Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Életbe lépett az új győri menetrend: íme, a teljes verzió

Győrben hétfőtől új menetrend van érvényben a helyi autóbusz-közlekedésben. Elemző anyagunkban megtalálják az új győri menetrendet teljes egészében.


Hétfő, 10 óra 4 perc


Győrben hétfőtől életbe lépett az új menetrend a helyi autóbusz-közlekedésben.

Ide kattintva olvashatják el a Kisalföld Volán Zrt. összefoglalóját a változásokról, míg itt találják az új győri menetrendet.

A kisalfold.hu január első napjaiban írt elemzését szintén ajánljuk figyelmükbe: az egy hónapja írt információk helytállónak bizonyultak.

Korábban

Információnk szerint az új helyi buszmenetrend a legjelentősebb változásokat négy győri peremkerületben hozhatja, valamint az Auditól is sűrűbben indulhatnak a járatok.

Portálunk tavaly december közepén számolt be arról, hogy Győr belvárosában a jövőben várhatóan csak a Citybuszok közlekedhetnek.

Mostani írásunkban azokat a legfontosabb változásokat gyűjtöttük össze, melyek a február 6-án életbe lépő új győri buszmenetrendben gyakorlatilag 100 százalék hogy szerepelni fognak.


Már csak pár tárcsára van szükség az új menetrendhez. Fotó: Kisalföld-archívum.
Már csak pár tárcsára van szükség az új menetrendhez. Fotó: Kisalföld-archívum.


Az új bácsai út bekapcsolódik a hálózatba


Az új bácsai út mellett kialakult lakóterületek kiszolgálása, valamint Bácsa, Kisbácsa és a Kelet-Belváros közötti gyorsabb, gyakoribb kapcsolat biztosítása érdekében a 11E járatok az új bácsai úton is közlekednek és sűrűbben (csúcsidőben 30 percenként ) is járnak.

A 11-es vonalcsaládon az alábbi "finomítások" várhatóak még.

A 11E továbbra is betér a Körtöltés utca (AUDI-iskola) megállóhoz. Az utasszámok is igazolják, hogy a megállóhely kiugróan magas utasforgalmat bonyolít, egyrészt az iskola miatt - 2011 szeptemberében a menetrend az iskola kérésére az új órarendhez lett hangolva -, másrészt itt tudnak átszállni a régi Bácsai úton élők a 11-es autóbuszról a 11E-re.

"Ez 2-3 perc időtöbbletet jelentene ugyan az átutazóknak, viszont a 11E még így is jelentősen gyorsabb maradna, mint a 11-es, és sokkal több utast érne el" - állítják a Kisalföld Volán szakemberei.

Mivel a 11E új területet kapcsolna be a közösségi közlekedésben, a járatok egy része tanszünetes munkanapokon is közlekedne, így a Bácsán élők minden munkanap igénybe vehetnék ezt a gyors kapcsolatot.

A 11-es és a 23-as autóbuszvonalak összevonása

A 11-es és 23-as autóbuszvonalak összekötése a Jedlik hídon át szintén megvalósulhat február 6-tól.

A decemberi közgyűlési előterjesztés szerint ennek a lépésnek a következő előnyei lennének: számos új, közvetlen kapcsolatot hozna létre (Bácsa – Kisbácsa – Révfalu (egyetem) – Sziget (uszoda, iskolák) – Belváros – Nádorváros (vásárcsarnok) – Jancsifalu – Adyváros (iskolák, kórház, Plaza, temető) – Marcalváros (iskolák), tehermentesítené a Révai Miklós utcai végállomást, a Jókai utcát és a Virágpiacot.

Mindez jelentős mértékű teljesítmény-megtakarításra, illetve átcsoportosításra adna lehetőséget.

A 11-es vonalcsalád tervezett új útvonala
A 11-es vonalcsalád tervezett új útvonala


A 2B-s autóbuszok is járnak majd Sziget és a győri egyetem között

A 2-es vonalon indokolt néhány járat meghosszabbítása a reggeli órákban Sziget, illetve a Széchenyi István Egyetem felé.

