Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Győrből a boszniai misszióba

A bosznia-hercegovinai békefenntartó misszióban 180 magyar katona, köztük 17 tiszt és tiszthelyettes szolgál. A győri rakétaezred parancsnokhelyettese, Könczöl Ferenc alezredes egy évig volt az uniós erők törzsigazgatója.

A NATO vezette SFOR-tól (Stabilizációs Erő) 2004. december 4-én az Európai Unió vette át a boszniai békefenntartás feladatait. Az EUFOR elsődleges feladata a nyugodt és biztonságos környezet biztosítása a daytoni békeszerződést követően a fegyveres harcot befejező, ám a hamu alatt nem egy esetben még parázst rejtő országban.

A győri 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred parancsnokhelyettese, Könczöl Ferenc alezredes egy évig teljesített szolgálatot Bosznia-Hercegovinában, a békefenntartó műveletet irányító nemzetközi törzs igazgatójaként.

– Az uniós erők parancsnokságának a munkáját szerveztük. A parancsnoki csoporttól érkező feladatokat én bontottam részfeladatokra az egyes osztályoknak, s ellenőriztem a végrehajtást, jelentést készítettem a vezetésnek – mondta el.

Könczöl Ferenc és szlovák kollégája, Peter Ács egy osztrák felségjelű Black Hawk helikopterrel végrehajtott felderítő repülés után.
Könczöl Ferenc és szlovák kollégája, Peter Ács egy osztrák felségjelű Black Hawk helikopterrel végrehajtott felderítő repülés után.

Az alezredeshez tartozott a látogatókkal foglalkozó részleg, az összes miniszter, magas rangú katona felügyeletének, tárgyalásainak szervezése. Ők a saját csapataikat látogatták meg, s a magasabb beosztású parancsnokoknál tettek látogatást. A biztonság szervezése komoly odafigyelést igényelt.

– Az EUFOR végrehajtó erejét egy többnemzetiségű manőverzászlóalj s egy integrált rendőrség adja. Ez az erő szükség esetén azonnal megerősíthető a Koszovóból átvezényelhető harcászati, valamint egyéb hadműveleti és stratégiai tartalékokkal. Ezek meglehetősen robusztus erőt képviselnek.

Kérdésünkre: meddig szükséges a nemzetközi erők jelenléte Bosznia-Hercegovinában, az alezredes közölte: az uniós katonai misszió ENSZ-től kapott mandátuma novemberben lejárt, azonban a biztonsági tanács úgy ítélte meg, hogy azt újabb egy évvel meghosszabbítja.

– Az ország biztonsági helyzete stabil, ugyanakkor adhat némi instabilitást a politikai helyzet, amely még nem alakult ki az elvárható szinten. A szerb–horvát–bosnyák – ortodox keresztény, nyugati keresztény és muzulmán – hármas entitás miatt nehéz egységes végrehajtói rendszert kialakítani, mivel az országnak háromfős elnöksége és közel száznegyven minisztere van. Emiatt az etnikumok közötti együttműködés nehézkes és gyakran törékeny.

A parancsnokhelyettes elmondta, a műveleti területen szolgáló 2 ezer katonából 180 magyar, közöttük 17 egyéni törzsbeosztásban szolgáló tiszt és tiszthelyettes.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. január 05. 13:29
    „Ez ám a jó munkahely! Mit is termelnek ezek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zugszemetelés többletköltséget okoz

˝A Bán Aladár utca 5–7. szám előtt szemétlerakó díszeleg, kanapékkal, hasonlókkal színesítve… Tovább olvasom