Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Nyugdíj - Súlyos problémák, a minisztérium tovább reformálna

Nemzetközi összevetésben is magasak a nyugdíjkiadások Magyarországon, s a romló demográfiai mutatók következtében egyre súlyosabbá válhat a probléma.

További reformra szorul a magyar nyugdíjrendszer - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nyugdíjrendszerről szóló tanulmányában, amely szerint a kormány a foglalkoztatottság növelésére és a népességfogyás megállítására fókuszál.

Az NGM sorozatot indított az újjászervezésben érintett fő területekről, a legutóbbi, a kormany.hu oldalon nyilvánosságra hozott a nyugdíjrendszer átalakításáról szól.

Ebben a tárca leszögezi: a Nyugdíjbiztosítási Alap az utóbbi néhány évben 600-700 milliárd forint körüli költségvetési hozzájárulást kívánt, 2011-ben pedig az állami nyugdíjrendszer 800 milliárd forintos hiánnyal zárt volna az Orbán-kormány 2010-es intézkedései nélkül.

A minisztérium hozzáfűzi, nemzetközi összevetésben is magasak a nyugdíjkiadások Magyarországon, s a romló demográfiai mutatók következtében egyre súlyosabbá válhat a probléma. A helyzet megoldása érdekében két területre fókuszál a kormány: a foglalkoztatottság növelésére és a népességfogyás megállítására.Az NGM kifejti, hogy a két cél eléréséért a kormány már eddig is számos lépést tett, ilyen a „kis adók" eltörlése, a társasági adó csökkentése, a túlzott adminisztratív terhek racionalizálása, az EU-s támogatások felhasználásának átrendezése, a személyi jövedelemadó rendszerének átalakítása, a családi adókedvezmény-rendszer bevezetése, a részmunkaidős foglalkoztatás elősegítése, a napközbeni gyermekellátás kibővítése, és a gyermeket vállaló családok fokozott állami támogatása.
A tárca megjegyzi azt is: a demográfiai mutatók alakulása mellett tovább nehezíti a hazai nyugdíjrendszer fenntarthatóságát az, hogy jelenleg a különböző szociális elemek túlzott jelenléte miatt a népesség nagy aránya részesül a törvényes nyugdíjkorhatár alatt is nyugdíjellátásban.

Az NGM kitér arra is, hogy az állami nyugdíjrendszer rövid- és középtávú finanszírozhatósága érdekében megszüntették az állami nyugdíjalap hiányát, ennek fenntartására a 2010-es és a 2011-es költségvetésben a kötelező magán-nyugdíjpénztári befizetéseket az állami nyugdíjalapba irányították, s fedezetet nyújtanak a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerből az állami rendszerbe átlépők vagyonának felhasználásával. Utóbbi forrásból 2011-ben 434 milliárd forintot használnak fel az állami nyugdíjrendszer hiányának megszüntetésére.

Megszűnt a második pillér kötelező jellege: ez a lépés nem csupán a nyugdíjrendszer átalakítása miatt volt fontos, hanem azért is, mert így a nyugdíjreform rövid- és hosszú távon is mérsékli az ország legnagyobb problémájának tekinthető adósságállományt - olvasható a dokumentumban.

A minisztériumi tanulmány szerint a szociális kiadásoknak az állami kiadásokon belüli jelentékeny arányából következően megállapítható, hogy már viszonylag kis reformok is jelentősen befolyásolhatják az államháztartási folyamatokat.