A 2-es vonal rövidítése miatt elveszett kapcsolatok pótlása, valamint a 11-23 összevonás miatt a reggeli csúcsidőben jelentkező kapacitáshiány kiküszöbölése érdekében a Zöld utcából 6.49, 6.59, 7.09, 7.23 órakor (tanszünetben 6.49, 7.04, 7.23 órakor) indulnának járatok 2B jelzéssel, Sziget városrészen keresztül a Széchenyi István Egyetemig, majd ott fordulás után szintén Szigeten keresztül térnek vissza a Révai Miklós utcába.

Így tehermentesítenék a 11-es autóbuszokat a Belváros-Sziget-Egyetem közötti szakaszon, s bővítenék a közvetlen kapcsolatokat Győr-Sziget városrész, valamint a Széchenyi István Egyetem felé a legforgalmasabb időszakban.

Új, 2B-s jelzésű buszok járnak majd Szabadhegy, Sziget és az Egyetem között reggel.
Új, 2B-s jelzésű buszok járnak majd Szabadhegy, Sziget és az Egyetem között reggel.


Likócs, Pinnyéd, Gyirmót és Ménfőcsanak esetében szintén változások várhatóak a helyi közlekedésben


A decemberben elfogadott közgyűlési előterjesztés szerint a szóban forgó peremkerületek esetében a következő problémák okozzák az utasok elégedetlenségét.

Egyrészt Gyirmótról és Ménfőcsanakról csak a Belváros déli pereme érhető el, Sziget csak átszállással, vagy jelentős többletgyaloglással, Pinnyédről és Sziget bizonyos részeiről nem érhető el közvetlenül a kórház, a vásárcsarnok, a temető, csak átszállással, ráadásul Gyirmótról bizonyos időszakokban igény lenne "gyorsjáratra", amely Ménfőcsanak érintése nélkül közlekedik.

Gyirmótra a délutáni csúcsidő végén már csak óránként indulnak autóbuszok, így jelentős számú utasnak kell közel egy órán keresztül várakoznia.

A Győzelem utca (Győr-Ménfőcsanak) ellátása időben rendkívül hiányos: munkanapokon és szombaton 7 és 12 óra között, illetve munkaszüneti napokon (vasárnap) egyáltalán nem közlekednek autóbuszjáratok ezen a szakaszon.

Ezen kívül a 8-as járatok Likócsra jelenleg csúcsidőn kívül csak óránként közlekednek.

Nézzük, milyen megoldást kínálhat az új buszmenetrend a gondokra a négy peremkerületben

Feltehetőleg létrejön egy új észak-déli tengely (37-37Y), amely közvetlen kapcsolatot biztosít Pinnyéd – Sziget – Belváros – Nádorváros – Adyváros (vásárcsarnok, kórház, iskolák, temető) – (csúcsidőben Marcalváros a 37Y révén –) Ménfőcsanak – Gyirmót között.

Tanítási napokon reggel gyorsjárat (37E) közlekedhet Gyirmótról a Révai Miklós utcába, míg Gyirmót és a Révai Miklós utca között esetenként 37A betétjárat "állhat csatasorba".

A Győzelem utca teljes üzemidőben (minden nap 5 és 22 óra között) legfeljebb 2 óránkénti kiszolgálást kap (csúcsidőben természetesen a mostanihoz hasonlóan sűrűbbet) a 33-as vonalat kiváltó új 22Y vonal révén.

A 22Y a meglévő 22A járatok meghosszabbítása révén alakul ki, ezáltal a belső szakaszon jobb kihasználtságot, gazdaságosabb üzemeltetést biztosít.

Ménfőcsanak, Királyszék úton kölcsönös átszállási lehetőség biztosítható meghatározott 22Y és 37, 37A, 37Y járatok között, így Gyirmótról is el lehet jutni várakozás nélkül Marcalvárosba, illetve a Győzelem utcából továbbra is megfelelő kapcsolat - nem közvetlen busz, de garantált csatlakozás - maradna Adyváros felé a jövőben.

Likócson megszűnik a sokat panaszolt ritka, óránkénti járatsűrűség, helyette legfeljebb 40 percenként indulnak a járatok. Igaz, ennek az az ára, hogy a 8-as  újra csak a Révai Miklós utcából indul, s így a Virágpiacot nem érinti.

A legjelentősebb változásokra a négy peremkerületben kell számítani február 6-tól.
A legjelentősebb változásokra a négy peremkerületben kell számítani február 6-tól.

