Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A sci-fi rajongó nyolcezer kötetet tart otthonában

Győrasszonyfa - Hatalmas otthoni könyvtárral büszkélkedhet a győrasszonyfai Paralla János, amelynek egy részét a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban bemutathatta. A már negyven éve sci-fi rajongó több mint nyolcezer kötetet tart lakásában.
A magángyűjteményeket bemutató sorozat huszadik kiállítását Paralla János könyveiből állították össze, amelyen Nemere István író műveit és más sci-fi köteteket tekinthettek meg az érdeklődők. A kiállítást a neves író nyitotta meg.

– A tárlat a vártnál jobban sikerült, ugyanis több mint hatvanan voltak kíváncsiak Nemerére és műveire. Tőle több mint százharminc; főleg az 1985-ig megjelent kiadások és amatőr kiadványok vannak meg – fogalmazott a szenvedélyes magángyűjtő, Paralla János, akinek hatezer szépirodalmi, krimi- és sci-fi, valamint ötszáz útleírás-, háromszáz műszaki és egyéb kötete van.

A könyveinek nagy részét gyűjtőmunkával, cserével szerezte be a fanatikus gyűjtő, amiben miskolci levelezőtársa – aki egyébként ugyanolyan szenvedélyes sci-fi rajongó, mint ő maga – is sokat segített. Azonban az otthoni könyvtártulajdonos hobbijáról csak kevesen tudnak.

Paralla János a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban állította ki Nemere István műveit és más sci-fi témájú könyveket. Fotó: Szük Ödön
Paralla János a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban állította ki Nemere István műveit és más sci-fi témájú könyveket. Fotó: Szük Ödön

– Ismerőseimnek elolvasásra szívesen kölcsönadok műveket, de elvárom, hogy ugyanolyan állapotban kapjam vissza azokat, mint ahogy odaadtam – hangsúlyozza, majd hozzáteszi: – Nagyon nehezen válnék meg bármelyik kötetemtől, már az életem részévé váltak. Sok szép élményt köszönhetek nekik, hiszen ezáltal jópofa barátokra tettem szert, írókat és szerkesztőket is megismerhettem.

János, ha meglát egy, a gyűjteményéből hiányzó darabot, nem hagyja ott, még az „érdektelen műveket" is megvásárolja. Van, hogy elolvasásra sem méltatja azokat, de mint mondja, a sorozatból nem hiányozhat egy rész sem. Ennek ellenére a győrasszonyfai férfi könyvei nyolcvan százalékát már elolvasta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai: gyűlöletre uszít a honlap

Győr - Gyűlöletre uszítás, valamint önkényuralmi jelkép használata miatt Győr polgármestere… Tovább olvasom