A nyugdíjrendszer fenntarthatóvá tétele és ezzel együtt az államadósság csökkentése érdekében már eddig is számos intézkedést hozott a kormány, de Magyarország megújulása érdekében ez a terület további reformra szorul - húzza alá a tanulmány.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Stive 2011. március 11. 09:47
  „Igen....akkor ha már kényszerből átléptettek...mennyi is lessz az év végi egyenlegem?? Tisztelt Orbán úr?...És a hozamom? Hol van ahol majd erről tájékozódhatok?Választhatok itt is,hogy mibe fektesse a pénzemet az állam? Vagy mindet felélik? Később meg a probléma ugyan az lessz...vagy én sem értem ezt az egészet!! Az állam nem jó vagyonkezelő,ezt a történelem bebizonyította...”
 • 25. load 2011. március 05. 00:36
  „24. pancser
  " OV. nem gonosz kincstárnok aki nem akar nektek adni, hanem gondos gazda, aki tudomásotokra hozzsa ennyi az ennyi és nincsen több."
  Egy éve meg azt mondta, hogy lenne itt pénz, csak a szocik ellopják (kitalicskázzák).
  Akkor most kik talicskáznak, hogy még sincs elég pénz?
  Ha a magánnyugdíj péztárak nem vesznek magyar állampaírt, akkor vesznek a külföldiek, de miért jó az nekünk?
  Miért jó az, ha a hozam nem a magyar, hanem a külföldi nyugdíjasokat gazdagítja?
  Már fél éve figyelmeztettelek, hogy magánnyugdíj ügyben ne szólj hozzá, mert nem érted a lényegét.
  Ez az állapot azóta is tart.
  A Duna vize meg leginkább a te fejedből képtelen kimosni a Foxi-maxi zagyvaságait.
  A szocializmus politikai gazdaságtana nem beszélt magánnyugdíj pénztárakról.
  Talán azért érthetetlen számodra.”
 • 24. pancser 2011. március 03. 23:50
  „20. "zakarias3" meg a többiek! Mikor értitek már meg végre, hogy OV. nem gonosz kincstárnok aki nem akar nektek adni, hanem gondos gazda, aki tudomásotokra hozzsa ennyi az ennyi és nincsen több. Mégis honnan a fenéből lenne talán majd valaki jótékonykodik irányunkba? nem elvtársak, annyi nyugdíjunk lesz amennyi van a kasszában. Az egész magánnyugdíjpénztárosdi állami értékpapírokon alapult, vagyis volt nesze semmi és fogd meg jól. Azt hiszem egyesek fejéből a Duna árvize se tudja kimosni azt amit a kommunizmus beléültett.”
 • 23. janika 2011. március 02. 17:05
  „20. zakarias3 E rendszerben még senkit sem hagytak a földön felül, ha meghalt! De lehet, hogy humánusabb lesz a "kőbaltás nyugdíj reform" mint a mai rendszer. Tudni illik egy-egy jól irányzott kőbalta ütéssel el volt rendezve az, aki nem volt képe a hordával lépést tartani. Gödör meg most is van bőven, ahova belökik a hullákat. Mi mást lehet várni a politikai elittől?”
 • 22. 49. 2011. február 27. 07:45
  „Nem lenne ekkora a hiány, ha a Nyugdíjbiztosítási Alapból, csak az öregségi nyugdíjat finanszíroznák.”
 • 21. Stickers 2011. február 26. 21:54
  „Őszinte vélemény, követhetné Kadhafit és Mohammart, hű példaképeit”
 • 20. zakarias3 2011. február 26. 21:04
  „Tisztelt Orbán úr és csapata! Gyermekeim 1977,1982,1985ben születtek.Ne,hogy már nekem nincs aki megkeresi a nyugdíjamat!Hogy a továbbiakban hogyan lesz az önökön múlik!Az önök fizetése az új adórendszerrel 3-4 száz ezer forinttal nőtt,az enyém 4 ezer forittal csökkent!A lányoméknál 4száz forinttal nőtt a fizetés két gyerek mellett!Negyven három évet dolgoztam idáig.Ha emelik a nyugdíjkorhatárt,65 éves koromban még a munkagépre sem tudok felmászni!Mire számíthatok a közeljövőben?”
 • 19. machers 2011. február 26. 18:35
  „T. kriszil és babyangyal!
