Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Országgyűlés: a jövő évi költségvetésről vitáznak

A közbiztonságról, az önkormányzatoktól elvonni kívánt pénzösszegekről és az Út a munkához programról is beszéltek a képviselők csütörtökön a 2010-es költségvetés általános vitájában a parlamentben.

14:05
MSZP: a költségvetés egyik célja a közbiztonság növelése  
A szocialista Gál Zoltán azt mondta: a költségvetés nem ad módot  arra, hogy "holnap" háromezer rendőrrel több legyen a magyar  rendőrség állománya, azonban a testület jövőre 12 százalékkal több  anyagi forrással gazdálkodhat.  
A költségvetés kiemelt célja a közbiztonság növelése -  jelentette ki.  
Elmondta, hogy a településőr-program iránt már önkormányzatok  százai érdeklődtek.  
A költségvetés tartalmaz forrásokat arra is, hogy növeljék a  nyugdíjba vonult, ugyanakkor életerős rendőrök visszalépését a  rendszerbe - emelte ki.  
A költségvetés a Nemzeti Nyomozó Iroda technikai és személyi  állományának megerősítésére több mint 600 millió forintot juttat -  tette hozzá.  

Fidesz: vonják vissza a költségvetést!  
Becsó Zsolt (Fidesz) arról beszélt, hogy az elmúlt három évben  mintegy 1,2 milliárd forintot vontak el Nógrád megye  önkormányzatától.  
A büdzsé jövő évi tervezet köszönő viszonyba sem áll az élettel  - jelentette ki.  
Az ellenzéki képviselő arra kérte a kormányt, hogy vonja vissza  költségvetési előterjesztését.  

MSZP: folytatódik a vidékfejlesztési program  
A szocialista Paizs József felszólalását többször megszakította  az ellenzéki padsorokból történő bekiabálás.  
A kormánypárti képviselő az Út a munkához program kapcsán  kiemelte: 73 milliárd forintot szán a kormány erre a programra.  
Hangsúlyozta azt is: a vidékfejlesztési program működni fog  jövőre is.  

Kovács Zoltán (Fidesz): házszabályellenes, ha nincs jelen a  vitán a kormány egy képviselője  
A fideszes képviselő azért szólalt fel, mert szerinte  házszabályellenes az, hogy a kormány részéről Paizs József beszéde  alatt senki nem figyelte a vitát.  
Az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor közölte: a jegyzőkönyv  szerint bent volt egy államtitkár, csak nem a helyén ült, hanem  oldalt telefonált.   

KDNP: pénzt von el a kormány a megyei önkormányzatoktól  
Firtl Mátyás (KDNP) arról beszélt, hogy Győr-Moson-Sopron  megyétől a költségvetési javaslatban szereplő adatok alapján, 672  millió forintot von el a kormány.  
Szólt arról is, hogy a kormány megvonja a támogatást az alapfokú  művészeti oktatástól.  
Felhívta a figyelmet arra, hogy Sopronban 50 rendőrt bocsátanak  el, mint mondta, a településőrök helyett inkább meg kellene tartani  és nem elbocsátani a rendőröket.   
Jelenleg a kistelepülések ugyanúgy eladósodtak, mint  Magyarország - jelentette ki. 


13:35
KDNP: a Költségvetési Tanácsnak negatív véleménye van a  költségvetésről  
Rétvári Bence (KDNP) arról beszélt: a Költségvetési Tanács nem  éppen kedvező megállapításokat tett a 2010-es költségvetésre. A  munkavállalók helyzetének tekintetében is borúlátóbb a tanács, mint  a kormány - tette hozzá. Kiemelte: a Költségvetési Tanácsnak tehát  negatív véleménye van a költségvetésről.  
Megemlítette, hogy a környezetvédelemnek a kormányzaton belül  csökken a súlya. Hat százalékos kiadáscsökkenés várható a  minisztériumnál jövőre - tette hozzá. Rámutatott arra is, hogy a szén-dioxid-kvótát ugyan 2008-ban adta el a kormány, azonban az csak  2010-ben jelenik meg bevételként.  

