Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Hét nap, hét éjszaka táncos kavalkád Győrben - fotók

Elkezdődött a IX. Magyar Táncfesztivál. A világ mosolyait filmen hozták el a megyeszékhelyre, a fesztivál fővédnöke, Hozleiter Fanny „Mosolyka" pedig személyesen adta át a rendezvény üzenetét.

 

A IX. Magyar Táncfesztivál teljes programja elérhető itt >>
Áttörés című kétrészes balettestjével köszöntötte a IX. Magyar Táncfesztivál vendégeit a Győri Balett hétfőn.

A vasárnapig tartó szakmai seregszemlén profi és amatőr együttesek adják át hét helyszínen egymásnak a terepet, hogy a mozgásművészet műfaji sokszínűségét villantsák fel a közönségnek. A fesztivál nyitónapja megrajzolta a következő egy hét ritmusképletét, volt grafikai kiállítás a hetvenéves Lakatos Gy. László munkáiból, utcaszínház, balett, filmpremier és rock and roll. Kiss János balett-, Forgács Péter színházigazgató, Hozleiter Fanny „Mosolyka" fővédnök és Somogyi Tivadar alpolgármester ajánlották a közönségnek a mosolygós fesztivált.

– Egy különleges, világraszóló projekt eredményét láthatta a közönség tegnap Győrben. Harmincegy ország 55 filmese azon dolgozott, hogy egy filmmé vágja a világ mosolyait – tudtuk meg Pozsgai Kitti kreatív producertől. – Frédéric Viau-Davodeau Franciaországban ütötte le az entert a felhívás végén, amiben csupán annyi állt: filmeseket keresnek a világ minden tájáról, mosolyokat kell rögzíteni.

Táncfesztivál Győrben - 2013. Fotók: H. Baranyai Edina

A „Smile to the world" ötletgazdái azt vették észre, hogy saját környezetükben is mind kevesebbet mosolyognak az emberek. – Úgy gondoltuk az alapcsapattal, hogy jó lenne valami különlegeset alkotni, ami megváltoztatja a világ lelkiállapotát – nyilatkozta Frédéric Viau-Davodeau rendező. – Egy órán belül több száz jelentkező érkezett a felhívásra, már ekkor tudtam, hogy jó úton járunk, éheznek a mosolyra az emberek. A jókedv ingyen van és nagyon sokat tud adni. Ez a motivációnk lényege.

A projekt egyik résztvevője, Alexander Bognar nagy örömmel fogadta a hírt, hogy ő is részese lehet a nagy nemzetközi filmes csapatnak. – Szinte azonnal beugrott a „mi Mosolykánk". Él itt ebben a csöpp európai országban egy fiatal lány, aki nem törődik túl sokat izomsorvadással járó betegségével – mondta a magyar filmes. – Régóta olvastuk blogját, amiben mindennapjairól ír, arról, hogyan kerekedik felül mosollyal a betegségen, az élet nehézségein. Sokan olvassák írásait, nagyon karizmatikus személyiség, ahol megjelenik, mosolyogni kezd mindenki. Úgy száguldozik kerekes székével, mintha menő robogón ülne, és ez a hozzáállás sokakat átsegít nehéz időszakokon.

Tegnap a Kodály és Az üvegház című Győri Balett-bemutatók után a színház előtti téren kifulladásig folytatódott a tánc. Mosolyka mosolyát pedig újabb mosoly követte, a Smile Rock Circus és Horváth Charlie gondoskodott az örömteli szabadtéri hangulatról.

A táncfesztivál ma a Győri Filharmonikus Zenekar promenádkoncertjével és a színházi tánckarok gálájával folytatódik.

Charlie: A rock and roll nem balett

Horváth Charlie gondoskodott a szabadtéri jókedvről hétfőn a fesztivál megnyitóján.

– Ma sem tagadom, hogy balettintézetis növendék voltam. Ha tehetem, eljárok előadásokra. Az operaház művészbejárójával szemben van egy kis kávézó, ott hetente találkozom balettosokkal. A gyerekkori barátság Markó Ivánhoz köt, de Kiss Jánost is barátomnak mondhatom. Nagy öröm, hogy a nyitónapon  Győrben lehettem.

Színpadi mozgásáról Charlie elmondta, hogy saját maga találta ki – nem tükör előtt –, évek alatt finomította, alapját a ritmus és a szuggesztió adja.

– Egyszer Markó Iván megjegyezte, hogy tudnék én ennél jobban is táncolni, és tényleg tudnék, de amit én csinálok, az nem balett, az rock and roll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alpolgármester: Vámosszabadi nem akar menekülttábort

Első lépésként nyilvános rendkívüli testületi ülést tartanak, ahová rendészeti szakembert is… Tovább olvasom