  Önkéntes nyugdíjpénztári belépésre pár ezer forinttól van lehetőség. Használd ki az adókedvezményt és a választható portfólió adta lehetőségeket! Kezdj kicsivel, s ha lehetőséged lesz rá, akkor növeld befizetésed!”
 • 18. babyangyal 2011. február 26. 17:57
  „Bali01 Megszeretném kérdezni tőled,hogy a 55 ezer forintos havi bevételből,hogy lehet félretenni a nyugdíjas évekre??Egyéb nem kellene a rendőröknek 30 évesen nyugdíjba menni és mellette meg dolgozni!!!!Ezen változtasson a kormány meg azon,hogy bejelentet munkahelyek legyenek,meg azon,hogy ne 3 hónapra vegyék fel az embert dolgozni!!!!!Változások kellenek de végre olyanok amit mi emberek megérzünk és nem a megszorításokra gondoltam ami már így is annyi van,hogy felsorolni is sok :(”
 • 17. Rinpócse 2011. február 25. 18:08
  „Janika,igazad van,szómondó sajnos győri szijj ártó,fél évig nem vette észre,hogy két és félmillió megy a számlájára,a felső határt nem ők szabták meg 2 millióban ?népességfogyást meg hogy akarják megállítani,ha mindent emelnek ?fiataloknak nincs jövő,még,hogy nem lesznek megszorítások,szij ártótól mást se hallani,”
 • 16. janika 2011. február 25. 16:18
  „Szerintem a FIDESZ nem is akarja kitölteni a négy évet! Hisz a négy öt állásukból dől lé! Egy év alatt is megszedik úgy magukat, hogy még az unokájuknak sem lesz gondjuk a megélhetésre.”
 • 15. Tmoha 2011. február 25. 13:04
  „Nem kell hozzá diploma, hogy az annyit emlegetett egymillió munkahely helyrebillentené a nyugdíjkasszát is! De amíg az állástalanok száma folyamatosan nő, ne reménykedjünk! Talán a megszorítások helyett valódi reformokat kellene csinálni, nem kapkodni ide-oda, és kémlelni, vajon mi növeli, vagy csökkenti a pillanatnyi népszerűséget a hatalom bűvöletében.”
 • 14. kriszil 2011. február 25. 10:27
  „Bali01
  Grawe előtakarékossági...igen ez lenne a járható út,de írd már meg nekem 70eft-os keresetből (össz vissz ennyi nincs plussz boríték)ugyan mennyit fizetsz bele?
  Rezsi 50/hó marad 20 élelem ruha szórakozás és egyébre...
  Szerinted?
  Érettségi szakma OKJ vizsga,teszek érte hogy több legyen,de ennyit vagy még ennyit sem keresel egy vállalkozó alkalmazottjaként,mert ugye állami cég már nincs,hisz eladták az országot,csak akkor az nem jutott eszükbe nagy tiszteletben álló politikusainknak hogy ezzel Magyarországot tönkreteszik,hisz a tőkés megvette ugyan a céget de mit csinált?,csődbe vitte,és miért?,hogy a saját termékét hozhassa be kintről...
  Na ezen kéne válltoztatni,addig itt rend biztonságos élet sosem lesz,míg minden magánkézben van.Az állami cégnek az volt az érdeke hogy mindenki rendesen be legyen jelentve,így az államkasszába is befolyt minden járulék,volt egy létbiztonság mivel mindenki dolgozott,így a gyermekvállalás természetes volt...
  Ma mi van?Nincs munkahely amiből az összes többi következik,a fiatal nem tud lakást venni törleszteni tehát felelősségteljes gondolkodással gyermeket sem vállal max 1-et és most a munkásosztályról írtam aki valahol épp dolgozik,de hány fiatal munkanélküli diplomával nyelvtudással stb,mert nincs szakmai tapasztalata nem veszik fel,de honnan lenne?
  Persze van egy bizonyos réteg aki ebből az egészből busás hasznot húzva meggazdagszik,a vállalkozó akinek volt tőkéje és kockáztatott anno,most elfelejtette honnan jött és pofátlanul kizsigereli az alkalmazottjait,nem tetszik ezer áll kinn helyetted jelszóval.
