Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Fokozott ellenőrzés a németországi tojásbotrány miatt

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Európai Unió hivatalos gyorsriasztási (RASFF) rendszerén keresztül érkezett információ alapján fokozott ellenőrzést rendelt el a Németországban dioxinos takarmánnyal szennyezett, állati eredetű termékek esetleges magyarországi behozatalának megakadályozására - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája az MTI-t szombaton.
Az ügy előzménye, hogy dioxinnal szennyezett tojásokat találtak Alsó-Szászországban. Németországban eddig több ezer gazdaságot zártak be, és csaknem tízezer tyúkot vágtak le a fertőzés miatt. A magyar hatóságok jelenlegi ismeretei szerint nem kerültek fertőzött tojások a hazai piacra, a vidékfejlesztési miniszter ettől függetlenül elrendelte a vizsgálatot - közölte a VM sajtóirodája. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mébih) honlapján pénteken szintén azt közölte, hogy "Magyarországra nem érkeztek dioxinnal szennyezett német takarmányok és élelmiszerek, erről az Európai Unió (EU) gyorsriasztási rendszere tájékoztatta a hivatalt.

A dioxin a szerves vegyületek bomlásterméke, a környezetben is előforduló mérgező anyag, benne van például a kipufogógázban, a zsírok bomlástermékeiben. Az emberi szervezetbe elsősorban szennyezett levegővel és szennyezett élelmiszerekkel juthat be. Azonnali mérgezéshez ritkán vezet, inkább hosszú távú hatása jelentős. A szervezetben felhalmozódva ugyanis idegrendszeri problémákhoz, az immunrendszer gyengüléséhez, illetve daganatos megbetegedésekhez vezethet

