Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

A vevőbarát üzletek belemennek a cserébe

Győr-Moson-Sopron - Ugyan nem kötelező, de a legtöbb kereskedő belemegy olyankor is a cserébe, ha nem hibás termékről van szó. De mi van akkor, ha nem talál a vevő megfelelő csereárut? Ilyenkor tényleg csak a vállalkozó méltányosságán múlik a megoldás.
„Feleségem piacon vásárolt nekem nadrágot 3900 forintért. A kereskedő nagyon előzékeny volt, azt mondta, méretprobléma esetén kicseréli. Persze a méret nem jó, ezért visszamentem, kértem a cserét. Az árus nem tudta kicserélni, mivel nem volt a nekem megfelelő méretben a nadrágból. Közölte, hogy a jövő héten menjek vissza, addigra lesz áruja. Ez így ment hétről hétre szeptember óta. Novemberben kértem, adja vissza a pénzt, veszek máshol nadrágot, mert már szükségem lenne egy újra. Erre azt mondta: nem adja vissza. Így van egy nadrágom, de használni nem tudom. A kereskedőnek van igaza és károljam el a nadrágot vagy van más javaslata a fogyasztóvédőnek?" – írta olvasónk „A Kisalföld a vásárlókért" akciónk felhívására, melynek keretében karácsonyig folyamatosan küldhetik olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket szerkesztőségünkbe (rimanyi.zita@kisalfold.hu).

– Sajnos a fogyasztóvédő is csak azt mondhatja, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint a kereskedőnek nem kötelező visszaadni a pénzt és cserére sem kötelezhető, de dönthet úgy, hogy ezt mégis megteszi – szögezte le Horváth László, a megyei fogyasztóvédelmi egyesület elnöke. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a kereskedők nagy része vállalja a cserét vásárlóinak megtartása miatt, a vevőbarát üzletpolitika jegyében. Ezt érdemes is tisztázni, főként, ha karácsony előtt ajándékot veszünk, mert ilyenkor még nagyobb a kockázata annak, hogy nem találjuk el a méretet vagy nem tetszik a megajándékozottnak a termék, esetleg már több is van neki belőle. Azonban, mint a panaszos példája is mutatja, nem elég azt megkérdezni, vállalja-e a bolt, a vállalkozó a cserét, meg kell nézni, van-e az adott termékből többféle méretű vagy a kereskedő többi áruja közt van-e olyasmi, amit csere esetén szívesen kérnénk.

A levélírónak így csak azt javasolhatjuk: emlékeztesse az árust, ha azt akarja, hogy a törzsvevői maradjanak, lehet annyira méltányos, hogy az áru ellenében visszaadja a pénzt. Kérhetik arra, engedje, hogy a nadrág értékében más árui közül – esetleg később, mikor új árukészlete lesz – válasszanak csereterméket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Biblia a legkeresettebb könyv

Győr-Moson-Sopron - A szeretet ünnepének közeledtével mindig jobban fogynak a vallási témájú… Tovább olvasom