Egyre több buszra van szükség az Audinál és az Ipari Parknál

Az Audi gyár bővítése, valamint a Győri Ipari Parkban zajló termelés növekedése miatt egyre jelentősebb igény mutatkozik a sűrűbb buszjáratokra.

(Az Audiból és az Ipari Parkból induló, folyamatosan zsúfolt autóbuszokkal portálunk is többször foglalkozott az utóbbi egy évben.)

A probléma megoldását első lépésként az jelentheti, hogy a 20Y vonalon új járatok indulhatnak - a délelőtti és a délutáni műszakot oda-vissza kiszolgálja majd a buszvonal munkanapokon -, mivel a Ménfőcsanak és az AUDI gyár között közlekedő autóbusz jelenleg csak a reggeli műszakváltásra biztosít közvetlen kapcsolatot, s ennek kiterjesztésére (is) folyamatosan érkeznek lakossági kérések a Kisalföld Volánhoz.

Az új járatok ezen kívül a meglévő 20-as, 24-es járatokat is tehermentesíthetik.

Légi felvételen az Audi óriásberuházása - fotó: Pap Ferenc.
Légi felvételen az Audi óriásberuházása - fotó: Pap Ferenc.

Új menetrendkönyvet ad ki a Kisalföld Volán

A sok változás miatt új menetrendkönyv is meg fog jelenni január végén, vagy legkésőbb február elején a Kisalföld Volán Zrt. kiadásában.

Olvasóink írták

108 hozzászólás
 • 108. pemozsu 2012. február 09. 21:29
  „Nagyon vártuk, hogy a kettes meghosszabbított útvonalon is fog közlekedni, hát kiszúrták a szemünket két reggeli járattal, ami tovább megy és slussz paszta.”
 • 107. Freehill 2012. február 09. 11:41
  „#114 suellen: pontosan melyik buszról is van szó?
  Régen így mentek Újvárosból az 1-esek: 6.57, 7.17, 7,27, 7,37
  Most: 6.52, 7.12, 7.27, 7.37
  Tehát annyi történt csak, hogy a reggeli járatok 5 perccel korábbra kerültek. Meg nem szűnt semmi!”
 • 106. Freehill 2012. február 09. 11:38
  „# 111 Tündenéne: nem akarok mindent a hideggel magyarázni, az utastájékoztatás problémáját valóban nem az okozta, hanem egy attól független, váratlan műszaki hiba. Sajnos hétfő reggel minden összejött, ami csak akadályozhatja a normális szolgáltatást... Én is kint voltam reggel, nekem is maradt ki járatom, utaztam tömött buszon, jól csonttá is fagytam... valóban elszomorító, védhetetlen helyzet volt :( Főként az új menetrendnek nem volt jó ez a bemutatkozás, ami a legjobban azoknak fájt, akik sokat dolgoztak rajta. Nyáron, illetve műszaki hiba nélkül ugyanez sokkal zökkenőmentesebben ment volna. Bízzunk benne, hogy most már lassan minden a helyére áll, szerintem minden érintett megteszi a tőle telhetőt, hogy így legyen :)”
 • 105. suellen 2012. február 09. 09:39
  „A gyerekem 1es busszal jár iskolába Marcalra. Eddig a 7.25 össel ment, azt meszüntették, van 7.35kor, amire nem lehet felférni, ezért a 7.05el megy, már negyed 8kor bent kukorékol az iskolában. Zseniális KV!”
 • 104. Irwine 2012. február 08. 12:52
  „#112. horsi és többiek:
  Azt ugye nem gondoljátok komolyan, hogy a hó és a hideg csak olcsó kifogás? Ez egy elég valós probléma, a hó lehet, hogy tőlünk nyugatabbra nem, de nálunk sajnos igen. :S Ez viszont az útkezelő hibája...
  A hétfői számozási hiba a sors keze volt, hogy rátett még egy lapáttal a már meglévő gondokra. Tegnap már nem nagyon volt ezzel probléma...
  Egyébként, amikor tömegről beszélünk most azért azt is figyelembe kell venni, hogy a hó és a nagy hideg miatt valószínűleg sokan inkább a buszozást választják a gyaloglás és a sokat emlegetett bicikli között.”
 • 103. horsi 2012. február 08. 10:46
  „108 Freehill
  Nagyon nem megnyugtató a magyarázatod. Ha kitavaszodik akkor majd jön a gazdasági válság kifogás, ha meg kisüt a nap, akkor meg a nagy meleg... Akkor ezek szerint elvárható lenne, hogy ne legyen fűtés nagy hidegben, ne lehessen kenyeret kapni, vagy ne folyjon a vízcsap???? Akkor is ilyen "megértő" vagy ugye?
  Nem egy alkalom miatt vagyok dühös, már harmadik napja nem lehet reggel negyed nyolctól felférni a 22-es buszok egyikére sem!!! Mert a tábla írja, hogy jön, de hirtelen eltűnik. A hozzászólók tapasztalatból beszélnek, nem a menetrendben beírt elméleti járatszámok mennyiségéről.”
 • 102. Tündenéne 2012. február 08. 09:43
  „107. Freehill 2012.02.07. 23:59