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. kolombela 2011. január 10. 15:28
  „35. hozzászólás nyuszy 2011.01.09. 20:54
  Ha nincs baj, akkor mire az a nagy felhajtás és állat pusztítás.
  Dehogyis nincs baj.”
 • 39. kolombela 2011. január 10. 15:25
  „33. hozzászólás pancser 2011.01.09. 18:51
  Rendkívül tetszik, hogy ennyire okos vagy ebben a témában is. Persze pancser, a nagyüzemi tartás esetén azok,a miket felsoroltál, még hírből sem fordulnak elő. Már írtam, hogy egész gyerekkoromat falun töltöttem és egyáltalán semmiféle megbetegedés, baromfivész nem volt a szabadon tartott és kapirgáló baromfiak között. Sőt még az emberek sem kaptak szalmonellát a tyúktojástól. Úgy látszik ez higiénikusabb a többihez képest, vagy inkább amiket itt összehadoválsz az egy nagy marhaság. Sőt olyat sem láttam, hogy a szabadon tartott baromfik megették volna egymást, ellentétben a szorosan tartottaktól.”
 • 38. kolombela 2011. január 10. 15:17
  „29. hozzászólás Agent 2011.01.09. 17:36
  A válasszal én is tisztában vagyok. Az okokra vagyok kíváncsi, de azt hiszem erre is tudom a választ: Hála az uniónak ezt az iparágat is sikerült viszonylag tönkretennie hazánkban.”
 • 37. nyuszy 2011. január 10. 14:26
  „Tudja ,Kedves Pan... ! Nem igazán nyugtatott meg , sőt , kételyek vannak bennem . Most mi van ? nem távozik a szervezetből csak felhígul ? Akkor még ott pang ?
  Rossz fordítás ? vagy fordítási hiba ? vagy maszatolás ? Nem gondolja komolyan ,hogy majd azt mondják ,sajnálatos de március óta mérgezett tojást kaptak reggelire.
  ( majd pont Angliában rontják el a reggelit ilyen hírekkel !)
  Persze , ha cikkbe elhangzottakra korlátozottak volna a hozzászólások akkor egész más lett volna a helyzett. Aztán maga volt az első aki elvitte más irányba a dolgokat.
  Nem szó szerinti idézet : "mi félbalkáni .......... , hogy merjük megkérdőjelezni a német precizitást !? Sajnos meg kell ,mert illegális takarmány keverő üzem , ráadásul
  mérgező kiegészítővel, magán laboratorium , aki márc.óta tudta ,hogy mit kevernek. Március óta ,hány rántotta készült ? (Angliába , Hollandiába,és ... Akkor most kell a FOKOZOTT ELLENŐRZÉS ????????????????????????????
  Annyi előnye volt a dolognak ,hogy egy kicsit tájékozódtak az emberek a Szalmonelláról . Hol ott, itt nem arról volt szó .
  Vannak még sötét foltok . Szerencsére enyhék a fertőzések a { még a "félbalkáni" higiéniának köszönhetően is .}
  Vissza térve a cikkhez :" dioxinos takarmánnyal szennyezett, állati eredetű termékek ESETLEGES magyarországi behozatalának megakadályozására szólt az ELLENŐRZÉS !!!" Akkor még senki nem tudta ,hogy mi került be az országba ,most már valamivel többet tudnak, de gondolom maga nem evett
  rántottát , a napokba ? hiába volt biztos a" dioxin "ártalmatlan"jótékony " hatásában. (itt a vége .....”
 • 36. pancser 2011. január 09. 23:48
  „,,Mire a táplálék a fogyasztókhoz ér a táplálkozási láncban, a dioxin nagyrészt eltávozik" -magyarázta Alistair Hay brit szakértő, aki szerint elenyésző az egészségkárosodás kockázata.
  Kedves "nyuszy"! Őszinte örömmel fogadtam ezt a beszámolót. Annyi kiegészítést tennék, hogy nem eltávozik(fordítási hiba?) a dioxin, hanem felhígul, mire a tojásba kerül, azon egyszerű oknál fogva, hogy ez a valójában növényi zsír amiben a dioxin van csak kis része a takarmánynak, másrészt még a tojást kedvelő fogyasztó sem kizárólag tojáson él. Jó éjszakát!”
 • 35. nyuszy 2011. január 09. 20:54
  „Németországban a schleswig-holsteini mezőgazdasági minisztérium feljelentést tett a dioxinbotrányért felelős tápkeverő üzem ellen. A Harles & Jentsch telepről kikerült takarmányokban a megengedettnél 78-szor több dioxint mutattak ki. A rákkeltő anyag ipari zsiradékból került a termékekbe. Az üzem vezetői már tavaly márciusban tudtak a szennyezésről, de nem intézkedtek. A takarmányüzemből 11 német tartomány állattenyésztő telepeire került dioxinnal fertőzött táp, összesen mintegy 150 ezer tonna. Eddig tojásokban és tojótyúkok húsában mutatták ki a mérget.

  Az utóbbi napokban a német hatóságok már csaknem ötezer baromfi- és sertéshizlaló telepet, és tejgazdaságot vettek zár alá. Becslések szerint a farmok kára napi 40-60 millió euró. A dioxinnal szennyezett termékekből jutott Angliába és Hollandiába is. Szakértők szerint nincs ok aggodalomra. ,,Mire a táplálék a fogyasztókhoz ér a táplálkozási láncban, a dioxin nagyrészt eltávozik" -magyarázta Alistair Hay brit szakértő, aki szerint elenyésző az egészségkárosodás kockázata. A német fogyasztók viszont bizalmatlanok. Az üzletekben visszaesett a forgalom, és jelentősen csökkent a tojás ára.”
 • 34. duc_de_Orbieu 2011. január 09. 19:25
  „Egy Schleswig-Holstein-i, ráadásul be nem jelentett cég adta tovább takarmányzsírnak az általa megvett biodízel termelésből megmaradt technikai zsírokat A cég neve Harles-Jentsch. A céges autó jellenző módon egy Maserati. Mára 4700 parasztgazdaságot zártak le, javarészt Alsó-Szászországban. A dioxin fertőzöttséget már tavaly márciusban észlelte egy privát labor, csak nem adta tovább a hatóságoknak.

