Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Túlgyógyszerezik az állami gondozott gyerekeket

Az állami gondozásban élő gyermekek szélsőséges mértékű pszichiátriai gyógyszerezésére az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága hívta fel a figyelmet.
Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága szeptemberben tárgyalta a gyermekjogok helyzetét Genfben. A bizottság végső jelentésében arra a problémára is rávilágított, hogy "szélsőséges mértékben használnak pszichotróp szereket az állami gondozás alatt álló gyermekeken, megfelelő indok nélkül" - idézi az Origo.

A bizottság javasolta olyan módszerek alkalmazását, amelyekkel limitálni lehet a gyermekek pszichiátriai gyógyszerezését és szorosan ellenőrizni lehet a szerek felírását.

A gyermekeknek adott pszichiátriai szerek gyakran olyan erősek, mint az antidepresszánsok, antipszichotikumok, szorongásoldók vagy serkentőszerek. Nagy részük hozzászokást és visszafordíthatatlan károkat okozhat, illetve egészen komoly mellékhatásokkal nehezíthetik a gyermekek életét.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány sajtóközleményben ismertette, a probléma Magyarországon is jelen van.

"Annak ellenére, hogy az állami nevelőintézetek személyzete és a nevelőszülők nyilvánvalóan a legjobbat akarják a gondjaik alatt álló gyermekeknek, egy Magyarországon végzett felmérés azt mutatta ki, hogy az állami gondozásban élő gyermekek körében a tudatmódosító pszichiátriai szerek használata 3-4-szeres arányú a nem állami gondozott gyermekekhez képest" - írták közleményükben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga: sikerült megtalálni az egyensúlyt a devizahitelek rendezéséhez

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, sikerült megtalálni azt az egyensúlyi pontot, ahol még nem… Tovább olvasom