Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A McDonalds részvényeseit hidegen hagyja a gyermekkori elhízás

A McDonald's cég részvényesei egyhangúlag elutasították amerikai egészségvédelmi szervezetek felhívását arra, hogy becsüljék fel a gyorséttermi lánc szerepét a gyermekkori elhízásban.

"Ronald McDonald marad, ahol van" - szögezte le határozottan a cég részvényeseinek csütörtöki közgyűlésén Jim Skinner, a vállalat vezetője.

A gyorséttermi lánc első embere arra kezdeményezésre reagált, amely hat amerikai napilapban megjelent egész oldalas felhívás formájában hívta fel a figyelmet az amerikai gyerekek egészségével kapcsolatos aggodalmakra és az elhízottak nagy száma miatt túlterhelt társadalombiztosítási rendszer veszélyeire. A több mint 550 egészségügyi szakember és egészségvédelmi szervezet által aláírt petíció arra szólította fel a vállalatot, hogy ne reklámozzon magas cukor, só és zsírtartalmú ételeket a gyerekeknek. A fiatal generáció védelmét szolgáló petíció azonban nem győzte meg az étteremlánc részvényeseit.

"Ez a választás szabadságáról szól és mi hiszünk a demokratikus útban. Itt egy személyes és egyéni választásról van szó" - utalt arra Skinner, hogy a vásárlók maguk is el tudják dönteni mi jó nekik, és mi nem. "Ronald McDonald világszerte a McDonald's és a jókedv nagykövete" - tette hozzá. Az amerikai járványügyi központ (CDCP) adatai szerint az országban élő kisgyerekek és kamaszok mintegy 17 százaléka elhízott. A gyermekkori túlsúly következtében jelentősen növekszik a 2-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és egyéb betegségek kialakulásának kockázata. A szakértők arra is rámutattak, hogy az elhízott gyerekekből gyakran elhízott felnőttek lesznek, akiknek kezelése jelentősen megterheli az amerikai egészségügyi rendszert.

A McDonald's az utóbbi években egyre több kritikát kapott reklámozási stratégiái és a Happy Meal menükhöz csomagolt gyermekcsalogató ajándékai miatt. Az étteremlánc repertoárja éppen ezért egészségesebb fogásokkal is bővült. A gyerekmenükhöz kínált gyümölcslevek és tej helyett a szülők szódavizet is kérhetnek, az étlapra pedig különböző saláták és zabkásák is felkerültek, ám a kritikusok szerint ezek még mindig nem állják meg a helyüket az egészséges ételek táborában. Szerintük az étteremlánc egyéb harapnivalói is túl sok zsírt, sót és cukrot tartalmaznak.

