Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Őszbe nyúlt a balatoni nyár

Balaton - A balatoni augusztus végül jóvá tette, amit a június elrontott, olyan pedig még soha nem volt, hogy a szezon ilyen töretlenül élje túl augusztus 20-át. A németek idén elmaradtak, a magyarok viszont taroltak mind a két parton.


Csak szeptember első napjaiban esett vissza a balatoni strandok és szállodák látogatottsága, ami szinte példátlan. Az utószezon viszont már hasonló a korábbiakhoz: a hotelek iránti érdeklődés csekély, ami még életben tartja, az jobbára a szüreti programok sora. A balatonfüredi Annabella Hotelben például – bár sokan lemondták az utószezonra szóló szobafoglalást – egy teljes nyugdíjascsoport vett ki szállást, várva a jövő hétvégi, Romantikus Reformkor Fesztivált.

Csak az elmúlt két hétben ürültek ki a partok.
Csak az elmúlt két hétben ürültek ki a partok.

Vászolyi Judit értékesítési igazgató szerint nyoma sem volt annak a régi hagyománynak, hogy augusztus 20-án legördül a függöny: a nyár utolsó tíz napját is kihasználták a vendégek. A júniusi várakozást végül felülmúlta a szerencsésen záródó szezon, s míg korábban 70 százalékos többségben voltak a külföldi vendégek, idén ez az arány megfordult. A magyarok mellett megjelentek a szlovákok, csehek, jöttek a belgák, drasztikus visszaesést csak a németek részéről tapasztaltak a vendéglátók. Szintén új jelenség – mondja Vászolyi Judit –, hogy a Balatonnál is beszélhetünk már last minute-ről, ami korábban csak a külföldi utakra volt jellemző. Most itt is egész családok sora vett ki egyheti szállást, előzetes foglalás nélkül. Ennek okait még latolgatják: vagy a nyár elején még nem merték pontosan felmérni anyagi helyzetüket a vendégek, vagy elképzelhető az is, hogy a válságba jutott vendéglátóiparról szóló hírekre hagyatkozva az emberek bíztak a helybőségben. Jól számoltak.

A balatonalmádi Wesselényi strandon is meghökkentő volt a szezonzárás, szeptember elején még ellepték a partot a vendégek. A vezető, Hegyi Zoltán elmondta: néhány százalékkal még túl is szárnyalta az érdeklődés a tavalyit, dacára annak, hogy a szezon első négy hétvégéje kiesett a rossz idő miatt. Számokban mindez azt jelenti, hogy míg tavaly a Wesselényi és a két kis strand – a káptalanfüredi és a Budatava – 84 millió forint bevételt hozott, idén ez a szám 110 millió volt– tudtuk meg. Igaz, ez jórészt a 13–14 százalékos jegyáremelésnek köszönhető, de a felette lévő kis többletre senki nem számíthatott még júliusban sem. S ez Balatonalmádi esetében egyébként nagyrészt a Győr térségéből érkezőknek köszönhető.


Programok

A partok kihaltak, de programokból azért ősszel sincs hiány. A keleti részen fekvő Balatonfőkajáron most szombaton kezdődnek a néprajzi jellegű Pincesori Mulatságok, szintén most szombaton Siófokon, egy hétre rá Kővágóörsön rendeznek szüreti vigasságokat. Most vasárnap ˝szezonzáró búcsút˝ tartanak Vonyarcvashegyen, jövő péntektől vasárnapig pedig Balatonfüreden rendezik meg a Romantikus Reformkor Fesztivált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőt hívtak egy Geréb Ágnes vezette szüléshez

Kórházba kellett szállítani egy újszülöttet Solymáron, mert komplikációk léptek fel az… Tovább olvasom