Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Iszapömlés: márciusra napolták a pereket

A felperesek megrendülten beszéltek az iszapkatasztrófáról, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. képviselője vitatta felelősségüket kedden a Fővárosi Bíróságon (FB), a cég ellen indított kártérítési per első napján; a tárgyalást márciusra elnapolták.
 
Egy kolontári házaspár hölgytagja felperesként, személyes meghallgatásán elmondta, hogy vonattal tartott hazafelé, amikor férje telefonált, hogy otthonukat elborította a hordalék. Mindketten könnyekig megrendülten beszéltek a férj 82 éves édesanyjának elvesztéséről, arról, hogy holttestét a katasztrófa után két nappal találták meg, hatszáz méterre a házától.

A Mal Zrt. ügyvédje szerint a cég az elvárható módon, a szabályok betartásával járt el, a katasztrófa oka a sok csapadék, illetve a földrétegek elmozdulása volt.

Kedden még három kártérítési per kezdődik az FB-n.

Korábban - A Mal Zrt. elleni kártérítési perek közül kedden négy kezdődik a Fővárosi Bíróságon, azokban hat kolontári, illetve devecseri lakos összesen mintegy 150 millió forintot követel a cégtől.

A felperesek 20 és 49 millió forint közötti kártérítéseket követelnek a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-től, mert a tavaly október 4-én történt gátszakadás során vörösiszap borította el és tette használhatatlanná, értéktelenné ingatlanjaikat, otthonaikat, földjeiket.
Keresetének benyújtásakor volt, akit még kórházban ápoltak, s olyan is, aki ismerősöknél lakott. Az egyik felperesnek kilenc, egy másiknak öt gyermeke van, a négy közül két perben ideiglenes intézkedésként még a jogerős ítélet előtt kérik 6-6 millió forint megfizetésére kötelezni az alperes Mal Zrt-t.

Az iszapkatasztrófa miatt indított első kártérítési perben november 30-án tartott tárgyalást az FB. Abban az ügyben 20 millió forintot követel a devecseri felperes, akinek már jóval az első tárgyalás előtt, október 20-án ideiglenes intézkedésként 10 milliót megítélt az elsőfokú bíróság, ám a Mal fellebbezett a döntés ellen.

A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, több mint százhúszan megsérültek. Devecserben több mint 200 ház vált lakhatatlanná, Kolontáron 34 épület lebontásáról döntöttek.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. január 05. 13:43
    „No most kezdődnek a bíró idomítások?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szén-monoxid-mérgezést szenvedett egy család a fővárosban

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával vittek kórházba egy családot Budapesten - közölte a Fővárosi… Tovább olvasom