Olvasóink írták

 • 17. load 2011. június 04. 09:46
  „Mint ahogy a dohánygyárak befektetői sem éreznek bűntudatot a tüdőrákosok, a whishky és sörgyárak részvényesei sem a májcirózis miatt, vagy a fegyvergyárakban érdekeltek sem az afrikai népírtások, polgárháborúk kapcsán.
  A tömegétkeztetés általában sehol sem az egészségről, hanem a jóllakásról szól.
  A kifőzdék pacalja semmivel sem egészségesebb (bár finomabb), mind a McDonalds hamburgere.
  Ezért minden hamburgeradó súlyosan diszkriminatív és nem más mint egy állami pénbevételi forrás, amit önkényesen, megfelelően behatárolható tényleges paraméterek teljes mellőzésével szabnak ki.”
 • 16. SC 2011. május 28. 10:01
  „3. pancser
  Ezt a sötét hozzáböffenést...”
 • 15. Lone_wolf.. 2011. május 24. 10:25
  „Senki sem kötelezi a sok hájadékot hogy szét zabálják magukat.”
 • 14. pancser 2011. május 23. 18:43
  „12-höz! A felsoroltak egyike sem korszerű étel, zöldségnek egyedül a borsót nevezhetnénk, amelyből max. levest főztek, a szezonja két hétig tartott. Felejtsük el a régi étkeket én már elfelejtettem. a túrós tészta is olyan volt, hogy a tésztában a lábasban belekeverték a túrót, nem is nagyon hasonlított a mostanira. A bab és a lencse nem zöldség, a szilvásgombócról nem is beszélve. Nem is éltek sokáig, korán haltak, magas vérnyomás és jellegzetesek voltak a gyomorbajok, fekély, rák, például, amely mára nagyon visszaszorult, nem véletlenül. Nem értem miért kell a múltat magasztalni, lépjünk tovább őseink nyomorúságos világából! Gyümölcs? Nem volt gyakorlat az ezzel való foglalkozás. gondozatlan félvad gyümölcsök voltak max. a kertekben. A paraszt fő étele a liszt meg a zsír volt, rosszul füstölt egészségre ártalmas füstölt húsokkal, nyáron aratáskor a megspórolt avas szalonna. Hetente minden nap húst enni ez senkinek nem volt a lehetőségei között. Aki nem ismeri az 50 évvel ezelőtti világot az ne szóljon. Hogy korábban mi volt, talán el kéne olvasni néhány könyvet, Móricz, Móra, Szabó Pál, Veres Péter, lehet, hogy ma nem divatosak de igazak. Én nem sírom vissza régi világot, egy meg a fene!”
 • 13. soproni 2011. május 23. 12:31
  „12-Így igaz ....és a rengeteg gyümölcsöt még meg sem említettem ,pedig a nagyszüleimnél volt kb. 10 féle .”
 • 12. vicenzo 2011. május 23. 10:42
  „Pancser

  Hagyományos paraszti/vidéki ételek:

  - töltöttkáposzta
  - borsóleves
  - lencsleves
  - bableves
  - paradicsomoskáposzta
  - szilvásgombóc
  - túróstészta házilag készölt tészztából
  - és még vagy 100 másik

