Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Betekintettünk egy Kálóczy téri verekedésbe, avagy így működnek a rendőrségi kamerák Győrben - videó, fotók

Többek közt Kálóczy téri verekedést, lángoló szemetes konténert és számos balesetet rögzítettek már Győr térfigyelő kamerái. A rendszert 74 - többségükben forgatható - kamera alkotja.

Mint arról portálunk beszámolt december közepén, 2012-ben tíz új térfigyelő kamerát szereltek fel Győrben közel 15 és fél millió forintos költségvetésből.

A kisalfold.hu stábja most betekintést nyerhetett a Győr Városi Rendőrkapitányságon működő 74 kamerából álló, összességében több mint 120 millió forint értékű rendszerbe.

"Győr minden bevezető útszakaszára telepítettünk már kamerákat"

"2008-ig összesen négy kamera működött a Baross úton, de ez a rendszer több szempontból is elavultnak bizonyult. Öt éve döntött úgy a győri önkormányzat, hogy kiépít és folyamatosan fejleszt egy modern térfigyelő kamerahálózatot. Az első ütemben akkor 11 kamerát szereltek fel a szakemberek.

A mikrohullámú átviteltechnikával megoldott rendszerhez jelenleg 74 kamara csatlakozott, ezek több mint kétharmada forgatható fejű, míg 21 darab fix elhelyezésű.

Győr minden bevezető útszakaszára telepítettünk már kamerákat, míg Szlovákia irányába, a Galántai úton rendszám felismerő kamera üzemel" - kezdte kalauzolásunkat Horváth Csaba ezredes, győri rendőrkapitány.Győr kamerák nagyobb térképen való megjelenítése
Mind a 74 győri térfigyelő kamera pontos helyét megtekinthetik Google-térképen!


"Bulinapokon a Kálóczy téri történéseket folyamatosan nagy felbontásban nézi kollegánk"

A győri kapitányság épületében huszonnégy órás szolgálatban legalább egy rendőr kíséri figyelemmel a beérkező felvételeket öt nagyképernyőjű LCD-monitoron úgy, hogy az ügyeleti szoba falán szintén két nagyméretű televízión tudják nézni a rendőrök, mi történik éppen a megyeszékhelyen.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy melyek azok a győri utcák, terek, ahol átlagosan több bűncselekmény fordul elő.

Ennek megfelelően ezeket a közterületeket kiemelt figyelemmel kísérjük nyomon, bulinapokon (szerda, péntek, szombat) például a Kálóczy téri történéseket folyamatosan nagy felbontásban nézi kollegánk.

Amellett, hogy a korábban sok erőszakos bűncselekménynek helyet adó révfalui téren a közvilágítást sikerült fejleszteni és két járőr állandóan felügyeli a rendet, úgy gondolom, a térfigyelő kameráknak is komoly szerepe van a verekedések, erőszakos bűncselekmények visszaszorításában" - folytatta Horváth Csaba.

Miközben az ezredest hallgattuk, kollégái több Kálóczy téri dulakodást, pofozkodást is előkerestek az archívumban - a bűncselekményt rögzítő felvételek nem mellékesen egyben bizonyítékok is.


Riportunkban betekintést nyerhetnek Kálóczy téri verekedésbe és egy hulladékgyűjtő edény lángolásába. Videó: Cseh Róbert.

Adventi fénygyújtáskor vagy a Fradi győri szereplésekor ketten figyelik a monitorokat

"Az összes felvételt öt napig őrizzük merevlemezen; ha adott képsorokra nincs szükségünk, akkor a rendszer automatikusan törli azokat.

A felvételek nem csupán lopások és rablások felderítésekor játszhatnak fontos szerepet, de balesetek rekonstruálásakor is nagy a jelentőségük. Szabálytalan parkolások büntetésében, prostituáltak lefülelésében szintén több alkalom támaszkodtunk a térfigyelő kamerákra.

Az utóbbi években a nemzetközi jogsegély szolgálat keretében szlovák és osztrák kollégák kértek tőlünk felvételeket egy-egy bűncselekmény nyomozásához.

Az önkormányzat állásfoglalása szerint pedig köztéri alkotásokat kizárólag kamera `kíséretében´ lehet állítani.

