Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Lezárták a vízeresztő zsilipet a Velencei-tónál

Lezárta a dinnyési zsilipet, s ezzel megszűntette hétfőn a Velencei-tó vízeresztését a Közép-dunántúli Környezetvédelmi- és Vízügyi Igazgatóság; a Balatonnál viszont mindaddig fenntartják a vízeresztést, míg a tó vízszintje a szabályozási szint alá nem csökken - közölte az igazgatóság vezetője hétfőn az MTI-vel.

Csonki István igazgató közleménye szerint a dinnyési zsilip lezárásával egy időben lezárták a zámolyi és a pátkai tározótó zsilipjét is. A csapadékos időjárás következményeként keletkezett víztöbblet leeresztése mindkét tónál tavaly májusban kezdődött.

A Velencei-tónál a vizet befogadó Nádor-csatorna, illetve a Sió vízrendszer belvízi állapotától függően, megszakításokkal és változó intenzitással mostanáig tartott, a Balatonnál pedig még mindig tart.

A Velencei-tóból a jelenlegi 152 centiméteres, optimális vízállás eléréséhez 32,8 millió köbméternyi, 135 centiméteres vízoszlopnak megfelelő mennyiségű víz folyt el. A hatalmas víztömeg 79 százaléka tavaly szeptember 17-e után hagyta el a tavat.

A Balaton vízállását a vízgyűjtőjén keletkezett víztöbblet miatt tavaly májustól a szabályozási szintet meghaladó vízállás jellemzi. Annak ellenére, hogy a múlt évben 505 millió köbméternyi (86 centiméteres vízoszlopnak megfelelő) víztömeget eresztettek le a tóból, a vízállás ma is 124 centiméter, 14 centiméterrel haladja meg a szabályozási maximumot.

A vízeresztést másodpercenként 50 köbméteres hozammal mindaddig fenn kell tartani, míg a tó vízszintje a szabályozási szint alá nem csökken - közölte az igazgatóság vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szépírók Társaságának kétharmada csatlakozott a tiltakozáshoz

Szépírók Társaságának nagyjából kétharmada írta alá azt a tiltakozást, amelyet a társaság a… Tovább olvasom