Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Kevesebbet tankolunk - Csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011 áprilisában 644 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

A kiskereskedelmi üzletek a naptárhatástól megtisztított adatok alapján áprilisban 1,3 százalékkal, az év első négy hónapjában 0,5 százalékkal kisebb volumenű forgalmat bonyolítottak le, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A közlemény szerint a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok alapján az áprilisi eladások 0,4 százalékkal mérséklődtek az előző havihoz képest. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011 áprilisában 644 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, míg az első négy hónapban 2.273 milliárd forgalom realizálódott.

A kiskereskedelmi forgalom márciusi volumene, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 0,9 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbi, és 0,5 százalékkal az előző havihoz képest. Az első negyedévben lényegében stagnált a kiskereskedelemi forgalom, 0,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A KSH adatai szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011 márciusában 602 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, az első negyedévben pedig összességében 1.629 milliárd forint értékű forgalom bonyolódott le. Tavaly a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az áprilisi értékesítés volumene 0,3 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban tavaly áprilisban 608 milliárd forint bevétel realizálódott.

Az idén az első négy hónapban a kiskereskedelmi eladások értékében 46 százalék volt az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 19 százalék az üzemanyag-, 11 százalék a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletek részesedése, a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt.

Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene 2011. áprilisban 0,4 százalékkal növekedett, az első négy hónapban stagnált. A forgalom jelentős részét - 90 százalékát - lebonyolító vegyes termékkörű üzletek, a hiper- és szupermarketek, vegyesboltok eladásai áprilisban lényegében nem változtak. Az előző év azonos időszakához képest a nem élelmiszer kiskereskedelem értékesítésének volumene 2011. áprilisban 2,7, az első négy hónapban 0,7 százalékkal csökkent. Áprilisban azonban az iparcikk jellegű vegyes, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint a gyógyszer- és a gyógyászatitermék-kiskereskedelmen kívül minden üzlettípusban nagyobb volumenű forgalom realizálódott - írja közleményében a KSH.

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai 2011. áprilisban és az év első négy hónapjában 0,9-0,9 százalékos mérséklődést mutattak 2010 azonos időszakához képest.

Az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem áprilisi volumene 0,4 százalékkal emelkedett, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,7, az üzemanyagkutaké 2,5 százalékkal mérséklődött. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai áprilisban 0,5, 2011 első négy hónapban 3,4 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakitól. Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2011 áprilisában a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,9, az eurózóna országaiban 1,1 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint 13 tagállamban tapasztaltak bővülést, 9-ben csökkenést - közölte a KSH.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH adataira reagálva közölte, hogy áprilisban az üzemanyagoktól megszűrt forgalom alig érzékelhetően, csupán 0,1 százalékkal csökkent éves szinten az előző hónap 2,9 százalékos mérséklődésével szemben. Kifejezetten kedvező jelenségként értékeli az NGM pénteki közleményében, hogy a nyers adatok alapján az élelmiszer-, és élelmiszerjellegű termékek esetében évek óta nem látott ütemű bővülés volt tapasztalható. Az előző évhez mérten 3,1 százalékos növekedés 2006 decembere óta a legkedvezőbb érték. A szaktárca szerint látható, hogy a kiskereskedelmi szektor rendkívül nehezen tud talpra állni az utóbbi évek drasztikus visszaeséséből, ami mind a lakosság pénzügyi helyzetéről, mind a preferenciáik alakulásáról képet ad. A személyi jövedelemadó kulcsok módosítása alapján megnövekedett rendelkezésre álló jövedelem a lakosság bizalmának visszatérte után lendületet adhat a szektornak. Erre utal, hogy az áprilisi ipari adatokkal egy időben közölt belső rendelésállomány hosszú ideje először mutatott emelkedést, amely az elkövetkezendő hónapokban a kiskereskedelmi forgalomban is meg fog mutatkozni - írja közleményében az NGM.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. zeta62 2011. június 26. 13:02
  „20. Túrabakancs 2011.06.25. 21:27