Kiemelném, hogy nagyobb események idején - ilyen például az adventi fénygyújtás, vagy egy-egy kiemelt rangadó a Ferencváros vagy az Újpest csapatai ellen - két kolléga követi figyelemmel a történéseket a kamerák segítségével.

A jogszabályok egyébként mostantól azt is lehetővé teszik, hogy polgárőrök is bekapcsolódhatnak a térfigyelő kamerák figyelésébe; utóbbi lehetőséggel terveink szerint élni fogunk" - mondta Győr rendőrkapitánya.


Fotók: Cseh Róbert.

A napelemes mobilkameráké a jövő

Miután fotós kollégámmal "volt szerencsénk" megtekinteni a Kossuth utca elején egy hulladékgyűjtő konténer "tűzhalálat", az egyik monitoron Győr rendőrségi szempontból frekventált gócpontjait - ezek azok a közterületek, melyekre gyakorlatilag folyamatosan tapad a szolgálatban lévők szeme a "kameraszobában" - szintén megfigyelhettük.

A teljesség igénye nélkül a lista: Kálóczy tér, Baross út, Bán Aladár utca, Liget utca, Virágpiac, Révai úti buszpályaudvar, Vásárcsarnok, Széchenyi tér.

"Bár országosan szinten egyedülálló Győr lefedettsége térfigyelő kamerákkal, megjegyzem, hogy Törökországban Győrhöz hasonló nagyságú városokban 100-120 kamerát állítottak `hadrendbe´.

Reményeink szerint a jövőben mi úgy tudjuk növelni a kamerák számát, hogy ezek között napelemmel működő, mobilkamerák is helyet kapnak majd" - zárta szavait Horváth Csaba ezredes.


Galéria kép

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. dzsoni 2013. január 11. 14:12
  „Babybogyo!
  Megpróbálok férfi lenni nő létemre! Egyébként abban igazad van, hogy attól még inzultálják az embert, de már érdemes a rendőrséghez fordulni, hátha veszik a fáradtságot és visszanézik! Így mit tudok csinálni?
  Van egy ezeréves gázsprém. Volt, hogy azzal a zsebemben jártam a munkából haza. Újra zsebreteszem. De ha használom, még engem büntetnek meg! :(”
 • 24. szekelyse50 2013. január 10. 16:26
  „Haladás ,de hol marad az integráció.”
 • 23. Babybogyo86 2013. január 10. 13:19
  „22. dzsoni
  Mi van, ha van kamera? Nem fogják meg a feneked? Vagy akkor nem rezzensz össze, mert van egy kamera? Vegyél egy gázpisztoly, jelentsd be és legyen a kabát zsebedbe a kezedbe ilyen szituációknál. Ne azt várd, hogy a kamera megvédjen és ne hidd azt, hogy az ilyen alakokat érdekli, hogy van e kamera vagy nincs, ezeket semmi sem tartja vissza, még a rendőri jelenlét sem. Olyan időket élünk, ahol meg kell védeni magunkat vagy ha nem tesszük fogdossák a fenekünket. Légy férfi.”
 • 22. dzsoni 2013. január 10. 12:45
  „Tegnap este fél nyolckor jöttem hazafelé a baross hídon. A munkaügyi központ felőli lépcsőn mentem lefelé, amikor két fiatal férfi elállta az utamat. Már csak három-négy lépcsőfok lehetett vissza, hogy leérjek. Közölték, hogy adjak nekik pénzt. Mondtam, hogy nincs nálam. Akkor adjak nekik cigarettát. Mondtam, hogy nem dohányzom. Már ott tartottam, hogy megfordulok és felfutok a lépcsőn vissza, amikor szétnyíltak, hogy elengedjenek. Elindultam köztük lefelé és erre a jobb oldalamon álló belemarkolt fenekembe! Hát megállt bennem rendesen az ütő. Egy nő jött a híd alól a vidéki felől, de oda sem mert nézni.
  Már többször előfordult hasonló eset velem, és sehol soha egy rendőr. Most még nem is volt későn pedig. Bennem volt, hogy felhívom a zsarukat és követem őket, még oda nem érnek, de gondoltam felesleges lenne, mert amíg vér nem folyik úgy sem csinálnak semmit! Sajnos nem elég kamera van kihelyezve, bár tudom, hogy nem kevés pénz.”
 • 21. Babybogyo86 2013. január 09. 21:22
  „20. Megakrieger
  Kérlek fejtsd ki, hogy amikor éjjel sétálsz hazafele és jön három csuklyás, sötét arc, akkor mire is tudod használni a sok milliós kamera rendszert? Hogyan is véd meg? Kíváncsian várom a válaszod.”
 • 20. Megakrieger 2013. január 09. 19:19
  „van, akinek semmi se jó”
 • 19. mjancsi 2013. január 09. 18:28
  „Olyan ritkák a képkockák, hogy lehetetlen eldönteni: ütöttek vagy visszaütöttek...”
 • 18. megmondó 2013. január 09. 18:08
  „Engem zavar, hogy bármit csinálok közterületen, valaki állandóan figyel.”
 • 17. doki70 2013. január 09. 18:08
  „Néhány hónapja a fiam kerékpárjának ellopásáról készült kamerafelvételt, amin kiválóan látszik "jólfésült" de álnok polgártársunk fizimiskája, átadtuk a Yardnak! Na pontosan azóta semmi hírünk se a kerékpárról, se az elkövetőről, de még a "szolgáló és védő" szervtől sem érkezik még csak egy sóhajtásnyi tájékoztatás sem.
  Ezúton is tiszteltetem őket! Akkor mire is jó a kamera rendszer?”
 • 16. ekkenekepen 2013. január 09. 16:56
  „az összes utcát be lehetne kamerázni a közbiztonság ugyanúgy a béka segge alatt maradna, akik lerontják pont lexarják hogy látták e őket vagy sem, amúgy is marha gyorsan eszükbe jut, hogy akkor eztán csukjában, sállal a képük előtt balhézzanak.”
 • 15. Mankapunka 2013. január 09. 16:02
  „acsali

