Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Céges juttatások: Erzsébet? SZÉP? Semmi?

Az év első felében a munkavállalók 30%-a nem kapott semmilyen juttatást.
Idén eddig többen kaptak juttatást, mint tavaly

Az év első felében a munkavállalók 30%-a nem kapott semmilyen juttatást – derül ki a Fizetesek.hu legújabb felméréséből. Változás nem történt, az elmúlt három évben is ugyanez volt az arány. A legnépszerűbb juttatás továbbra is az Erzsébet utalvány és a SZÉP kártya.

A Workania állásportál által működtett online fizetési felmérés legújabb eredményei alapján 2014 első hat hónapjában a munkavállalók 30%-a nem kapott semmilyen juttatást munkaadójától.

Az anonim bérkutatás részletes kimutatásaira tekintve még árnyaltabb képet kapunk a pozíciószintek szerinti összehasonlítás során: legrosszabb helyzetben a segédmunkások vannak, az ő esetükben 52% azok aránya, akik semmilyen juttatást sem kapnak, de a felsővezetők közül is 13% csak a fizetésére számíthat. Mindkét pozíciószint esetében enyhe javulás történt az elmúlt évhez képest, 2013-ban ugyanis a segédmunkásoknál 55%, a felsővezetőknél pedig 16% volt ez az arány.

Hasonló a helyzet a középvezetők körében is, ahol a juttatásnélküliek aránya a tavalyi 24%ról idén 22%-ra csökkent, míg egyáltalán nem kapott béren felüli juttatást a szakmunkások és a szolgáltatási szférában dolgozók 43%-a, az admisztratív alkalmazottak 40%-a, míg a műszaki területen szakképzett dolgozók negyede.

Az összes dolgozót figyelembe véve idén is a legnépszerűbb juttatás az Erzsébet utalvány, hiszen minden harmadik dolgozó megkapja a munkaadójától. A második legnépszerűbb juttatási forma pedig a Szép kártya – ebben a munkavállalók negyede részesül. A harmadik leggyakoribb céges juttatás a mobiltelefon, a kérdőívben résztvevők 18%-a ezt jelölte meg.

A hazai munkavállalók több, mint tíz százaléka kap még egészségpénztári támogatást (14%), utazási bérletet (12%), valamint rugalmas munkaidőt (11%) munkaadójától. Érdekesség, hogy az ingyenes italellátás a korábbi évekkel ellentétben 10% alatt szerepel. Fél év elteltével is legritkább cafeteria a sport- és kultúrális juttatás (2%), a lakástámogatás (1,2%), valamint a mértéken felüli szabadság (0,8%).

A pozíciószint természetesen nagyban befolyásolja, hogy ki milyen juttatásban részesül: a segédmunkások esetében Erzsébet utalványt a dolgozók 26%-a kap, az adminisztratív alkalmazottak és a szakmunkások esetében már 28%, középvezetők és felsővezetők esetében 33%, a műszaki területen szakképzett alkalmazottaknál pedig egészen 37%.

De a juttatások nyilvánvalóan a munkavégzéshez szükséges igényekhez is nagyban igazodnak:

SZÉP kártyában a segédmunkások csupán 7%-a részesül, ezen kívül még a egészségpénztári támogatás (9%), a hideg- és meleg étkeztetés, valamint az utazási bérlet jelentős a maga 7%-os gyakoriságával.

Az adminisztratív dolgozók esetében a legnépszerűbb juttatások nagyobb arányban fordulnak elő: SZÉP kártyát 14%-uk kap, egészségpénztári támogatást 10%, helyi utazási bérletet pedig 9%.

A műszaki és technikai szakemberek 16%-a rugalmas munkaidőben dolgozik, 20%-uk mobiltelfont kap magáncélokra, 10%-uk céges notebook-ot is használ, de természetesen az utazási bérlet (13%), valamint az egészségpénztár (17%) is népszerű.

Felsővezetők esetében pedig a személygépkocsi már 38%-uknál megjelenik, a notebookot 41%, a mobiltelefont pedig 58% jelölte meg, de a rugalmas munkaidő is gyakori (30%).

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-bosnyák mezőgazdasági megállapodást írtak alá

A megállapodás célkitűzése, hogy a közös munka során a két ország vállalkozásait tudományos és… Tovább olvasom