Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Csereláz: csalóka a kép?

Győr - A karácsony elröppent, ismét hétköznapi gondok foglalkoztatják az embereket: például, hogy mire lehetne visszacserélni az ajándékba kapott tárgyakat.


A belváros melletti bevásárlóközpont parkolójában szombaton kora délelőttől késő délutánig szinte egy gombostűt nem lehetett leejteni. Folyamatos taktikázással szerezhettek helyet az ügyesebbek mindhárom szinten. Az autók rendszámai jóformán csak a J-től az L-ig korlátozódtak, egy-egy I betűs járgány már az idősebbek közé számított. Bent, a zsúfolásig telt épületben mintha még senki sem hallott volna gazdasági válságról: a karácsony előttihez hasonló nagyüzemben hullámzott a közönség. Az üzletek mellett a vendéglátóegységek üzemeltetői sem panaszkodhattak, szinte valamennyi legalább 50 százalékos kapacitáskihasználtságot mutatott.

– Ki beszél itt válságról? – kérdezte az egyik ruhaüzlet jókedvű tulajdonosa, megjegyezve: vevői közül nagyon sokan Szlovákiából érkeztek.

– Az euró bevezetésével Magyarország olcsó bevásárlóhely lesz az északi szomszédoknak. Ez már most érződik – bizakodott. Üzletében addig még senki nem járt a karácsonyi ajándék visszacserélése ügyében.
Annál többen rohamozták a közeli műszaki áruház pultjait: munkatársaik közül folyamatosan 4–6 személy foglalkozott az ilyenkor kötelező jegyzőkönyvfelvétellel, előttük időről időre kisebb-nagyobb sorok keletkeztek. Nem messze innen, a sportboltba, sőt, a fehérneműüzletbe csupán a vásárlók 4–5 százaléka érkezett csereszándékkal. Utóbbiban elmondták, a korábbi férfi vevők most feleségeik kíséretében érkeznek vissza. A harisnyák kivételével még a méretproblémás intim ruhadarabok cseréje sem lehetetlen, ha a vásárló megfelelő kulturáltságot tud tanúsítani.

Az ékszerüzletek tulajdonosai nem számoltak be nagy leterheltségről, még az ünnep előttről sem. A praktikus használati tárgyak elvonták az idei vásárlóerőt, akkor is, ha például az arany – az utóbbi idők némi drágulása ellenére – még mindig szinte fél áron kapható a jó pár évvel ezelőttihez képest.

– Az ünnep utáni hatalmas vásárlási láz képe csalóka is lehet – figyelmeztetett egy kereskedelmi szakértő. – Sokan a várható leértékelésekre számítva inkább elhalasztották jelentősebb kiadásaikat. Tekintélyes megtakarításra tehettek szert, hiszen jó néhány üzlet már huszonnegyedikétől ötvenszázalékos akciókkal csábította vevőit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentsük meg a régi kutat!

Győr - A felújítás előtt álló Széchenyi tér részbeni régészeti feltárása befejeződött: többek között… Tovább olvasom