MSZP: elegendő forrás lesz környezetvédelemre  
Orosz Sándor (MSZP) szerint a környezetvédelmi tárca a  tavalyihoz képest jelentősen kisebb összeget tartalmazó  költségvetése elég lesz a megoldásra váró feladatok ellátására.  
Úgy vélte, hogy a rendelkezésre álló források elegendőek lesznek  ahhoz, hogy a hatósági munkát jó színvonalon elvégezzék.  

Fidesz: hova tűnt a kvótaértékesítésből befolyt pénz?  
A fideszes Bácskai János Rétvári Bencéhez hasonlóan a  szén-dioxid-kvótából befolyt pénz iránt érdeklődött.  
Hova tűnt a kvótaértékesítésből származó 29 milliárd forint?  Tervez-e a szaktárca jövőre is kvótaértékesítést? - sorolta  kérdéseit.  

MSZP: változatlan marad az E-alap finanszírozása  
A szocialista Havas Szófia szerint a jövő évi költségvetés egyik  prioritása az egészségügy, így az egészségbiztosítási alap  finanszírozása változatlan marad. Hozzátette: tovább nő a  gyógyító-megelőző kasszában lévő összeg, illetve az intézmények  finanszírozása.  
A kormánypárti politikus szerint az egészségügyben strukturális  változásra van szükség, ezt pedig pártsemleges alapon kell  elkezdeni, a betegek igényeihez kell igazítani az egészségügyet.  

Arató: garantált a stabil működés az oktatás területén  
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium  államtitkára szerint a 2010-es büdzsé az oktatás területén  garantálja a stabil működést, a közoktatás területén az  alapnormatívák az idei reálszinten maradnak.  
A politikus szerint jövőre körülbelül 10 ezerrel csökken a  gyereklétszám, a költségvetés azonban nem engedheti meg, hogy ezt a  forrást otthagyja az iskoláknál. Megjegyezte, hogy a járulékok  csökkentésével is számoltak.  
Úgy vélte, hogy ezek a tényezők nem könnyítik a fenntartók  helyzetét, de nem jelentenek pozícióromlást.   
Arató Gergely elképzelhetőnek tartja a módosítást a kéttannyelvű  középiskolák és a művészeti iskolák támogatása területén.  

Fidesz: szinte minden normatíva csökken  
A fideszes Tilki Attila szerint egy-két normatívától eltekintve  szinte mindegyik elképesztő mértékben csökken jövőre, ez pedig azt  jelenti, hogy összeomlanak az intézményrendszerek.  
Nem lesz megfelelő mennyiségű étel, nem lesz megfelelő  hőmérséklet, nem lesz gyógyszer - mondta.  
A szintén fideszes Bóka István szerint 2010 egyik legnagyobb  vesztesei az önkormányzatok, azokon belül a turizmusból élők  lesznek. Azt kifogásolta: a kormány a jelenlegi két forint helyett  egy forinttal fogja kiegészíteni ezen önkormányzatok idegenforgalmi  adóból befolyó minden egy forintját.

11:40
MSZP: az igazságszolgáltatás a relatív nyertese a költségvetésnek  
Bárándy Gergely (MSZP) a bíróságok költségvetése kapcsán azt  mondta: az igazságszolgáltatás a relatív nyertese a büdzsének.  
A bíróságok számára 46,5 milliárd forint szerepel a  költségvetésben a személyi juttatások előirányzataként - tette hozzá.  
Szólt arról, hogy a fővárosi és a Pest megyei bíróságokon sokkal  több az ügyteher, mint máshol az országban.  
Mindezért a költségvetés 735 millió forintot biztosít az  említett bíróságokon az ügyhátralék kezelésére - tette hozzá.  