  Hogy fordulhat elő hogy kis hazánkban alapvető dolgokat,amit munkatörvénykönyv szabályoz nem tartanak be,pl nem jár fizetett szabadság táppénz?Mióta munkát keresek(kicsit többet szeretnék keresni)jó pár céggel találkoztam aki ezzel indított,és ha csak a szabadságrészt vesszük az egy 40 éves embernél évi 100e ft amit kivesz még plusszba a mélyen tisztelt munkaadó a zsebedből...mindenkin nem segíthet Balázs és Jani a rádióból (6 fokban dolgozni,na ez sem egyedi példa nagyon sok helyen költségmegtakarítás címén a fűtésen spórolnak)
  Elgondolkodtató hova jutottunk és hova tartunk!!”
 • 13. Goldmund 2011. február 25. 08:52
  „Meg kéne szüntetni azt a rengeteg korengedményes nyugdíjat, vagy legalábis jelentősen szűkíteni (pl. fegyveres testületek).
  A nyugdíjjal egyébként pont azért lesz előbb-utóbb komoly probléma, mert most felélik a MNYP-tagoktól elvett összeget, de nekik 5-10-20 év múlva köteles lesz az állam nyugdíjat fizetni. Míg, ha békén hagyta volna a magánnyugdíj rendszert, már 3 év múlva kezdtek volna nyugdíjba menni a MNYP-tagok, és évről évre csökkent volna az állami nyugdíjkifizetés terhe.
  Persze politikus csak 4 évre tervez előre. Aki egy emberöltőre, az államférfi, itt meg olyan nincs....”
 • 12. _Zoli_ 2011. február 24. 17:39
  „Magyarul: Nyugdíjak államosításából nem lesz annyi bevétel mint amire számítottak. Lehet hogy a reálhozam is mindenkinek elszáll!!!!!!!!!!! A nyugdíjasok meg "túl vannak" fizetve!
  Emeljük a nyugdíjkorhatárt 70 évre! Így kevesebb lesz a nyugdíjas mert nem munkásember éli meg ezt a kort!”
 • 11. janika 2011. február 24. 17:20
  „Illő lenne elkapni és a vagyonukat elkobozni az ország és lakóinak a tönkretevőit. Elég a felesleges nyálverésből! Azért lakták a hatalmat, hogy intézkedjenek munkahelyeket eladható árut termeltetni nem az ismételt népnyúzáson spekulálni.”
 • 10. Bali01 2011. február 24. 17:01
  „Addig kell gyűjteni amíg valaki aktív,nyilván ha elmennék nyugdíjba,de nem fogok,nálam nem játszik,nem fogok felhagyni mindennel,és tévét nézni,sörözgetni egész nap.Bár valszeg 90 nem leszek,nem is nagyon akarok.”
 • 9. soproni 2011. február 24. 15:42
  „"20 év alatt pont összejön annyi,hogy ki tudja normális szintre egészíteni a siralmas nyugdíjat" ja ,igen ...pár évig,de mi van,ha 90 évig él?”
 • 8. Bali01 2011. február 24. 15:06
  „a hatály 5 év,az sem kevés,lehetett pl,kölcsön,családtól,barátoktól,külföldi rokontól,sok megoldás van.De akár nyerhette is.Aki okos megoldja,aki meg nem az meg úgysem vesz a felsorolt dolgokból:)
  Megvolt a lehetőség mindenki előtt,hogy marad vagy átlép,az állami nyugdíj halálraítélt dolog,itt meg főleg.
  Okos ember köt mondjuk egy Grawe-s előtakarékosságit,és 20 év alatt pont összejön annyi,hogy ki tudja normális szintre egészíteni a siralmas nyugdíjat
  Nem kárálni kell,hanem tenni.”
 • 7. miracle 2011. február 24. 13:31
  „Gyorsan pénzt csinálni nem ebből kellett volna, hanem 10 évre visszamenőleg megnézni a minimálbéreseket, hogy miből tellett minden 2.-nak házra, autóra, plazmatv-re, kerti medencére, aztán kamatostul bevasalni a be nem fizetett adóikat. Abból is lett volna pár száz milliárd. Helyette a bérből és fizetésből élők által összegyűjtött mnyp pénzeket nyúlták le.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint gyengült szerda estére

Gyengült a forint szerda estére a bankközi devizapiacon valamennyi fontosabb devizával szemben,… Tovább olvasom