  Hogyha a szomszédodban zajonganának akkor meg az lenne a bajod. Szerintem az a bajod,hogy sosem tudod magad önfeledten jólérezni magad. Próbáld ki,másképp fogod látni a dolgokat egy következő hétfőn.”
 • 14. acsali 2013. január 09. 14:01
  „Nevezzük nevén a Kálóczy téri botrányok gyökerét: szerda, péntek, reggelig tartó lapos bulik.”
 • 13. Sziget 2013. január 09. 12:22
  „8. Tapmancs 2013.01.09. 08:54
  10. ATX 2013.01.09. 09:32
  Egyetértek a fentiekkel. Kár, hogy az illetékesek nem olvassák a javaslatokat, vagy ha olvassák, nem törődnek vele.”
 • 12. mekkmester 2013. január 09. 11:28
  „jó ez a kis nyugodt, relax zene a videó alatt...”
 • 11. Mankapunka 2013. január 09. 11:10
  „Látod,nekem legalább még feláll,nem úgy,mint itt egyeseknek Accentos.”
 • 10. ATX 2013. január 09. 09:32
  „Nemcsak kamera kellene, hanem egy azonnal reagáló elfogószolgálat is!”
 • 9. evelin898989 2013. január 09. 09:02
  „Ettöl meg nem lesz jobb a rendörseg munkaja.”
 • 8. Tapmancs 2013. január 09. 08:54
  „Pl az oljagyári szemétkupacok ügye is megoldódhatna így.”
 • 7. Accentos 2013. január 09. 08:41
  „1: mindenki magából indul ki...hehehe”
 • 6. Babybogyo86 2013. január 09. 08:36
  „Végbélbe chipet mikor kapunk? Ugyanúgy leszúrnak, agyon vernek, kirabolnak ha van kamera, ha nincs. Én a szabadságot jobban szeretem és ha kell megvédem magam. Harc az élet, ne éljünk már cukormázas világban. Tudom, hogy szinte egyedüli vagyok aki így gondolja, de abszolúte nem érdekel. A chip dolgot nem komolytalanságból írtam, az lesz a jövő és a sok droid azt is el fogja fogadni.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos közlekedési baleset Győrben

Három autó ütközött kedden este hat óra után a sűrű havazásban az új Bácsai úton Győrben. Tovább olvasom