  Vannak dolgok, amiket már nem lehet mentegetni, és azt is vedd figyelembe, hogy nem téged szidnak a szidók, hanem a társaságot. :) Nem lehet mindent a hideggel magyarázni (pl a buszok téves számozása hogy lenne már a hideg miatt???).
  Ennyire ne légy lojális, biztos vagyok benne, hogy a főnökeitek, akik zsebre teszik a nem kevés (és szerintük jól megérdemelt) fizetésüket, nem lennének hozzátok ilyen hűségesek adott esetben.
  Minden cégnél vannak hibák, amiket el lehet ismerni, attól még nem lesz rosszabb.”
 • 101. Tündenéne 2012. február 08. 09:33
  „83. Mankapunka 2012.02.06. 17:16

  Te vetítesz, nem buszozol, az tuti. Nem írnál ekkora baromságokat...”
 • 100. borsmenta 2012. február 08. 07:12
  „108. Freehill 2

  Ugye ezt magad sem gondolod komolyan?
  Egy 24 perces menetidejű, egy úton járatot nem lehet összehasonlítani egy oylan járattal, ami a menetrend szerint is 40 és 50 perc közötti menetidejű!

  A 11-es járat naponta tartogat meglepetést számomra, mert tegnap nem azon az úton jöttem haza, mint tegnapelőtt. Kiváncsi vagyok rá, ma milyen úton kerülök haza.”
 • 99. Freehill 2012. február 08. 00:00
  „#100 horsi: bocs, elírtam: a RÉGI menetrend pontosan ennyire betarthatatlan lenne a mostani időjárás mellett...”
 • 98. Freehill 2012. február 07. 23:59
  „#97 pindla: lehet összeesküvés-elméleteket gyártani, de attól még tény, hogy az ország legtöbb helyén akadozik a közlekedés a hideg és a hó miatt.
  #100 horsi: az új menetrend pontosan ennyire betarthatatlan lenne a mostani időjárás mellett! Majd normál körülmények mellett ítéld meg, légyszi!ű
  #106 tricse: a 23-as ugyanúgy 10 percenként járt, mint a 11-es.”
 • 97. tricse 2012. február 07. 14:20
  „A 23-as buszból eggyel több jött reggel iskolába menet,csúcsidőben,mint most a 11-esből! Nem elég,hogy ez összeszedi a fél várost,megjegyezhetetlen időközökben ér a Malom ligethez és akkor még eggyel kevesebb járat! Hát köszi!”
 • 96. korna20 2012. február 07. 12:35
  „Gyöngyike23 Drága magának már biztos százszor mondák a főnökei, hogy ha fagy van, nem baj, ha elkésik, sőt ne is jöjjön dolgozni! Azért ez nem így működik! A menetrend nekünk is jobb, de a buszok nem járnak az szerint! Az itt az óriási baj! Fagy pedig télen van. Ez nem szokatlan. Volt már ennél nagyobb hó is!”
 • 95. futóbab 2012. február 07. 11:40
  „98. bürger125
  nálad a pont”
 • 94. futóbab 2012. február 07. 11:37
  „96. borsmenta
  Igen,igazad lehet.A pakliban ez is benne van.A fő,hogy az agyon iskolázottak az irodában jól érzik magukat,és jót röhögnek rajtunk utasokon.Remélem ebben a hidegben egyik-másikuknak az autója reggel,munka kezdés előtt beadta az unalmast,buszra kényszerül,és megtapasztalja azt a káoszt,amit mi utasok mindennap átélünk.A ma reggeli járatokról meg jobb ha nem is beszélünk.Őket is szívesen kiállítanám egy buszmegálló mentes szeles helyre,ahol 40 percet kell várni a buszra.A polgármesteri hivatal azon fejeseivel kezdeném,akiknek az agyába megszületett ez az utazó közönséget bosszantó és sokkal nehezebb közlekedést adó kitalált marhaság.Sokat gondolok az édesanyjukra.”
