Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Győri székely kapu: a szemünk előtt épül le

A  megyeszékhely Eötvös parkjában lévő, fafaragók által készített, míves székely kaput ki kezdte az idő.

Van gazdája, a város, az állagmegóvásáról tárgyalt is a győri közgyűlés, de eredményét eddig nem látni. Bár úgymond nincs funkcionális szerepük, mégis nagyon fontosak, hiszen értékmegőrzők, esztétikusak – ezért megőrizni állagukat folyamatos karbantartással hasonlóképpen fontos, ahogy egy városnak az utak jó állapotán is őrködnie kell.

A Győrben köz területeken lévő szobrokra, em léktáblákra, csobogókra gondol tunk, azokra az emlékkeresztekre egyebek között, amelyekből több is található például Ménfőcsana kon. A város ékszerei ezek, emlé keztetve történelmi eseményekre, Győr jeles szülötteire; s idővel a város részeivé váltak. Harminc lépéssel arrébb A székely kapu eredeti példá nyát még az 1920-as években ál lította fel a város a megyei bíróság épülete mellé. Szabó György, aki nek fontos tiszte volt hajdan a Győri Városszépítő Egyesület ben, még emlékszik rá, hogy az ’50-es évekig állt a zöldre festett székely kapu. Amikor is megadta magát az időnek...

A városszépítő egyesület szorgalmazta, hogy pó tolják. A ’80-as években gyűjtést szerveztek, hogy az elkészítéséhez szükséges pénzt előteremtsék. A révais diákok is adtak rá pénzt. A székely kapu elkészült, több győri fafaragó munkáját és szorgalmát dicséri, Csillag Rudolf fogta össze a többféle alkotást.

A székely ka pu második változatát az eredeti helyen, a Szent István úton, a bí róság épülete mellett állították fel. Amikor elkészült a mostani második változat, másfél millió ba került, most a tízszeresénél is többet ér – így Szabó György.

A sürgősségi listán A székely kapu a város parkjá nak része, azt várhatnánk, állagá nak megőrzése a Komszol kft.-hez tartozik: ahhoz a városi céghez, amely a park pázsitját gondozza. Szabó Barnabás, a Komszol kft. ügyvezetője emlé keztetett rá, hogy Győr önkor mányzata az óév szeptemberében tárgyalta a város tulajdonában lé vő és a Komszol kezelésében lévő szabadtéri művészeti alkotások állapotmegőrzésének dolgát.

Négy éve Győr 20,6 millió forin tot áldozott az előbbi célokra, az óesztendőben pedig 16 millió fo rint szerepelt a költségvetési elő terjesztésben. Mindenképpen ke vesebb a szükségesnél és az ele gendőnél is. A közgyűlés által megtárgyalt fontos napirendhez az előterjesztést a Komszol készí tette, leltárba véve a város közte rületi vagyonát. Kovács Barnabás azt nyilatkozta lapunknak, cége felajánlotta, ahogy eddig, gyűjti, sőt, kategorizálja a köztéri va gyontárgyakat. Köztéri rongálások Arról, hogy a Komszol ho gyan vigyázta ezt a közvagyont, mikor milyen munkát végzett el, kényszerült elvégezni, könnyebb beszélni.

A Batthyány-emlékosz lop gázégőjének javítása rendsze resen visszatérő feladat. Alig hogy felállították 1998-ban a Kuopio parkban a Bárányfelhők alkotást, máris megrongálták, ahogy a József Attila utcában az első világháborús emlékmű kerí tését. A Dunakapu téri Pálffy Miklós- és Schwarzenberg Adolf-szobor felületéről kellett eltávolítani két éve a firkákat, míg két éve az István király utcai hősi emlékmű, egy gépjármű ál tal megrongált kerítését kellett javítani.

Ami a sürgős idei feladatokat illeti, a kismegyeri csata emlé két megőrző Napóleon-emlék mű környezete méltatlan a tör ténelmi emlékhelyhez. Három és fél millió forintra lenne szükség az obeliszk melletti zöldterület felújítására. A „Fa un és nimfák" szoborcsoport restaurálása, a szökőkút beren dezéseinek cseréje 22 milliónál is többe kerülne... Összességé ben 70 köztéri alkotás van a megyeszékhelyen zöldterüle ten. Ferenczi József Fotó: Sz. Ö. Festeni kellene: A kapu oszlopain már a fa is korhad.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenyőfagyűjtő helyek

A város különböző pontjain sűrűn található gyűjtőhelyekre vihetik a lakók lebontott… Tovább olvasom