  #5meir: Sokkal több német vásárol Aldiban, vagy Lidl-ben, mint amit te el is tudnál képzelni.

  Már rég nem bízom ezekben a nagyüzemileg előállított élelmiszereknek csúfolt valamikben. Sajnálatos módon van szerencsém ismerni a mg-ban és az élelmiszeriparban szokásos manipulációkat.....”
 • 33. pancser 2011. január 09. 18:51
  „"kolombela" írja"A szalmonella melegágya az a baromfi tartás, amit nagyüzeminek neveznek, a szabadon tartott tyúkok esetében biztos, hogy nem fordul elő szalmonella."
  Aki tudatlan, azt nem zavarja a veszély. A szabadon tartott tyúkok egészségi állapota sokkal rosszabb, főleg régebben. Az ólakban patkányok jártak a tyúkokhoz aludni meg az ürüléküket megenni, tojást csenni. a tyúkok körében a légcsőférgesség egyes vidékeken szinte általános volt, májbetegségek virultak. A baromfipestis egész vidékek tyúkjait pusztította el vagy kényszerítették a hatóságok a tartókat állataik levágására. A tojófészekbe ne lett volna szalmonella, dehogynem volt mindenhol. Ma köszönhetően a higiéniának, az állatorvosoknak, gyógyszereknek az állományok nem betegek. egészséges állomány nélkül a tojástermelés nem lenne gazdaságos, ezért mindent elkövetnek a tojástermelők, hogy állataik egészségesek legyenek.”
 • 32. Agent 2011. január 09. 18:31
  „"én még soha nem vettem külföldi tojást"