Fidesz: embertelen a jövő évi költségvetés  
Kovács Zoltán (Fidesz) azt mondta: az önkormányzati költségvetés  megalapozatlan, mert olyan bevételekről beszél, mely nem  realizálhatóak 2010-ben.  
Véleménye szerint embertelenül bánik a jövő évi költségvetés  például a fogyatékossággal élőkkel. Itt említette meg, hogy 2010-ben  megszűnik a vakvezető kutyakiképzés.  
Az idősek nappali ellátásától is elvesz pénzt a tervezet - tette  hozzá.  
Beszélt arról, hogy szerinte nem reálisak a helyi iparűzési  adóval kapcsolatos bevételi elvárások.   
Kijelentette: a többcélú kistérségi társulásoktól a kormány  "szépen kezdi visszavenni" a forrásokat.  
Úgy fogalmazott: ez a költségvetés hátat fordít az embereknek.  Az önkormányzati szférában dolgozók azért tartják szombati  tüntetésüket, mert a mintegy az önkormányzati szférából való  forráskivonás veszélyezteti a helyi feladatellátást - tette hozzá.  
Tasó László (Fidesz) azt mondta: a nép ítélkezni fog a  szavazatával a következő választásokon.  

MSZP: folytatni kell a közbiztonság erősítését  
Tóth József (MSZP) arról beszélt, hogy egyre nagyobb szerepe van  az önkormányzatok rendvédelmi szerepének. Példaként említette, hogy  Miskolcon városőrséget működtetnek, Polgáron pedig sheriff-rendszer  bevezetésével próbálkoznak.  
Szólt a településőrök foglalkoztatásáról is.  
Mint mondta, jövőre azon polgárőrszervezetek jutnak majd  támogatáshoz, akik a helyi rendőrséggel együtt dolgoznak és  járőröznek.  
Kiemelte: folytatni kell a közbiztonság erősítését.  

KDNP: a jövő évi költségvetés a bosszú csomagja  
Szászfalvi László (KDNP) úgy fogalmazott: a költségvetés nem  csak számokról szól, hanem arról, hogy a kormánynak milyen az  emberképe, milyen a társadalomfilozófiája.  
Szerinte a kormány azokat bünteti meg, akik nem tehetnek a  válságról. A jövő évi költségvetés a büntetetés, a "bosszú csomagja"  - jelentette ki.  

MSZP: a 2010-es költségvetést a szükség szülte  
Molnár Gyula (MSZP) kiemelte: egy államnak időről időre át kell  tekintenie a közszolgáltatás színvonalát és szerkezetét is.  
Nem lenne szerencsés, ha most az önkormányzati rendszer  reformjában gondolkodnánk - jelentette ki.  
Mint mondta, ezt a költségvetést a szükség szülte.  
A következő években kevesebb lesz a járulék, ami ugyan csökkenti  az önkormányzatok bevételi oldalát, de emellett a kiadásit is -  jegyezte meg.  
Véleménye szerint nagy kockázati tényező az önkormányzatok  költségvetésében az iparűzési adó változása és az áfa-változás.  

Fidesz: nincs nyertese a költségvetésnek  
Bebes István (Fidesz) közölte: a 2010-es költségvetésnek nincs  igazán nyertese.  
Véleménye szerint a kormány által elvett pénzek nehéz helyzetbe  sorolják az iskolákat, az önkormányzatokat, és a szociális ellátást  is.  
Mint mondta, a kormány az önkormányzatokat teszi felelőssé  például az oktatásban bekövetkezett helyzetért.  
Az önkormányzatok bevétele csökken jövőre, hiszen, mint  kiemelte, 2010-ben csökken a személyi jövedelemadó és az iparűzési  adó is.  

Tatai-Tóth András (MSZP) az oktatási intézmények működéséről  
A szocialista képviselő arról beszélt, hogy a költségvetési  tervezet milyen módon biztosítja a közoktatási, felsőoktatási  intézmények működését.  
Mint mondta, a szocialista frakció szerint a költségvetési  források elosztásánál figyelni kell a legnehezebb sorsú gyerekekre,  valamint a fogyatékossággal élők helyzetére.  
A 2010-es oktatási normatívák akkora értékkel csökkennek,  amennyivel csökken a kiadás az oktatási intézményeknél - jelentette  ki.  

