy közlekedési kihágásért a negyedévi keresetével büntetnék. A magyar rendőrség nem hatékony, a büntetési tarifák növelése helyet talán a hatékonyságot kéne növelni. Például most is hallom egy motorkerékpár hangját kiherélt kipufogóval dübörög a városban. Számít az valamit, ha a Rendőrség előtt száguldozik akkor sem számít. Vasárnaponként kvadok mint az állatok, nyergükben az apuka sisak nélkül, elöl a kisfiú 100-al. Sőt kisebb gépeken 8-10 éves gyerekek egyedül. Kérdezem mi ez, ez a magyar kupleráj a büntetéseikkel együtt. Párizsban vannak gyalogos rendőrposztok, itt nincsen gyalogos rendőr. Nem vagyok szabályszegő típus de ..... meg a tudományukat aki ezt kitalálták.”
 • 85. anuvuk 2011. június 28. 15:36
  „A gyalogosokat mennyire fogják büntetni?,- amennyiben nem a gyalog átkelőn fognak közlekedni?!
  A ma embere nem ér rá, - célirányosan megy át mindenen, az szabályos!!
  A rend őrei, itt érvényesíthetik azt a szlogent, sok kicsi, sokra megy!!!

  Talpalatnyi zöld érdekében írtam, - mindegy, hogy hol van, - szabály, az legyen szabály!!!!!!!”
 • 84. kisokoska 2011. június 28. 14:36
  „"európai uniós döntésnek "köszönhetjük", mely szerint a közösség országaiban egységes rendszer alakuljon ki" Biztos így lesz a munkabérünkkel is, csak éljük meg. Érdekes amivel pénzt lehet behajtani azt azonnal bevezetjük.”
 • 83. pancser 2011. június 28. 14:22
  „Kedves "fortuna54" egyszer autózzál Csorna és Beled között és próbáld betartani a szabályokat Talán túléled! Forgalmat szervezni nem tudunk, ami a szervezőkészséget illeti a magyar talán utolsó Európában, viszont a keresetek és a büntetések viszonyát tekintetve élen járunk. Először is a 86-os uton az összes 30-as táblát de a Vas megyei 40-eseket is le kellene vetetni, aztán a kamionosokat meg kellene fékezni. Egyik se kerülne sok pénzbe.”
 • 82. adamasz1977 2011. június 28. 13:47
  „80. Bojtár! már megszünt ezer éve ez a rendszer. Behajtják a lóvét, ha akarod, ha nem!”
 • 81. fortuna54 2011. június 28. 13:41
  „80.bojtár.Nem egyszerübb mególdás,ha a törvényekhez megfelelöen autózunk?”
 • 80. bojtár 2011. június 28. 13:32
  „Hát ez tényleg a reál keresetekhez van igazítva:)Javaslom aki belefut egy 300ezres bírságba és nincs rá pénze ülje le vagy kérje ,hogy az önkormányzatnál ledolgozhassa.Leültetni nagyon nagy valószínűséggel nem fogják ugyanis nincs hova:)”
 • 79. H.Gabi 2011. június 28. 10:27
  „A mobilozásért eddig kellett fizetni? Észre sem vettem:) Minden második autóvezető telefonál!
  Egyébként, most is a kisembereket sújtják, ahogy eddig is...Láttatok már olyant, hogy rendőrt büntettek meg gyorshajtásért, vagy ittas vezetésért, vagy esetleg politikust?:)”
 • 78. zrx_xzr 2011. június 28. 08:44
  „magyar forgalomszabalyozas : ) ha vki begyujt 1x-2x a fizetesenek tobbszoroset kitevo buntetest, nem kell autopalyakat epiteni es ujabb csomopontokat, ugysem lesz annyi auto az utakon :)”
 • 77. fortuna54 2011. június 28. 08:29
  „73 szokler.Hát annyira buták a magyarok,hogy tudatosan hajtanat törvényellenessen?Akkor legyen ólcsóbb a betörésért járó büntetés is,hogy a szegényebbek is tudják fizetni? Nálatok persze az öreg trabik is örülten száguldoznak a kitünö magyar utakon.Az ö birságukat teljes mértekben a magyar állam fizesse,mert ök csórok.”
 • 76. vanessa 2011. június 28. 08:24
  „Szép napot!A szabályokat azért hozták, hogy be kell tartani.Amikor 50 es táblánál 100 al elöz, akkor büntessék is meg.Haa nnyira siet induljon el elöbb.Nagyon sokat kaszálhat a rendörség,mert az autosok 60%a szabálytalanul közlekedik,telefonálás közben kanyarodik ki a főutra, majdnem baleset volt,AHA nak igaz van”
 • 75. baum 2011. június 28. 07:02
  „62-63. duc de Orbieu! szerintem maradj Romániában és ne ítélkezz a magyarok felett, mi kénytelenek vagyunk itt élni!! Az öszvér magától is elmegy az úton, csak néha kell irányítani. Beszélhetnénk a nemlétező romániai közlekedési morálról is, de minek?!”
 • 74. machers 2011. június 27. 23:21
  „Egy a trafipaxos autóban ül, három sün pedig ellenőriz. Bár amennyit javultak a közbiztonsági mutatók, nem csodálom, hogy unatkoznak szegények.”
 • 73. szokler 2011. június 27. 21:49
  „66. fortuna 54, azok a drágább márkás kocsik hány százalékát teszik ki a lakósságnak? még egyet sem !Nem az a probléma, hogy ne büntessenek,hanem a mérték a silány magyar jövedelmekhez képest!
  Egy biztonsági öv miatt, amivel másokat nem veszélyeztetek, a maximum is kiszabható, mivel a statisztikák szerint ez az egyik leggyakoribb ok, tehát ebből szedjük be a legtöbb pénzt! ugye ?
  Majd megnézem, hogy a sok ladás, meg polskis, meg trabantos ... meg a rozoga nyugati kocsi tulajok, akik 100-200 ezerért vették az autót, vagy ennyit ér, miből fizetnek 300 ezret ?
  Már most kezdhetik az új börtönök építését, hogy leüljék a büntetésüket !”
92 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent László-napok: Lovagkort idéző hangulat Győrben - galéria

Lovagok zenés, jelmezes felvonulása, kézművesvásár, mesterségek bemutatói, megannyi izgalmas program… Tovább olvasom