Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Gráf József: a pálinka becsülete a nemzet becsülete is

A pálinka becsületének megvédéséért emelt szót Gráf József Miskolcon a Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzdéje bővítésének átadásán péntek este, az agrárminiszter szerint a pálinka becsülete kicsit túlozva a nemzet becsülete is, hiszen az elnevezést törvény védi, csak Magyarország jogosult a használatára.
Gráf József rámutatott: egyetlen ágazatban sem sikerült olyan jelentős eredményeket elérni az utóbbi években, mint a szesziparban. Méltán lehetünk büszkék a pálinkára, hiszen az ital legkiválóbb alapanyaga Magyarországon terem, sehol máshol a világon ilyet nem tudnak előállítani - fogalmazott az agrárminiszter.

Emlékeztetett: létrejött a pálinka nemzeti tanácsa, és országgyűlési határozat védi a pálinkát. Az országban mintegy hatvan kereskedelmi pálinkafőzde működik, a bérfőzdék száma pedig meghaladja a félezret. Az előbbiekben évente mintegy 400 ezer hektoliterfok pálinkát állítanak elő, a bérfőzdékből kikerülő mennyiség pedig mintegy 4 millió hektoliterfok körüli.

Ám "ez nem rivalizálás, mindkét formának helye van a piacon" - jelentette ki Gráf József. A szaktárca vezetője elmondta azt is: az elmúlt években az égetett szesz forgalma 10-11 százalékkal csökkent Magyarországon, a pálinkáé viszont ugyanilyen arányban növekszik, "a minőségi termékre szükség van".

A szesziparban a fejlesztések is elindultak, erre bizonyság a miskolci Prekop főzde - mondta. Azért, hogy a technológiai háttér is meglegyen a minőségi pálinka előállításához, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében lehetővé tették a pálinka-előállítók számára, hogy uniós pénzek felhasználásával is fejlesszék főzdéiket - tette hozzá Gráf József. Oroszné Prekop Erzsébet a Miskolci Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a beruházás költsége meghaladta a 70 millió forintot, ennek a fele volt az önrész.

A fejlesztésnek köszönhetően az úgynevezett prémium pálinkák aránya növekedhet a cég kínálatában.

Olvasóink írták

  • 2. Reális 2009. november 28. 13:01
    „horngyuszitól tanulta!”
  • 1. janika 2009. november 28. 09:08
    „Gráf ne tudná? Ha rajta múlna a tehenekből is, azt fejetne!Nem mind, ha azt jól eltudná adatni. Biztos nem tejjel koccint!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A MÁV szerint a Bombardier mozdonyok minden feltételnek megfelelnek

A Bombardier Transportation által a MÁV számára megvételre ajánlott mozdony a vasúttársaság által… Tovább olvasom