Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Eltolódhat a szőlőművelés határa

Hans Schultz, a németországi Geisenheim kutatóintézetének professzora szerint komoly átrendeződés várható a szőlészetben.

Az éghajlatváltozás Európában 200–400 kilométerrel is északabbra tolhatja a szőlőművelés határát és lehetővé teszi a mostani felső határnál 100–150 méterrel magasabban is a szőlőtermesztést, ráadásul mediterrán szőlőfajták termesztése is lehetővé válhat Közép-Európában - álítja a kutató.

A század végéig, amennyiben az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelenlegi mértéke megmarad, Kelet-Európában körülbelül 2,5 Celsius-fokkal emelkedik majd az átlaghőmérséklet. A Földközi-tenger térségében ezzel szemben a melegedés csupán 1,5 fokos lesz, Észak-Európában viszont körülbelül 4 fokos – egyes becslések szerint. A felmelegedés egyúttal azzal is jár, hogy több víz fog elpárologni tengeren és szárazföldön egyaránt, a talaj ennélfogva nyáron kevesebb vizet tartalmaz majd. Ennek komoly kihatása lehet a fajtaösszetétel alakulására és a fokozott öntözés szükségességét is felveti. Az enyhébb telek és tavaszok, a melegebb nyarak ugyanakkor meggyorsíthatják a vegetációs folyamatokat, mivel pedig az érési fázis magasabb hőmérsékleten megy végbe, ez általában jobb borokat eredményez. A túl gyors érésnek azonban hátulütője is lehet: a szőlő még azelőtt eléri optimális cukortartalmát, mielőtt ízanyagai a kívánatos mértékben kialakulhatnának.

MTI

Hárommillió hektoliter bor fogy

A Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének nemrégiben tartott közgyűlésén szakemberek megfogalmazták: jelenleg az a legfontosabb, hogy a Magyarországon meglévő – mintegy 88 ezer hektár – szőlőterület ne csökkenjen tovább. Hazánk ugyanis nem érdekelt az unió által kezdeményezett ültetvénykivágási programban. Érdekelt ellenben a szerkezet átalakításában, például a fajtaváltásban az elöregedett ültetvények esetében. A szövetség adatai szerint Magyarországon évente mintegy 3 millió hektoliter bor fogy, a kivitel pedig 500–600 ezer hektoliter. A bor termelői átlagára jelenleg 150–200 forint palackonként. A borágazat árbevétele 70–80 milliárd forint körül alakul. Az importbor mennyisége mintegy 60 ezer hektoliter, ám az idén akár meg is kétszereződhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól szolgált a rendőrség az ünnepen?

Tovább olvasom