Korózs Lajos: automatizmusok kerültek a fogyatékosügyi  szervezetek támogatásába  
Az államtitkár arról beszélt, hogy nagy aránytalanságok voltak a  fogyatékos szervezetek támogatásában. Példaként említette, hogy  négyszer annyi fogyatékos mozgássárült van, mint siket, a siket  támogatása mégis nagyobb volt.  
Automatizmusok kerültek a fogyatékosügyi szervezetek  támogatásába - mondta el az érdekképviseletekkel kötött  megállapodást ismertetve.  
Hozzátette azt is: az egyeztetési folyamatban résztvevő öt  szervezet "egybehangzóan elfogadta", hogy a gazdasági válság miatt a  ideinél kilenc százalékkal kevesebb, összesen 682,5 millió forint  jut a területre jövőre.


10:20
Fidesz: a költségvetés az MSZP-SZDSZ kormány nyolc évének kivonata
A fideszes Tasó László arról beszélt, hogy a büdzsé az MSZP-SZDSZ kormány elmúlt nyolc évének hiteles kivonata. Benne van "a 2002-es tisztátalan eszközökkel elnyert választás gőgje, (...) a kioktató, lekezelő bankárszellem, a hazugság, cinkosság és cinizmus" - fogalmazott. Szerinte ez a költségvetés az erőseket támogatja, a gyengéket sújtja, és érzéketlen a valóságra.
Kitért arra, hogy az önkormányzatokat eltérően érinti a normatíva elvonása, van ahol érintőleges a hatás, máshol feladatok ellátása marad majd el. A büdzsé nem támogatja a munkanélküliség kezelését, s azokat a programokat folytatják, amelyekről a kabinet is tudja, hogy értelmetlenek - jegyezte meg.

Katona Kálmán: drámai támogatáscsökkentés a vízügyi igazgatóságoknál
Katona Kálmán (független) azt tette szóvá, hogy drámai csökkenés várható a vízügyi igazgatóságok költségvetésében. A vízkárelhárítási létesítmények karbantartására 2,5 milliárd forintot kellene fordítani, a büdzsében azonban csak 1 milliárd szerepel - mondta. A személyi és dologi kiadások közötti aránytalanság azt jelenti, nincs meg a helyi szakértelem a védekezésnél, ez egy esetleges árvíznél kiemelt veszélyt jelent - mutatott rá.

MSZP: válságkezelő kormány válságköltségvetése a jövő évi
Fogarasiné Deák Valéria szerint a válságkezelő kormány válságköltségvetését tárgyalják.
A kisebbségi önkormányzatok azonos összegű támogatással számolhatnak, mint ahogy az általuk fenntartott intézmények támogatására is ugyanannyi jut majd. A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány, és Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány költségvetése kisebb lesz - ismerte el a szocialista képviselő, hozzátéve: ha már takarékoskodni kell, elsősorban az alapfeladatokra jusson több.
Mint mondta, a civileknél hasonló a helyzet: a Nemzeti Civil Alapprogram kerete 7 milliárd forint lesz, az idei 7,7 milliárddal szemben.
A szocialista politikus megértést kért az egyházaktól is, bár kisebb a rájuk eső "szelet", vannak növekvő tételeik is. Kifogásolta Semjén Zsoltnak, a KDNP elnökének nyilatkozatát, miszerint az egyházak hitéletére az állam nem ad egyáltalán pénzt. Szerinte Semjén Zsolt 20 milliárd forinttal téved, s az sem igaz, hogy a magyar állam nem tartja be a vatikáni megállapodást. Megjegyezte: a vidéki lelkészi szolgálat 1,5 milliárdja, vagy a hittanoktatás 3 milliárdja a vatikáni megállapodásban nincs benne. "Pluszban vagyunk, nem mínuszban" - jelenette ki. Igaztalan az is, hogy az egyházi iskolák 30 százalékkal kevesebb pénzt kapnának, mint az önkormányzatiak - tette hozzá.

