Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Halottszállítás városon belül 45 ezerért

Győr - Városon belül 45 ezer forintot kért az egyik temetkezési cég az elhunyt beszállításáért, ami ez esetben az Apáca utcai gondozóháztól a Szabadi úti temetőig való távolságot jelentette.

A hozzátartozók reklamálnának, ám nincs hol: kamara és érdekképviselet híján a gyászukat a bosszúság tetézi.

Horváthékat mélyen megrendítette édesanyjuk halála, ám amikor kézhez kapták a halottszállítást végző cég számláját, megdöbbentek. A hivatalos, pecséttel ellátott számlán csak a beszállítás tételéért 45 ezer forintot kértek, ami hozzátesszük: mindössze három-négy kilométeres távolság lehet. A család a tételt rendezte, ám ma sem tudják, az összeg miért annyi, amennyit kényszerűen fizettettek velük. A tényekhez tartozik, hogy a szállítást és a temetést végző cég más. Horváthék a 45 ezer forintos szállítás összegét tartják irreálisan magasnak. Panaszt azonban – ha akartak volna is – nem tehettek, mert ennek egyelőre nincs fóruma.

Olyan törvény kellene, amely a gyászolóért van, akinek nagyobb a gondja, mintsem azzal foglalkozzon, hogy különböző árajánlatokat kérjen, majdan pedig reklamáljon.
Ladocsy Géza, temetkezési cég vezetője
Hazánkban 600–650 temetkezési szolgáltatást nyújtó cég működik, vállalkozásban, ám legalább 400 semmilyen egyesülethez, érdekegyeztető tanácshoz nem tartozik. Pedig az egységes rendszer (ezen belül is az árak meghatározása) rendkívül fontos lenne, hisz a jelenlegi szisztéma alapján mindegyik cég annyit kér a szállításért, a kellékért, az egyéb, kegyeleti szolgáltatásért, amennyit akar.

– Az ezer sebből vérző temetkezésnek nagy szüksége lenne egy olyan köztestületre, amely behatárolja az árakat, az érdekeket, a lehetséges szakmai célokat, de még az etikus magatartást is – vélekedett dr. Ladocsy Géza, a legnagyobb megyei temetkezési cég vezetője. – Olyan törvény kellene, amely a megrendelőért, azaz a gyászolóért van, akinek adott esetben nagyobb a gondja, mintsem azzal foglalkozzon, hogy különböző árajánlatokat kérjen, majdan pedig reklamáljon.

Ladocsy Géza szerint már a szolgáltatás előtt tisztázni lehetett volna a pontos árat, bár ez azért felemás, hisz a gyászoló bízott a beszállítást végző cég etikus magatartásában. A fogyasztóvédelem meg a versenyhivatal nem tud mit kezdeni a kérdéssel, legfeljebb a jegyzőhöz fordulhatna panaszával a család, ám ettől elálltak. Gyászuk, fájdalmuk ugyanis nagyobb annál, mintsem szélmalomharcot vívjanak és évekig pereskedjenek gyászuk fájdalmas hátszelével.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. annobon 2010. szeptember 14. 09:14
  „63-hoz: javaslom olvassa el a következő hozzászólásokat (is):