  A két héthez csak annyit: Érpatak.
  Mond ez neked valamit?
  Erős kormányzati ellenszélben valódi RENDET tettek. Ergo CSAK szándék kérdése az egész. Ahhoz meg még két hét se kell. Nem is akarnak rendet tenni, mert a zavarosban lehet igazán lopni.”
 • 22. load 2011. június 26. 10:37
  „13. Túrabakancs
  "A kormány soha nem mondta, hogy HOLNAPTÓL nagyobb lesz a belső
  fogyasztás, csupán azt, a ciklus végére érezhető lesz a javulás. Akkora
  a pénzügyi hiány, hogy ezt 1-2-év alatt képtelenség ledolgozni. "
  Tévedni tetszik.
  A kormány a gazdasági programjában világosan leírta, hogy az egyszeri és nagyarányú adócsökkentés hatására már 2011-ben 2,8%-al nő a gazdaság. Az első negyedévben valóban lett 2,7%, de a másodikban csak 0,7% a GDP növekedés.
  A gazdasági intézkedések hatásának nemzetgazdasági szinten 1-1,5 év alatt jelentkezni kell.
  Mivel a jövedelem kiáramlás az azonnal elkölthető pénzek kategóriája, ennek hatása már az adott adóévben kell, hogy jelentkezzen.
  De nem jelentkezik, mert az adócsökkentés kedvezményezettjei - a gazdagok - csak azért nem növelik, a fogyasztásukat, mert nőtt a nettó jövedelmük.
  A költségvetés minden évben nulláról kezd.
  Összegzi a várható bevételeketés kiadásokat.
  Előző évekről áthúzódó tételek nem lehetnek benne, mert az előző évek hiányát hitelfelvételekkel folyamatosan pótolni kell.
  Ennek hiányában nem lehetne működtetni az államot.
  A pénzügyi hiány azonnal pénzforgalmi cash flow hiányt is eredményezne és leállna az állami szféra.”
 • 21. Contar 2011. június 26. 07:57
  „Türelem! ? Már 30 évvel ezelőtt is ez volt a szöveg: még pár évig meg kell húzni a nadrágszíjat és utána megindul a fellendülés!
  De volt egy másik mondás is: inkább a sűrű fillér, mint a ritka forint! Na, inkább ezt nem szabadott volna elfelejteni!”
 • 20. Túrabakancs 2011. június 25. 21:27
  „vikike27! /18/
  A felháborodásodat olvasva kijelenthetem, te vagy az egyik, aki hitt a
  két hétben, emiatt vagy mérges! A két hét az jelképes kijelentés volt,
  én azt hittem ezt mindenki tudja... Azt is vedd figyelembe, hogy mindössze
  15-hónap telt el a Fidesz kormány hatalomba kerülése óta, ne számíts csodákra.
  Az is egy hüleség, hogy az a réteg aki pár ezer forinttal kevesebbet visz
  haza netán, ő miattuk nincsen megfelelő fogyasztás, ez a nap vicce. :)
  Ők amiatt nem vásárolgatnak, mert a bakoknak fizetik a részleteket, kb. még 12-
  évig minimum. Ők sokáig nem lesznek potenciális fogyasztók, ellenben a jobb
  módú emberekkel...majd. Türelem.”
 • 19. széchenyi12 2011. június 25. 16:53
  „Prandesz: Szerbiában tuti jó utak, pályák vannak....”
 • 18. .viki27. 2011. június 25. 16:13
  „Tornacipő
  Remélem te sem gondolod komolyan amit firkálsz csak kötelességed ilyen hülyeségeket írni!Azzal a hülyeséggel etettek meg sok változásra számító embert,hogy kettő azaz kettő héten belül rendbe teszik az országot.normális ember nem hitte el csak akit a déligyümölcs megfertőzött mint téged is.Itt lett volna a lehetőség de nem tudtak vele élni vagyis sokkal nagyobbakat hazudtak mint elődjük.Senki nem ezt várta ettől a dilettáns hatalom éhes bandától csak akik nagyon jól jártak az adó törvénnyel meg a többi gazdagokat érintő hülyeségekkel.Tudom most,hogy vége az uniós elnökségnek részünkről sokkal nagyobb szarban leszünk mit eddig mert diktatúrát csinál ez a nép ellenség!”
 • 17. dorombolok 2011. június 25. 06:33
  „Túrabakancs ! Azt mondta Viktor , holnaptól még a nap is másképp süt. igaza volt azóta minden holnaptól jön!
  A belső fogyasztás a zemberek nominál bérének csökkenése miatt csökken, A fityeszsesek által kedvezményezettek meg itthon nem költenek többet mint eddig. Csak ennyit kellene érzékelni és tudni a világról.”
 • 16. mima 2011. június 25. 06:04
  „Kerékpárra Magyar!!Több pénz marad a házi kasszában, és egészségesebb is leszel...”
 • 15. gjozsi88 2011. június 25. 00:08
  „Túrabakancs!
  Az 500 milliárdos adócsökkentésnek nyoma kellene lennie......sehol nincs!
  Mert azok kapták, akik eddig is mindent megvettek, nem vesznek többletet, ugyanakkor aki teljes bért fogyaszt annak csökkent a nettója egy emelkedő infláció mellett.....azaz a reálértéke csökkent ettől az egy rossz adótörvénytől!”
 • 14. háté 2011. június 24. 23:43
  „Ugyan azok vannak hatalmon, csak most más a vezír!- narancsköd nem akar felszállni- oszlani, kell egy jó szél.”
 • 13. Túrabakancs 2011. június 24. 23:11
  „A kormány soha nem mondta, hogy HOLNAPTÓL nagyobb lesz a belső
  fogyasztás, csupán azt, a ciklus végére érezhető lesz a javulás. Akkora
  a pénzügyi hiány, hogy ezt 1-2-év alatt képtelenség ledolgozni. Aki
  ebben hitt, az nem ebben a dimenzióban ténykedik az biztos. Itt nem
  egy karcolt sebről van szó amit ha bekötnek pár nap alatt meggyógyul,
  hanem egy amputált lábról, aminek a gyógyulási ideje nagyon sok idő.
  Mindennek oka a lakosság bankok irányába lévő tartozása, hiszen a megtakarított
  összegeket nem elköltik ezek az emberek, hanem odaadják a multik bankjainak.
  Amíg ez fennáll, addig senki ne várjon jelentős belső keresleti javulást. A benzin
  árának még jelentős, akár 30-40-ft-ft-os csökkenése sem eredményezne több autót
  az utakon, ehhez 100-ft-os csökkenés kellene, e különbözeti összeg nagyon hiányozna
  a büdzséből.”
 • 12. prandesz 2011. június 24. 21:29
  „Lobbo71

