Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Virágba borult az Ezerarcú-sömlyék

Virágba borult a Zákányszék melletti Ezerarcú-sömlyék, ahol a sárga színű mocsári gólyahírek (Caltha palustris) és homoki árvalányhajak (Stipa borysthenica) mellett több hazai orchideafélével is találkozhatnak a túrázók.
Az Ezerarcú-sömlyék a térség - növénytani szempontból - legértékesebb gyepmaradványai közé tartozik - mondta Leibhaber Gáborné szombaton a területre vezetett első nagyobb szervezett túrán. A semlyék - népies nevén sömlyék - kifejezés vizenyős, időszakosan víz borította mélyedést jelent, melyet leginkább tavasszal borít víz, majd nyárra fokozatosan kiszárad. A víz borította részek korábban összefüggő hálózatot alkottak, mára azonban a köztük kialakított kultúrterületek szétszabdalták azokat.

Természetes, rendkívül sokszínű növényzetük fennmaradása annak köszönhető, hogy a hosszan tartó vízborítás miatt szántóföldi művelésre alkalmatlanok. A mezők művelését az állattenyésztéssel biztosították - magyarázta a túravezető. Májusban a néhol még mindig víz borította sömlyéken tömegével nyílik a sárga mocsári gólyahír, lengedeznek a homoki árvalányhajak kalászai, a kisebb buckákon pedig lilán pompáznak a szibériai és a fátyolos nőszirmok.

Ebben az időszakban a Csongrád megyei község környékén a legérdekesebbek azonban mégis az egymás közelében nyíló, a rendszertanilag az orchideák közé tartozó kosborfélék. E védett növények közül Zákányszék közelében a leggyakoribb a mocsári kosbor (Orchis laxiflora), amelyből egymás mellett néhol több tucatnyit is látni.

Kúpalakban álló lilásvörös virágzatával különleges látványt nyújt a vitézvirág (Anacamptis pyramidalis), előfordul itt az egyik legkisebb, olykor csak tízcentisre megnövő hazai orchideaféle, a sömörös kosbor (Orchis ustulata) és a nevét a kellemetlen illatanyagokat termelő virágairól kapó poloskaszagú kosbor (Orchis coriophora). Szaporodását tekintve a legérdekesebb itt nyíló kosborféle a pókbangó (Ophrys sphegodes), amelynek vékony zöld száron ülő apró vörösesbarna virágja pókra hasonlít.

A hím nyolclábúak megtévesztéséért a növény még a nőstények feromonjához hasonlító illatanyagot is termel, így beporzását a párt kereső pókok végzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis motoros láncfűrészeket foglaltak le a pénzügyőrök

Hamis motoros láncfűrészeket foglaltak le a pénzügyőrök Vámosszabadi térségében egy szlovák… Tovább olvasom