  6.,13.,22.,37.,40., 50.”
 • 63. xXx2010 2010. szeptember 13. 22:03
  „etikusnak üzenem: Honnan vannak ilyen jó információid, vagy talán blöffölsz? Nagyon úgy szólsz a dologhoz, mintha érdekelt lennél ebben az üzletben. A kezemben van egy Jószíves számla az érdekesség miatt, amin ugyanez a beszállítás 36.250.-Ft a bizonyos cégnél. Ez szerinted etikus? Hazudnak a TV-ben, az újságban a saját érdekükben? EZ ETIKUS? Milyen alapon mersz TE "utcát írni" egy cég lejáratására? Nekünk 3. halottunkat temette ez a cég, amiről TE csak rosszakat írsz. Mi és a rokonságunk csak jókat tudunk róluk írni. Az irodán udvarisak, készségesek, a temetés frappánsan, minden hiba nélkül zajlott. Ki vagy TE, hogy pálcát törsz egy cég felett? Persze ha problémád volt a céggel azt nem jelezted feléjük ugye?”
 • 62. janika 2010. szeptember 11. 17:16
  „Szerintem az államot, maga a nép alapította. Viszont a választott felelős vezetői irányítják. No az, hogy valóban felelnek-e a tetteikért az már a népen múlik. Tehát a vezetői engedik kifosztani a nép egy részét,vagy az egészet, akkor lehet rabló bandáról beszélni, de azok nem, a kifosztott nép az állam alapítói, hanem a bűnözők és a felelőtlen politikus vezetői.”
 • 61. Tabornok 2010. szeptember 11. 02:54
  „"janika 2010.09.10. 16:51" Nem tudom egyértelműbben megfogalmazni. Az állam egy elnyomó szervezet, mely mindenkor a hatalmon lévők érdekében cselekszik. Tehát, nem lehet a nép.”
 • 60. etikus 2010. szeptember 10. 19:13
  „Hétfő óta olvasom a hozzászólásokat. Ebből a 45 ezerből fele kenőpénz azért, hogy ezt a céget hivja az a bizonyos ember, aki jó helyen van sofőr. Mert ez a cég a magas árai és csapnivaló szolgáltatása végett becsukhatná a Mónus Illés utcai boltját.”
 • 59. janika 2010. szeptember 10. 16:51
  „Kedves "Tabornok" remélem a a "magyar állam" vezetésére gondolt és nem a magyar népre.”
 • 58. Tabornok 2010. szeptember 10. 16:04
  „"Halottszállítás városon belül 45 ezerért"
  Olyanok, mint a magyar állam. Rablóbanda!”
 • 57. Goldmund 2010. szeptember 10. 09:27
  „56.hsz-ra:

  Na ja. Én se bírnám, méghozzá elsősorban a szag miatt.
  Egy halottszállító autó üzembe állításához egyébként biztosan engedély (engedélyek sokasága) kell, mindenféle ilyen-olyan felszerelés, igazolás, lófüle. Mivel egyiket sem adják ingyen, ez szerintem komoly költség lehet, amit értelemszerűen érvényesítenek áraikban.”
 • 56. annobon 2010. szeptember 10. 08:53
  „"Én a speciálisan kialakított hullaszállító kocsira értettem, hogy dolgozhatna taxis tarifával is. A sofőr és az 1db "rakodó" simán elbírná azt a 65, 5 kg-os pléh tepsit.(~33 kg /fő)"
  Itt a lényeg nem a hullaszállító autó kialakításán van, hanem azon, hogy igen szűk embercsoport képes megfogni egy holttestet (ami mondjuk lehet nemcsak 66,5 kg, hanem akár 100-120 kg is). Aki viszont ezzel foglalkozik, annak kicsit több a tennivalója (és a gyomra), mint egy átlagtaxisnak, aki naphosszat csak ül a volán mögött! Mondjuk ahhoz is hasonlíthatnám, hogy világszerte sok a hentes, de nem mindegyik hentes lenne képes boncmesternek állni! Pedig - sarkítva - mindegyik "trancsíroz"! Akkor most ki keres többet: a húsbolti eladó, vagy a kórházi boncmester?”
 • 55. annobon 2010. szeptember 10. 08:48
  „"sőt az édesapád halálát le is írhatod az adódból, ha úri kedved úgy diktálja!" - mondjuk bocsi, de ez oltári nagy baromság, honnan veszed?”
 • 54. nasi12 2010. szeptember 09. 23:33
  „Tisztelt annobon!
  53.-ra!
  Adnak számlát is, nyugtát is, amilyet akarsz, sőt az édesapád halálát le is írhatod az adódból, ha úri kedved úgy diktálja!
  Csak az a gond, hogy kicsit elkeveredtünk a lényegtől.
  Meghalt valaki, és a hozzátartozókat csúnyán lenyúlták!
  A félelmetes, hogy ezt vigyorogva bárkivel bármikor megtehetik!
  - - - - -
  43.-ra!
  Én a speciálisan kialakított hullaszállító kocsira értettem, hogy dolgozhatna taxis tarifával is. A sofőr és az 1db "rakodó" simán elbírná azt a 65, 5 kg-os pléh tepsit.(~33 kg /fő)
  Természetesen nem az utcai közönséges taxiba ültetném az elhunytat én sem.”
 • 53. annobon 2010. szeptember 09. 20:37
  „52-höz: még nem hallottam olyan papról, aki a temetési szertartásról számlát adott volna!”
 • 52. janika 2010. szeptember 09. 19:21
  „Híznak is a papok,illetve a bankszámlájuk, vagy a "bitang kassza"? Hogy is van ez mennyit is adóznak az államnak jövedelemből?”
 • 51. Goldmund 2010. szeptember 09. 11:02
  „No, rögtön korrigálnom kell magamat!
  Egy ismerős mondta, hogy önkormányzati szoc. otthonba a bekerülés ingyenes (Apáca u., Kálóczy tér, Cuha u., Kismegyer). Ez pedig azért nagy különbség az egyházi fentartásúakhoz képest, ahol tényleg 4-7 milliós beugrókról hallottam.”
 • 50. Goldmund 2010. szeptember 09. 10:02
  „Ha jól értem, itt a főtirpák a szociális otthon volt.
  Ha ők rendelték meg a szállítást, milyen alapon fizettetik ki a számlát bárki mással? Egyébként többmilliót leakasztanak egy családról, amikor bekerül az idős családtag. Ebből nem futná arra, hogy ha éjszaka közepén meghal az illető és el kell szállítani, akkor ezt az akár 45e, akár 30-35e Ft-ot kigazdálkodják abból a többmillióból???”
 • 49. janika 2010. szeptember 08. 10:14
  „Ugyan már egy ügyvéd ötpercenként leakaszt a páciensétől ennyit!”
 • 48. 1olvasó 2010. szeptember 07. 15:15
  „45. Primax. Igen meg lehet kérdezni, de ez nem mindig ilyen egyszerű. Sajnos az elhunytat el kell szállítani és lehet, hogy addig nem tudott árat kérni senkitől sem a család. Ha pl.esti vagy éjszakai időpontban kell elszállítani, akkor az ügyeletesek mennek érte. És ha akarom náluk rendelem meg a temetést ha nem, akkor keresek másik céget.”
 • 47. igazszó 2010. szeptember 07. 12:12
  „A LÉNYEG ITT VAN! 46. annobon 2010.09.07. 11:47 "A kérdés pontosabban így hangzik, hogy ki rendelte meg a szállítást és milyen ÉRDEK alapján hívta azt a céget, aki végül is elszállította 45ezerért a holttestet!?"