 • 93. Gyöngyike23 2012. február 07. 10:57
  „Kedves hozzászólók!
  Ne a Volánt szidjátok, mert a menetrendet az Önkormányzat rendeli meg a Volántól. Gondolom a tegnapi késések, és nem működő oszlopok az átállás (éa a mínuszok) miatt voltak. Személy szerint nekem az új menetrend sokkal, de sokkal jobb, mint a régi.Üdv.”
 • 92. korna20 2012. február 07. 09:43
  „Miért nem jött reggel negyed 8-kor a 11E járat??? Miért nem jött a 11-es sem??? Kétszer kiírták a táblára, aztán hirtelen eltűnt.... Marcalvárosból szerettem volna az Audi iskolába eljutni, de nem ment! Új menetrend? Szánalmas! Ja?! Hogy fennakadások vannak a hideg miatt??? Senki nem jelezte előre ugye? De ha van járat, akkor késik, de nem eltűnik!!! Szívesen cseréltem volna reggel az "OKOSOKKAL", mikor megfagytam a buszmegállóban. Remélem a taxi számlát küldhetem a Kisalföld Volánnak!! Beszélő buszmegálló, az nagyon kell, de legalább az igazat mondaná.
  "Elnézés,t az ígért busz nem érkezett meg, de nem is fog, úgyhogy válasszon más közlekedési eszközt a megvásárolt bérletéért!!´ Iszonyú dühös vagyok!!!”
 • 91. horsi 2012. február 07. 09:20
  „Azt hittem az új menetrend pozitív változást hoz, de sajnos ma reggel is ugyanaz, mint tegnap. A Lajta utcai postánál negyed 8-tól nem lehet felszállni a 22-es (egyik fajtájára sem!) járatra. Tömve van! A 11E nem jött, a 11-es kettő is kimaradt.(Lehet több is, de utána elindultunk gyalog...)Iszonyú bosszantó így, hogy időre megy az ember és fogcsikorgató hideg van. Remélem a buszvezetők jelzik a problémákat az érintetteknek, mert aki talán tehetne valamit, az az íróasztal mögött ül a melegben és észre sem veszi milyen agyrém játszódik reggelente!!! Kár az új menetrend, a régi sokkal megbízhatóbb volt, sajnálom, ha valakinek ezért fizettek!”
 • 90. olvasó99 2012. február 07. 08:44
  „Az igazságos,hogy gyalog 15 percre lakunk az iskolától /Gorkijváros-Sziget/ és mégis 2db busszal megy a gyerekem iskolába.Évek óta ígérgetik,hogy 2 buszmegállóval meghosszabbítják a 14-es útvonalát de nem tesznek semmit.Így a szigetbe /ami hozzáteszem 1 köpésre van tőlünk/2 busszal kell iskolába menni.”
 • 89. bürger125 2012. február 06. 23:01
  „Szívesen tréfálkoznék a 11-es busz újmódi keringőzésén, de sajnos komoly dologról van szó.

  Arról, hogy 21. századi demokrácia ide vagy oda, több ezer győri polgár érdekeit, véleményét semmibe veszik, tönkreteszik a buszközlekedését.

  A kellemetlenségeknél még talán rosszabb a tehetetlenség érzése: hiába tudjuk, hogy agyrém, amit ellenünk elkövetnek, képtelenek vagyunk tenni ellene.

  A városvezetés szégyene, hogy ezt művelte/műveli a bácsaiakkal; úgy tűnik kommunikáció-képtelenek, majd csak a választásokon lesz lehetőségünk leállítani őket.”
108 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion és egy személyautó csúszott az árokba Abda és Öttevény között az 1-es főúton

Portálunk információi szerint személyautók szállítására alkalmas, üres trailer csúszott árokba az… Tovább olvasom