Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Tovább áradnak a Körösök

Körösök hegyvidéki vízgyűjtőterületein ismét jelentős mennyiségű csapadék hullott, ezért tovább áradnak a folyók.

AFekete-Körösön szombat hajnalban másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) szombaton az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a Fekete-Körös vízállása szombaton hajnalban Antnál elérte a 603 centimétert, ezért elrendelték a másodfokú készültséget.

Azóta a folyó óránként öt centimétert áradt, s tetőzésére szombaton, a déli órákban lehet számítani. Árad a Fehér-Körös is, elsősorban a Fekete-Körös visszaduzzasztó hatása miatt, vízszintje azonban csaknem egy méterrel alacsonyabb 350 centiméternél, ezért a folyó vízszintje nem biztos, hogy eléri az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges magasságot.

A Kettős-Körös Békésnél várhatóan szombaton este éri el az 550 centimétert, s ekkor rendelik el az elsőfokú riasztást. A Berettyó Szeghalomnál, a Sebes-Körös pedig Körösladánynál áradt meg annyira, hogy szombaton reggel óta a legalacsonyabb szintű készültséget kellett elrendelni. A mellékfolyói áradása miatt emelkedik a Hármas-Körös vízszintje is. Gyománál hétfőn, Szarvasnál pedig kedden érheti el a vízoszlop magassága az elsőfokú készültségi szintet. A KÖRKÖVIZIG 340 kilométer hosszúságú árvízvédelmi vonalából első fokon 68, másod fokon pedig 36 kilométer hosszúságban védekeznek.

Az árhullám levonulása zavartalan, védekezési beavatkozásra eddig nem volt szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babakocsinak ütközött egy autó Szentesen

Egy megcsúszó autó által eltalált parkoló autó a helyéről kimozdulva elsodort egy járdán tolt… Tovább olvasom