Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Ne felejtsd el! - Óraátállítás vasárnap!

A 2011-es nyári időszámítás március 27-én kezdődik: vasárnap hajnali kettőkor három órára kell állítani az órákat, vagyis hatvan perccel kevesebbet alhatunk majd.

Az Európai Unió szabályozása alapján a nyári időszámítás minden tagállamban március utolsó vasárnapján, közép-európai idő szerint 2.00 órakor kezdődik, és október utolsó vasárnapján 3.00 órakor végződik. A módosításra elsősorban a nemzetközi menetrendek harmonizációja miatt volt szükség. Az óráinkat legközelebb 2011. október 30-án kell majd átállítanunk.

Az alternatív időszámítást elsőként az Egyesült Államokban, 1916-ban vezették be - energiatakarékossági okok miatt. Ugyanebben az évben Magyarország is átvette az új időszámítási rendszert: 1958 és 1979 között nem alkalmazták, 1980-ban azonban már ismét figyelni kellett az óraátállításra. Az 1973-as kőolajválság idején kialakult energiaínség a nyugat-európai és észak-amerikai országokat is arra kényszerítette, hogy spóroljanak a villamosenergiával, az "energiahiány" miatt először Franciaországban vezették be újra a nyári időszámítást.


Hatmilliárd forint megtakarítás évente

Évente mintegy hatmilliárd forint megtakarítást jelent a nyári időszámítás, mert ezzel mintegy 120 gigawattórával kevesebb áramot kell felhasználni. Ez az ország egy napi fogyasztása.

Magyarországon 1980-ban vezették be a nyári időszámítást, és egy 1996-ban született kormányrendelet intézkedett arról, hogy az minden évben március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tartson. Minél jobban egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebb áramot kell használni.

A Mavir szakemberei gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, aminek alapján megállapítható, hogy a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékkal, kétezer-négyezer megawattórával csökken a fogyasztás - írja a közlemény.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolás a lakótelepi zebrán: két kisgyereket ütött el az autós

Könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet két tizenegy éves gyerek, aki Miskolcon, az avasi… Tovább olvasom