Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Tizenketten kapnak antirasszista díjat

Tizenketten kapták, illetve kapják meg idén a Radnóti Miklósról elnevezett antirasszista díjat.
Tizenketten kapták, illetve kapják meg idén a Radnóti Miklósról elnevezett antirasszista díjat; az elismerést a díjazottak többsége a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) - Összefogás a Demokráciáért (ÖD) szervezet elnökétől, Hanti Vilmostól vehették át szerdán, az antirasszizmus világnapján Budapesten.

A díjazottak között van Barát Tamás újságíró, oktató, Bolgár György újságíró, Czeizel Endre orvos genetikus, Donáth László evangélikus lelkész, Fischer Iván, a Budapesti Fesztivál Zenekar vezetője, Gibril Deen, a Mahatma Gandhi Emberi Jogi Szervezet elnöke, Keres Emil és Kulka János színművész, Lőrincz Marcell, a Szubjektív értékek Alapítvány elnöke, Szekeres István nyugállományú dandártábornok, a MEASZ alelnöke, Szemes Györgyné, a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága Auschwitz-bizottságának elnöke és Ulrich Schneider, az Ellenállók Nemzetközi Föderációjának – az Antifasiszták Szövetségének a főtitkára.

Kulka János nem tudott megjelenni az ünnepségen, így ő várhatóan egy későbbi időpontban veszi majd át az antirasszista díjat.

A XIII. kerületi ünnepségen - melyen Bródy János zenész, korábbi díjazott is fellépett - Hanti Vilmos a MEASZ-ÖD elnöke azt hangoztatta, a díjátadás fontos üzenet azoknak, akik kapják, tevékenységük, szerepvállalásuk megerősítésére, ám mindenki másnak is fontos, hogy közösen elhatározzák, mindent megtesznek azért, hogy csökkenjenek Magyarországon a különféle megkülönböztetések.

Az ENSZ 1966-ban döntött arról, hogy március 21-ét az antirasszizmus világnapjává nyilvánítja egy hat évvel korábbi, dél-afrikai, vérfürdőbe torkollott demonstráció áldozatainak emlékére.

A MEASZ e napra kiadott ismertetője szerint arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon is mind gyakrabban tapasztalják embercsoportok kitaszítását. A szervezet elnöksége által 2001-ben alapított díjjal pedig a sokszínű kultúrák egymás mellett élésének szükségességét kívánják hangsúlyozni.

A MEASZ-ÖD honlapja szerint a Radnóti-díj adományozható "a társadalmi élet különböző területén tevékenykedő bármely magánszemélynek, aki munkásságával, véleményformáló kiállásával fellép a rasszizmus, antiszemitizmus, kirekesztés bármely formája ellen".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajánlásokat fogalmazott meg a médiabiztos az öngyilkosságok sajtóbemutatáról

A média- és hírközlési biztos ajánlásában azt mondja, az öngyilkosságok sajtóbemutatásakor kerülni… Tovább olvasom