Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Egyéni mérés a távfűtésben?

A Győrhő jövőre elkészíti kalkulációját arról, mennyibe kerülne az átalakítás lakásonként az egyéni számlázáshoz.
Győrben jelenleg a lakások majd felét (23.400) távhővel fűtik: a panelházakon kívül a jelentősebb intézmények (900 közület, 130 üzem) és a környezetükben lévő más épületek is rácsatlakoztak a rendszerre. A Győri Hőszolgáltató Kft. (Győrhő) évente 71 millió köbméter földgázt és ezer tonna fűtőolajat használ el – mindez a győri közgyűlés tegnapi ülésén tárgyalt, a távhőellátás helyzetéről és fejlesztési lehetőségeiről szóló napirendi pontból derült ki.

Az anyagban számos fejlesztési javaslat szerepel, de több variációt szorgalmaztak maguk a képviselők is. Ez utóbbiak közül a legfontosabb a lakásonkénti mérést és a fogyasztás szerinti elszámolást szorgalmazó javaslat volt. Az ehhez szükséges átalakítás azonban akkora összeg – a legenyhébb számítások szerint is otthononként 350–400 ezer forint –, amit a lakók többsége biztosan nem tud állni, és a megtérülés is években mérhető. Európai uniós forrásból, állami és önkormányzati támogatásból lehetséges a panellakások fűtési rendszerének átalakítása – hangzott el csütörtökön.

H. Szováti Miklós, a Győrhő ügyvezető igazgatója a válaszadás elején leszögezte: mintegy 380 hőközpontot kellene ahhoz építeni, hogy lakásonként tudják mérni és számlázni a távfűtést, és nem mellékesen ehhez a lakosok beleegyezése szükséges.
Az újonnan épült otthonokban az egyéni mérés már nem probléma, mert saját kazánnal csatlakoznak rá a rendszerre; de a régi panelházakban bizony hatvanlakásonként szükséges egy hőfogadó építése. De kérdés az is, ennek karbantartását később ki állja.

A Győrhő mindenesetre vállalja, hogy jövő március 31-ig elkészíti kalkulációját arról, mennyibe kerülne az egyéni számlázáshoz szükséges teljes átalakítás. Arra, hogy ezt meg is lehet-e valósítani, és a milliárdokban mérhető összeget ki állja, csak az eredmény ismeretében lehet igent vagy nemet mondani. Most még semmit. A kérdésre a lap is visszatér akkor.

Az anyagban szerepel ezenkívül az is, hogy a győri építési szabályzat olyan területek bevonását javasolja a rendszerbe, amelyek használata változik: ilyen például az olaj-, a kekszgyár és a Rába-gyár volt Budai úti telepe. Korszerűsíteni szükséges a fogyasztói fűtési és melegvíz-ellátó rendszereket is. Emellett szó van arról, hogy a hálózatépítést és a -fejlesztést csak föld alatti kivitelezéssel lehet megvalósítani; s fokozottan kell alkalmazni a megújuló energiaforrásokat.

15 éves az önkormányzat

A közgyűlés ünnepséggel kezdődött: a győri képviselő-testület jogelődje szinte napra pontosan tizenöt éve, 1990. szeptember 26-án alakult meg. Ez alkalomból köszöntötték a volt és a mostani képviselőket és emlékeztek az időközben elhunytakra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lamba Rt.: másodszor kalapács alatt

Lassan egy éve, tavaly december 18. óta tart a győri Lamba Rt. felszámolása. Tovább olvasom