Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

NGM: Az államháztartás pénzforgalmi hiánya a GDP 3,2 százaléka

Az államháztartás pénzforgalmi hiánya – helyi önkormányzatok nélküli - a GDP 3,2 százaléka volt 2010-ben - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken.

Az államháztartás pénzforgalmi deficitje tavaly 869,8 milliárd forint volt, ami az előirányzat 99,9 százaléka. Az NGM közleménye szerint a 2010. évi pénzforgalmi hiány alakulásában kiemelt szerepet játszanak a kormány évközi, bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedései, amelyek összességében 5-600 milliárd forinttal javították az államháztartás egyenlegét.

Ezek nélkül a tavalyi hiány mértéke a GDP 6 százalékát is meghaladhatta volna. Az államháztartás decemberben - helyi önkormányzatok nélkül - 434,9 milliárd forint bevételi többletet ért el.

Olvasóink írták

  • 1. load 2011. január 07. 20:16
    „Magyarország a GDP 3-4 százalékával többet költ az állam önigazgatására illetve szociális célokra, mint a régió többi országa, ami adja a megtakarítás irányát - magyarázza Árokszállási Zoltán. Az Erste Bank elemzője szerint ennek a többletkiadásnak a felét 2012-ben, a másik felét 2013-2014-ben lehetne megszüntetni. Ugyanakkor az elemzők egyetértenek abban, hogy az egészségügyben illetve az oktatásban nem lehet megtakarítást elérni, legfeljebb ésszerű átcsoportosítás valósítható meg.

    A piac a februárra ígért 600-800 milliárd forint összegű reformcsomagra vár, ha az valódi, és több évre kiható kiadáscsökkentést tartalmaz, akkor a pozitív piaci reakció nem marad el - állítják az elemzők. De ebben a csomagban nem lehet szerepeltetni olyan tételeket, mint a gazdasági növekedésből adódó többlet bevétel, vagy a vártnál kisebb kamatkiadás.

    Milyen új kifejezést nyer vajon akkorra a "megszorítás"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4,3 százalékkal nőtt az ipari termelés

A múlt év novemberében 4,3 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző hónaphoz képest a… Tovább olvasom