Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Ha megfordul a világ

Befejeződött a Kertész Imre azonos című regénye alapján készült Sorstalanság fényképezése.

Befejeződött a Kertész Imre azonos című regénye alapján készült Sorstalanság fényképezése, elkészült az első kópia, amelyen már együtt van a kép és a hang. Koltai Lajos kedden látta először, mit alkotott.

– Figyelem egy ideje, ahogy jön-megy a sajtótájékoztatón és nem tudom eldönteni, mitől szorong.

– Közeledik az országos bemutató és várom a fogadtatást. A regény is megosztotta a véleményeket, a film is ezt fogja tenni...

– Még mindig szemérmes az ország, amikor a holokausztról kell beszélni?

– Igen. És ha van valami, ami miatt meg kellett csinálni ezt a filmet, éppen az, hogy ne hallgassunk róla. Nem a megoldást kínálom a miértekre, hanem a tisztánlátást a történtekre. Ha egyetlen jelzővel illethetem a filmet, akkor az a tiszta. A társadalom nem beszél sem a vagonokhoz vezető útról, sem arról, hogyan lehet visszatalálni a földre a pokol után.

– A kertészi útmutatás és a Koltai-féle vízió egybecseng?

– Imre nem azt kérte tőlem, hogy sorról sorra ragaszkodjak a regényhez, ő a víziómra volt kíváncsi. Bárhol, bárkivel megtörténhet ma is ugyanez. Ha az ember nem élheti azt a sorsot, amit a jó isten kiszabott neki, amíg egy másik ember, rendszer átírhatja a sorsot és sorstalanná tehet embereket, addig ezt a filmet meg kellett csinálni.

– Ennyire rossz a világ?

– Igen. És az irány is rossz, ahová tart. A film nem más, mint folyamatos felkészítés a rosszra. Itt és most nem a holokausztra gondolok elsősorban. A diktatúrát bizonyos bölcsességgel be lehet fogadni, meg lehet érteni, túl kell lépni rajta és túl lehet élni.

– Nem volt szerepvesztése a forgatás alatt?

– Alapvetően én operatőr vagyok, nem tudok másképp filmet csinálni, mint kamerán keresztül. Mindig én akartam meghatározni a képet és ez így is történt. Ez nem idegen tőlem, mert Szabó Istvánnal is így készítettük az első filmjeinket. Pados Gyula operatőr ezt megértette és így is elvállalta a munkát. Miután megszületett a kompozíció ereje, hagytam, tegye a dolgát. Működött a dolog, nem vettem el az ő alkotói szabadságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak édes vöröset ne!

– Az ételt a bor kerekíti, szépíti. A finom étel és a jól kiválasztott bor olyan ízeket hoznak ki egymásból, amit külön kóstolva nem tapasztalhatunk meg – kezdte Kovács Antal sommelier, mikor megkértük, mondjon néhány ízélményt fokozó trükköt. A szakember szerint sokan nem tudják, hogyan is kell ételt és bort együtt fogyasztani, a többség még mindig az édes vörösöknél tart. Tovább olvasom