  Hát, mivel hazai tojás termelő és válogató cég is nyomtat HAZAI eredetkódot import tojásra, ezt kategorikusan nem jelentheted ki, illetve, külföldön milyen tojást veszel?:):)”
 • 31. pancser 2011. január 09. 18:28
  „"Patriot"-nak! Én meg azt súgom neked, a takarmány alapanyagok részben, a tojótyúk alapanyaga a tenyésztojás, amiből végük tojótyúk lesz kivétel nélkül külföldi eredetűek. A szója és egyes koncentrátumok a holland meg az északnémet kikötőkből jönnek hazánkba. A tyukok kivétel nélkül hibridek, mutatóba találni néhány régi nem hibridet, elszórva eldugott helyeken, ilyeneket mint a sárga magyar tyúk, vagy az erdélyi kopasznyakú. A hibridek alapanyaga mindig egy nagy nemesítő cégre vezethető vissza. Ami magyar a magyar tojásban az a búza kukorica árpa meg némi szója esetleg meg a munkaerő, többi meg egyezik a német tojással. A tojás ízét, állagát befolyásolni lehet, a takarmánnyal és ezt a termelők meg is teszi a versenyképesség érdekében.”
 • 30. Patriot 2011. január 09. 18:03
  „29, én még soha nem vettem külföldi tojást, de az általad említett hiánnyal még nem találkoztam.”
 • 29. Agent 2011. január 09. 17:36
  „24, megsúgom - mivel a hazai termelés sem alapesetben, pláne az ünnepek alatt nem fedi le a hazai fogyasztást - ha tojásról van szó.”
 • 28. kolombela 2011. január 09. 15:12
  „13. hozzászólás fortuna54 2011.01.08. 18:30
  A németek meg a hollandok nem azért élnek tovább, mert egészségesebben, egészségesebbet, minőségibbet táplálkoznak, hanem azért, mert őket jóval kevesebb stressz éri mint a magyarokat.
  Hogy értsed miről van szó:a többségnek nem kell napról.napra azon izgulnia, hogy másnap lesz-e munkahelye, nincs szüksége arra, hogy a fő munkaidején kívül másodállást vállaljon, azért, hogy el tudja tartani a családját, plusz nincs az az érzése, hogy őt kizsákmányolják és nem utolsósorban pedig nem érzi másodrangúnak magát, amiben a hazai szemét multi-kulti seggnyalók folyamatosan éreztetik velük.”
 • 27. kolombela 2011. január 09. 15:06
  „11. hozzászólás pancser 2011.01.08. 17:46
  Téged tényleg megfertőzött ez a multi-kulti marhaság.
  Csak hogy tudd, a németek átlagban kevesebbszer fürdenek mint a magyarok.”
 • 26. kolombela 2011. január 09. 15:01
  „5. hozzászólás meir 2011.01.08. 15:30
  Nem beszélve a zsidókról!”
 • 25. kolombela 2011. január 09. 15:00
  „2. hozzászólás pancser 2011.01.08. 10:26
  Látszik, hogy még életedben nem jártál falun, ahol tartanak tyúkot és azt a tojást eszik.
  Én gyerekkorom nyarait falun töltöttem és úgy ettem a tojást többek között, hogy a sárgáját kikevertem kristálycukorral, mégsem lett semmi bajom. Ennyit a szalmonellás, szaros tojásaidról.
  A szalmonella melegágya az a baromfi tartás, amit nagyüzeminek neveznek, a szabadon tartott tyúkok esetében biztos, hogy nem fordul elő szalmonella.
  Azért téged tényleg sikerült "elkorcsosítania" ennek a globális cionizmusnak.”
 • 24. kolombela 2011. január 09. 14:55
  „A nagy kérdés: Mi a fészkes fenének kell behozni az országba klf. gagyi tojásokat?
  Ebben egyébként a Spar érintett. Ebből is látszik, hogy a multi kereskedelmi cégek egyáltalán nem a hazai termékeket vásárolják fel.
  Ezért is nincs szükség a multikra!”
 • 23. nyuszy 2011. január 09. 14:13
  „fortuna54 /22.
  Amit írsz sajnálatos puszta tény, és pontosan ezért kell a FOKOZOTT ELLENŐRZÉS !! { kibeszélt itt hungarikumról + deutschenikum-ről ?}
  A mi Pancs..unk mit írt ? " másik röhejes, hogy egy ilyen félbalkáni ország mint mi, amely testi higiéniában, élelmezés terén messze a németek mögött kullog így játssza az eszét." Na erre mit lépsz ? Szeretném tudni, mit mond azoknak akik már vettek ilyen tojást , és ettek is. Mit mondana a termelőknek , akiknek le kellett vágni az állományt , vagy
  a multis ismerőseinek akiknek meg kellett semmisíteni a tojást. Nagyon kíváncsi lennék. Mit mond azoknak akik ilyen csibészséget követnek el .
  Mert csak mondja ,mondja, és ossza az észt.”
 • 22. fortuna54 2011. január 09. 13:25
  „Nézem a magyar2 hiradását,és többször látom a gusztusos husféleket,amit az ellenörök találtak mázsaszámra.Söt diszítve van egérszaral,és már illatos is.Ez ugye hungarikum? Mindenhol vannak felelötlen emberek,azért nem kell a németeket nagyon kritizálni.Majd ezt ök maguk elintézik. Vettem én már magyar darált paprikát amit itthon el kellett dobnom.”
 • 21. nyuszy 2011. január 09. 10:47
  „17-hez !Kedves egész multis <moderálva> !

  "De te nyilvánvaló tény esetén, mint ami a cikkben is, olvasható is saját hazád ellen beszélsz!" ( Muaddib 9.)
  >>>&<<<<<
  fortuna54 sajnálom , de maga másról beszél .
  >>>>&<<<<<
  Igaza van a szennyezett dolgokkal , és káposztával , de maga lenne az első aki azért kiabálna áprilisban,hogy a
  húsvéti nyúl mérgezett tojást hozott. Vágjuk le a nyulat ! ( de nem kell , mert a káposzta + a táp úgy is szennyezett.)”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem menekülnek az evából a vállalkozások

A Népszabadság szerint a társaságok adózásában bekövetkezett változások sem adtak okot arra, hogy… Tovább olvasom