  Mi még a zsíroskenyeret is pirospaprikával és hagymával ettük, persze zsír is pecsenyezsír volt.”
 • 11. Stickers 2011. május 23. 08:08
  „moderálva”
 • 10. soproni 2011. május 22. 20:01
  „pancser.Nem tudom,Te miről beszélsz,mert az én falun töltött nyaraimról nekem más emlékek jutnak az eszembe. A friss zöldön nevelt csirkék,adalék mentes húsoskolbász,libamáj,tartósítószer nélküli ételek. Azt ugye nem gondoltad komolyan,hogy a falusi ember nem evett zöldséget?Olyan ház nem volt,ahol ne lett volna konyhakert,amiben mindent megtermeltek maguknak.Lehet,hogy Te soha nem ettél mást a lecsón kívül,de én még emlékszem az isteni paradicsomos káposztára,a borsólevesre, a töltött paprikára, bablevesre ,
  karalábéfőzelékre,krumplis ételekre,spenótra,sóskára és még nagyon sok minden másra.A mai gyerekek ennek felét sem ismerik. Ja és ami a lényeg,mi nagyon sok nyers zöldséget ettünk ,ami a legegészségesebb ,főleg akkor,ha nincs agyon vegyszerezve.”
 • 9. pancser 2011. május 22. 18:05
  „8! Minden szavam igaz! A meki kaja messze egészségesebb mint a hagyományos magyar paraszti kaja.Utáltam is a sok zsirt, fintorogtam tőle. Mondhatnál egy régi paraszti zöldséges ételt a lecsón kívül. Gyermekkorom szendvicsben ismeretlen volt a zöldség ez csak a mekivel jött el. A lecsót is úgy megfőzték, hogy a nyomorult paprikát nem lehetett benne megismerni. Az emberi táplálkozás alapja a változatosság, ezért nem lehet rántott csirkén, vagy hamburgeren megélni.”
 • 8. iux 2011. május 22. 16:46
  „Kedves pancser!
  A eredeti paraszti konyha tele volt zöldséggel!Bár az igaz,hogy jobbára feldolgozott formában!Az is igaz,hogy nehéz, laktató ételeket ette,és esznek ma is!Elmondom neked,hogy a nehéz fizikai munkát nem lehet sem müzlivel,sem sült krumplival elvégezni!Csak egy nagyon fontos külömbség volt a régi világ szokásai,meg a"Meki" közt!Azok tudták,hogy mit esznek,hisz maguk termelték,tenyésztették!Látták a disznot röfögni,mielőtt szalonna lett belőle!Te meg azt sem tudod,hogy amit hamburgerként eszel,az szőrös volt-e,vagy pikkelyes!Nutria volt-e vagy strucc!Azt meg hogy a mai táplálkozástudománynak megfelelő kaját adnának a Mekiben,Te sem hiszed el.De ha találsz egy erről szóló független tanulmányt,1 hónapig fizetek neked minden nap egy hamburgert!Nosza rajta keresgélj!Addig sem irsz!”
 • 7. Tonyes 2011. május 22. 12:51
  „Sebaj! Nem akarásnak nyögés lesz a vége. Akinek nincs pénze az egészségére és a minőségi táplálkozásra annak majd lesz pénze a betegségére és a gyógyszerekre.”
 • 6. pancser 2011. május 22. 11:55
  „Az eredeti magyar(paraszti) konyha nem kedvelte a zöldségeket, viszont nehéz laktató zsíros ételek és sült tészták uralták. Ha ebből a nézőpontból nézzük akkor, egy hamburgerrel több zöldséget ehetsz mint amennyit egy paraszt egy hét alatt megevett, azt is agyonfőzve. A Mekiben igenis lehet a mai táplálkozástudománynak is megfelelő ételt kapni. A helyes étkezési szokások kialakítása a szülő dolga, rajta múlik mit eszik a gyerek a Mekiben. Egyébként egy kis sült krumpli mértékkel fogyasztva senkinek sem árt.”
 • 5. soproni 2011. május 22. 11:26
  „Az a szülő,akit nem hagy hidegen gyermeke egészsége az normális ételekkel eteti gyerekét.Persze egyszerűbb beülni egy gyorsétterembe,mint főzöcskézni.”
 • 4. reszegenisjozan 2011. május 22. 09:36
  „Csak a mezei paraszt hiszi azt, hogy "nem tartanak pisztolyt a fejedhez"...
  Írd be a YouTube keresőjébe: "Derren Brown reklám"
  Angolul van, de így is érthető.
  A lényeg: két reklámmal, marketinggel foglalkozó szakember elméjét befolyásolják nagyon keményen, azaz "pisztolyt tartanak a fejükhöz". Persze, ők nem látják a pisztolyt. Mezei parasztként azt hiszik, hogy ők kreatívak, önálló, egyedi gondolataik vannak. A nagy ló.aszt!!!! A legtöbb embernek ott a fejénél a stukker. Max nem tud róla.
  Főleg a gyerekek a kiszolgáltatottak.
  De a sok rabszolga azt hiszi, hogy ő szabad, és szabad akarattal rendelkezik...”
 • 3. pancser 2011. május 21. 15:32
  „Legyen szocializmus! Ott vigyáztak ránk, megmondták mit tehetünk, aki meg mást akart becsukták. Egy volt kommunista párttitkár majd elintézné a Mekit, esetleg a kofaasszony Morvai őnaccsága, a Dunakapu téren sütött kóbász népszerűsítóje, az egiszsíges mer magyar, madzsar..........!”
 • 2. öröksoproni 2011. május 21. 13:07
  „Az a szülők felelőssége, higy kialakítsák gyermekikben az egészséges táplálkozás iránti igényt. Ha nem venné senki, nem tudnák eladni. Kinek a fejéhez tartanak pisztolyt, hogy McDonald´s kaját egyen? Nem kényszer. És drága.”
 • 1. mitzekatze 2011. május 21. 09:13
  „Az amerikaiak hűtőjét ha megnézi az ember: tele szar élelmiszerrel, 5 literes fagyival, fánkot zabálnak, cukros üdítőket isznak literes poharakból. A gyorsétterem az ő esetükben max pont az i-re.

  Más kérdés, hogy mennyi sz@rt forgalmaznak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OTP: a rövid távú lekötések népszerűségét hozta a válság

Jelentős változást hozott a megtakarítási döntésekben a globális gazdasági válság. Tovább olvasom