Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

30 bankot vizsgál a PSZÁF

A bankok elképzelhető, hogy nem csökkentették annyira a forinthitelek kamatait, amennyire azt megtehették volna.

Harminc bank ellen indított vizsgálatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mert elképzelhető, hogy nem csökkentették annyira a forinthitelek kamatait, amennyire azt megtehették volna - értesült az RTL Klub.

A jegybank hétfőn 25 bázisponttal, 5,5 százalékra csökkentette az alapkamatot, ami így rekordalacsony lett. Tavaly decemberben még 6,25 százalék volt az alapkamat. A forinthitelek átlagos kamata ugyanakkor nem csökkent ilyen mértékben, a tavaly decemberi 10,65 százalékról az idén februárra 10,26 százalék lett, holott ez idő alatt a jegybanki alapkamat 0,5 százalékponttal, 6,25 százalékról 5,75 százalékra csökkent.

Az új banki etikai kódexben rögzített szimmetria elve szerint pedig ha a külső feltételek kedvezőbbek lesznek, azt érvényesíteni kell a termékek, így a hitelek árában is.

Binder István, a PSZÁF szóvivője szerint a magatartási kódex egyértelműen fogalmaz: figyelembe kell venni az alapkamatot a hitelkamatok megállapításánál.

A szóvivő megerősítette, hogy 30 hitelintézetnél, pénzügyi vállalkozásnál úgynevezett témavizsgálatot indítottak, hogy megvizsgálják, milyen módon tartják be a kódex különböző előírásait.

Olvasóink írták

 • 7. janika 2010. április 13. 06:17
  „Az OTP újabb simlis húzása a "Helyszínelés"! Úgyan is alakult egy újabb pénz kizsebelő részlege amelyet "OTP Faktoring" név re kereszteltek és az első tevéklenysége az "ügyfél látogatás" 10 ezer forintér! Mint, ha erre szükség lenne.”
 • 6. Umig 2010. április 03. 09:25
  „Ettől ugysem változik majd semmi.A pszáf egy nevetséges intézmény.Nekem volt velük dolgom,1 hét alatt nem tudtak iktatni egy faxot,több napig nem lehetett elérni senkit,szóval............
  A bankom ugyanez,mintha lipótmezőt kapcsolták volna állandóan,1 óra beszélgetés:6 ügyintéző,kapcsolás össze-vissza,segíteni senki nem tud.....nevetséges analfabéta bohócok ülnek ott?
  Valószinüleg a matávval is szerződésben vannak!:D”
 • 5. Euréka 2010. április 02. 18:05
  „Rájuk fér, mertmár azt hiszik a bankok, hogy ők a "mindenható"”
 • 4. janika 2010. április 02. 17:53
  „A bankok nem mehetnek csődbe! Őket konszolidálják közpénzekből nem úgy mint a hiteleket felvevőket, ha tönkre vágja,vágta e rendszer spekuiláns politikusai.”
 • 3. lebeke 2010. április 02. 09:38
  „Na, csakhogy csődbe nem mentek...”
 • 2. Dodo57 2010. április 01. 17:57
  „Ez a vizsgálat is annyit ér, mint a vihar a biliben, semmit ! A bankok diktálnak, a felügyelet kussol !!!”
 • 1. Vincent_Hana 2010. április 01. 17:41
  „Hogyan tartják be? Megmondom Én azt vizsgálat nélkül is!
  Sehogy ..... sehogy!!!!
  Etikai kódex? Ki nem Sz@rja le mi? Pláne a bankok.
  Ha nincs törvénybe, szabályokba fektetve akkor mi a búbánatot gondolunk? Lemondanak az extra profitról? Inkább a kezüket vágják le ezek idesapáim.
  Majd ha emelni kell neféd. Azt be fogják tartani. Másnap. Min. 2x szorzóval. 15 napos fizetési határidővel visszamenőleg.
  Azt tudják.Hibátlanul.
  Erről is ennyit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyasztható az Auchan ásványvize

Az ásványvizek arzéntartalmát vizsgálja a hivatal egy elmarasztaló sajtóhír nyomán. Tovább olvasom