  Apáca utcai szeretetházban - (ÖNKORMÁNYZATI CÉG!) nagyon jól kell ismerniük ezeket a szállÍtási díjakat is, mert egészen biztos nem ez az első eset, és temetési szolgáltatókkal is kapcsolatban vannak! Rendszeresen segítenek is rendezni az elhalt ügyeit az önkormányzati hivataloknál!!!!!

  Márcsak azt ne mondják ezekután, hogy a jószándék vezérelte a hivatalt, azért tette! Na ezt aztán vizsgálni kell, és kifizettetni azzal, aki megrendelő volt! Visszamenőlegesen is minden ott, és minden önkormányzati cégnél a szeretetházakban, szociális ellátórendszerekben elhaltak ügyeit is évekre visszamenőleg!

  Megviselt, stresszes helyzetben lévő rokonokkal mindent alá is lehet iratni....ami a másik dolog!Arról nem is beszélve, ha meghal valaki, jöhet másik...
  Ezekután felvetődik egy sor kérdés, és megrendül az ember bizalma is a "nagy támogató" segítséget illetően is ezeknél az önkormányzati cégeknél!
  Hiénák ellen csak ez az egyetlen mód!”
 • 46. annobon 2010. szeptember 07. 11:47
  „45-höz: (bocsi bár azt írtam, hogy téma lezárva részemről, de erre még reagálnék)
  Itt pont ezen van a hangsúly, hogy minden valószínűség szerint NEM a család rendelte meg a halottszállítást, mert esetleg a halál bekövetkeztekor ott sem voltak az Apáca utcai szeretetházban! A kérdés pontosabban így hangzik, hogy ki rendelte meg a szállítást és milyen ÉRDEK alapján hívta azt a céget, aki végül is elszállította 45ezerért a holttestet!?”
 • 45. Primax 2010. szeptember 07. 09:54
  „Először is : részvétem a családnak.
  Másodszor : ha az ember megrendel egy - bármilyen - szolgáltatást, megkérdezi az árát.
  Én legalábbis így szoktam.”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Avon leghűségesebb városa Győr

Vasárnap furcsa létesítményre lehettek figyelmesek a Dunakapu tér mellett elhaladók. A fehér gömb… Tovább olvasom