  1. Szar utak: egyszer kéne jól megépíteni és nem kilopni belőle az anyagot. Jó utak vannak körülöttünk Szerbiát, Ukrajnát és Romániát leszámítva, de lassan a Románok is elhúznak. Ez szégyen. Erre kár pénzt adni.
  2. Egészségügy: túlméretezett, nem hatékony és sok maszekolás és hálapénz van az orvosok rovásán.Mindezt munkaidőben csinálják. Nekem már most is maszekhoz kell mennem, ha valami gondom van. Ez sem tartható.

  Az államnak nem kéne rossz gazdának lennie. Ez ami itt folyik szándékosság és igyekszem ezt nem finanszírozni. SKban, Ausztriában meg Horvátországban jameg Szlovéniában legalább jó utakat kapok és alacsonyabb árakat...”
 • 11. dorombolok 2011. június 24. 19:32
  „Pedig a 16%-os jövedelemadó kedvezményetettjeitől várta a fityesz a belső piac élénkülését, olyannyira ,hogy a bevezetésének alapideológiája volt. Hónapokkal ezelőtt már hasonló adatok kerültek napvilágra, akkor azt mondták az intézkedések nagyobb türelmet érdemelnek . Meddig?”
 • 10. power2011 2011. június 24. 18:42
  „Igen, szerintem ingyen dolgoznak, vagy az éhbért te minek nevezed?”
 • 9. Lobbo71 2011. június 24. 17:59
  „power2011: nyilván az útépítők meg az orvosok ingyen dolgoznak, igaz?”
 • 8. power2011 2011. június 24. 17:43
  „lobbo ne járasd le magad
  Mintha egy lyukas garast is visszafordítana az állam, az ország építésére.Vagy te még hiszel a mesékben?”
 • 7. Lobbo71 2011. június 24. 16:40
  „2. prandesz "Bármelyik ország jobban megérdemli a jövedéki adómat mint ez."

  De ugye akkor a szar utak, a szar kórházak, stb. miatt is kussolsz és nem tiltakozol?”
 • 6. prandesz 2011. június 24. 16:25
  „<moderálva>”
 • 5. fl 2011. június 24. 15:52
  „300 forint körüli benzinárak mellett ellenzékben a fidesz kiabált, hogy csökkenteni kellene az üzemanyag árak jövedékiadó-tartalmát, most meg nagyokat hallgatnak! Ezt magyarázza meg a valamelyik nagyokos kormányszóvivő!”
 • 4. buggyant 2011. június 24. 15:26
  „ma muszáj volt autóval Pestre mennem. Feltűnő volt, hogy az M1-en a kamionkonvojon kívül alig-alig ment személyautó. (Pest más tészta) A korábbi évekhez képest a visszaesés kiböki az ember szemét. Én is csak azért mentem, mert muszáj volt.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duplázni készül az Audi

Tíz éven belül közel kétszeresére tervezi növelni az autók eladását a magyarországi gyárának… Tovább olvasom