SZDSZ: a fogyatékosok segélyezésénél súlyos problémák lehetnek
Velkey Gábor (SZDSZ) azt mondta, hogy a válságkezelőnek nevezett kormány kényszerhelyzetben látott neki feladatának, ebből következően nem tud hosszú távra tervezni. A költségvetés pénzügyi szempontból biztosítja a fenntarthatóságot - vélte.
Kiemelte: a fogyatékosoknál a személyre szóló segélyezés átalakítása nagyon súlyos problémákat okozhat majd. A civil szervezetek támogatásának radikális csökkentése azt eredményezi, hogy az érintett szervezetek kivonulnak a fogyatékosok ellátásából, ami annak megszűnését, színvonalának radikális csökkenését hozza. Szóvá tette a művészeti oktatás normatívájának tervezett megváltoztatását is, amely azzal járhat, hogy ezt az oktatási formát a hátrányos helyzetűek nem tudják igénybe venni.


9:50
Az MSZP-frakció támogatja a költségvetést, de kritikákkal is élt
Tukacs István (MSZP) azt emelte ki, hogy Magyarországra a válság után visszatért a befektetői bizalom. Véleménye szerint a költségvetés bizalmat kelt, ha az Országgyűlés elfogadja azt.
A költségvetés kockázataként nevezte meg, hogy az erősebb gazdasággal rendelkező országok hiteleket szívhatnak el, ami szerinte nem túl jó Magyarországnak.
Elmondta, hogy a szocialista frakció támogatja a tervezetet, azonban kritikusan viszonyul annak jó néhány eleméhez, mint például a gyermekétkeztetés normatívájának csökkentéséhez.

Fidesz: a jövő évi a költségvetés elfogadhatatlan és veszélyes
Tállai András (Fidesz) felszólalásában úgy vélte, hogy egy kormányzati ciklus utolsó évi költségvetésének kellene a legjobbnak lennie.
A nyolc év alatt az MSZP-kormány most nyújtotta be a "legelfogadhatatlanabb, legveszélyesebb" költségvetését - jelentette ki.
A kormány tevékenységét összefoglalva azt mondta: a hét és fél év alatt az államadósság nagysága közel 20 ezer milliárd forintra növekedett, mindemellett Magyarország több hitelt vett fel, mint a Kádár-korszakban összesen.
Közölte: a kormány világrekordot állított fel abban, hogy hány új adónemet vezetett be.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy minden évben közel ezer milliárd forint állami vagyont adott el a kormány.
Beszélt arról, hogy 2002 óta a munkanélküliség folyamatosan növekedett Magyarországon, és mára több, mint félmillióan keresnek munkát.
Ez a költségvetés a kormány politikai teljesítmények költségvetése, amit az emberek nem tudnak elfogadni - jelentette ki.
Katona Tamás államtitkár válaszul közölte: a hét és fél év alatt 30 százalékkal nőtt a reálkeresetek mértéke.

MSZP: felelős költségvetés a 2010-es
Török Zsolt (MSZP) szerint a jövő évi költségvetés egy felelős, nem választási költségvetés.
Az MSZP és a kormány azért dolgozik, hogy megvédje a családokat és a munkahelyeket a válság hatásaitól - mondta.
A válságkezelés eredményének nevezte, hogy jelentősen erősödött a forint,és növekedésnek indult az építőipar is.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a szocialista frakció és a kormány megállapodott abban: jövőre nem fog csökkenni a gyermekétkeztetési normatíva.
A szociális minisztérium és a fogyatékos szervezetek is megállapodásra jutottak a jövő évi költségvetési támogatások részleteiről - közölte.
Tállai András (Fidesz) álságosnak nevezte a szocialista képviselő felszólalását.

