Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Lázár visszavonja módosító indítványát kát-ügyben

Megegyezett Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Bencsik János energiaügyi államtitkár a kötelező áramátvételi (kát) rendszer átalakítása ügyében.
Ezt a két politikus jelentette be hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Lázár János a témában benyújtott módosító indítványát visszavonja.

Bencsik János kifejtette: a kompromisszum lényege, hogy a kát-rendszeren belül a biomassza- és a földgázalapú kapcsoltenergia-termelők esetében már az idei év közepétől egy új támogatási rendszerre térnek át, amely nem a villamosenergia-termelést és -átvételt fogja dotálni, hanem a hőtermelést. Ezzel eleget tesznek a társadalmi igazságosságnak, hiszen így a hőtermelést és ezáltal a hőfogyasztókat támogatják majd, nem pedig a kapcsoltenergia-termelőket, amelyek közül többen az általuk megtermelt energia után járó többletbevételek egy részét nem továbbították a hőfogyasztók felé, hanem extraprofitként könyvelték el azt - fűzte hozzá.

A másik lépés, hogy a kát-rendszeren belül minden más megújulóenergia-termelés támogatása 2011 végéig változatlan marad, az új zöld hő- és áramátvételi rendszer pedig 2012. január 1-jétől lép hatályba - ismertette.

Szigorodik a biomassza-használat is - folytatta az államtitkár -, "az erdők kimeneti oldalán fogják szigorítani a tűzifa minősítését; a bemeneti oldalon pedig meg fogják emelni az átalakítás minimális hatásfokát, elő lesz írva az, hogy húszszázalékos hatékonysággal nem lehet átalakítani a tűzifát energiává". Korlátozzák továbbá a biomassza-erőművek kapacitását úgy, hogy a kis és közepes teljesítményű erőművek élvezzenek előnyt - jegyezte meg.

Lázár János a tájékoztatón elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök arról tájékoztatta, hogy a kormány részletesen fog foglalkozni a kérdéssel, egy intézkedési terv kerül a kabinet elé.

Az államtitkár hozzátette, most a főbb irányokról született döntés, ezekről az elkövetkező két hónapban egyeztetnek az érintett szakmai szervezetekkel és önkormányzatokkal, majd ezt követően készítik el a részletes szabályozást.

Bencsik János megjegyezte, az energetikai törvénycsomagnak március 16-án lehet a zárószavazása, így mintegy tíznapos késésben lesznek az Európai Unió által megszabott határidőt illetően, de Magyarország még így is a második olyan tagállam lesz a közösségen belül, amely elfogadja az úgynevezett hármas számú energiacsomagot.

Kérdésre szólt arról is, hogy a rezsidíjak befagyasztásával foglalkozó munkacsoport körülbelül két hónapon belül tesz javaslatot a kormány számára.

Lázár János január második felében nyújtotta be a kabinet által előterjesztett, egyes energetikai tárgyú törvénymódosításokhoz a módosító indítványát, amellyel a biomasszából termelt villamos energiára is kiterjesztené a kötelező átvétel rendszerét. Bencsik János energiaügyi államtitkár a Facebook közösségi portálon erre reagálva azt írta: "vannak helyzetek, amiket nehezen látok át, így megérteni sincs módomban. Így vagyok Lázár János módosító indítványával is, amely felülírni szándékozik azt a kompromisszumos megoldást, amelyet az elmúlt év végén hoztunk tető alá az érintett önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel."
A módosító javaslatot kritikával illette többek között a Magyar Megújuló Energia Szövetség; a fejlesztési tárca korábban azt jelezte, vizsgálja az indítványt; a Magyar Szélenergia Társaság szerint pedig a már működő szélerőműveket gazdaságilag ellehetetlenítené, ha a kötelező átvételi árakat csökkentené a parlament.

A Fidesz-KDNP február eleji siófoki frakcióülés után közölte Lázár János: újra megkezdi a kormány a kát-rendszer felülvizsgálatát. A cél a rendszer minél hamarabbi megszüntetése és az, hogy a távhődíjak ne emelkedhessenek tovább. A lobbiérdekeket szolgáló rendszert felül kell vizsgálni - mondta akkor.

Olvasóink írták

  • 2. Lone_wolf.. 2011. március 16. 10:55
    „http://www.tmrsz.hu/video/1344-kabare-lazar-janos.html”
  • 1. rommel 2011. március 07. 20:20
    „EZEK HELYES IRÁNYELVEK,DE AZ ELLENZÉK MAJD ÚGYIS TALÁL BENNE VALAMI OLYAN DOLGOT AMI NEM TETSZIK A TŐKÉS LOBBINAK.ÉS AKKOR INDUL A HARC NEHOGY ELVESZITSÉK AZ EGYIK PÉNZES "KERESZTAPA" TÁMOGATÁSÁT!HIÁBA A "BAL OLDAL" MÁR CSAK ILYEN, EGÉSZ EURÓPÁBAN................................................................”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ablakmosó folyadékból röviditalt készítettek egy kecskeméti per vádlottja

Egy Nógrád megyei gazdasági társaság 560 ezer liter, szesszé alakítható szélvédőmosó folyadékot adott el vevőinek. Tovább olvasom