SZDSZ: brutális megszorítások a fogyatékossággal élő emberek számára
Béki Gabriella (SZDSZ) véleménye szerint a költségvetés reális annyiban, hogy nem osztogat. Feszesen tartja azokat a hiánycélokat, melyeket kitűzött - tette hozzá.
Feltette azonban a kérdést: felelős-e egy olyan költségvetés, amelynek hatására a legnyomorultabbak helyzete tovább romlik?
Hozzátette: van a magyar társadalomban egy elég széles réteg, melynek már nincs tovább hova lecsúsznia. Miközben Magyarország elsőként fogadta el a jelnyelvi törvényt, aközben brutális megszorításokat tartalmaz a költségvetés a fogyatékossággal élő emberek számára - fogalmazott.
Elmondta, hogy a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatási rátája különösen alacsony Magyarországon, emellett pedig foglalkoztatási támogatásukra mindössze 45 milliárd forint szerepel a jövő évi költségvetésben.
A fogyatékossággal élő emberek számára jelentős támogatás megvonás szerepel a tervezetben a közlekedési támogatások fejezetnél is - közölte.
A költségvetés negatívumának nevezte azt is, hogy a szociális normatívákban átlagosan tíz százalékos a csökkentés.
Rámutatott arra, hogy az egészségügyi minisztérium összevonta és jelentősen csökkentette a házi segítségnyújtást, az időskorúak nappali ellátását és a szociális étkeztetésre fordítható normatívát. Ez a csökkentés elfogadhatatlan - jelentette ki.
Mint mondta, a bölcsődei normatíva is mérséklődik tíz százalékkal jövőre.
Közölte: a módosító indítványok elfogadásától teszi függővé, hogy támogatja-e a költségvetési javaslatot.

Varga Zoltán (MSZP): folytatódnak a fejlesztések 2010-ben is
Az önkormányzati miniszter arról beszélt, hogy jövőre folytatódik a panelfelújítási program, minden fontos sportprogramot folytatni lehet, és fejlesztik a tűzoltóságokat is.
Mint mondta, 2010-re a kormány nagyobb arányú megtakarítást tervezett saját maga, mint az önkormányzatok számára.
Kiemelte, hogy a kedvezményes gyermekétkeztetésben megmarad a normatíva, ami 65 ezer forintot jelent gyermekenként.
Mint mondta, nincs ok arra, hogy az Országgyűlésen kívül, az utcán keljen a kormányra nyomást gyakorolniuk az önkormányzati szereplőknek.

Olvasóink írták

 • 3. LAZA 2009. október 09. 16:24
  „Néhanapján belenézek a közvetítésbe.
  pl.Ma.
  Éppen koka vezérszónók beszél! kb.tiz percig.valami saláta törvényről lenne szó!
  Hozzászólása nagyjából őt perc Fidesz és Orbán kioktatása a hátramarad idő mit ad Isten rasszistázás,és a legfontosabb:Mit mond az imf a világban a japán bank az ilyen és olyan hitelbesoroló hitelminősítő meg mit tudom én még lenyuló szervezetek.
  A Magyar Emberek élete sorsa búja bánata? Az nála nem téma!
  Aztán ha szólnak neki,hogy ez igy nem stimmel akkor még ő van felháborodva!
  Tényleg azt kell mondanom,hogy Nemzti Ünnepé kell nyilvánítani azt a napot amikor a választópolgárok túlnyomó többsége kisöpri a Magyar Parlamentből őt és a hozzá hasonlókat!
  az meg már csak a hab lesz a tortán ha az igazságszolgáltatásunk is végre teszi a dolgát és számonkéri rajtuk azt amit ezzel a szegény országgal müveltek”
 • 2. janika 2009. október 09. 06:16
  „Naná.hogy nem oszlatják fel magukat, hisz e birkatürelmű nép eltűri a bohóckodást! Ha, bár nincs kizárva a tömegbe lövetés, ha lennének érte megmozdulások.”
 • 1. Primax 2009. október 08. 10:49
  „Blablablablablablabla....
  Megható, hogy "dolgoznak"...
  Illyenkor is - főleg - egymás mocskolásával vannak elfoglalva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljárás indult a jósnő ellen

Eljárás indult egy külföldi nő ellen, aki látnoknak adta ki magát, s ily módon csalt ki pénzt és… Tovább olvasom