Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Eltemették Eduardó Rózsa-Florest

Családtagjai kikérték a kalandor holttestét, két sorstársáról még nem intézkedtek. A nyomozást végzők eddig annyit mondtak: terror kiprovokálása volt a csoport célja.

A bolíviai Santa Cruzban előző nap hajnalban végrehajtott kommandóakció három külföldi halottja közül pénteken eltemették a magyar-bolíviai Rózsa Flores Eduardót, míg két társa, Magyarosi Árpád és Dwyer Michael Martin holtteste egyelőre a sorsára vár - jelentette szombaton az El Deber című bolíviai lap online kiadása.

Mint az El Deber írta, Rózsa Flores holttestét a családtagjai kikérték és eltemették Santa Cruz (a férfi szülővárosa) fő temetőjében. Az ír és a "román-magyar" fiatalember maradványaival a halottasház illetékesei egyelőre várnak, hogy az ügyükben illetékes diplomaták a helyszínre érkezzenek, mert meg akarják vizsgálni. Minthogy azonban hűtés nincs a halottasházban, sokáig nem várnak - közölte egyikük.

A bolíviai lap másfelől arról adott hírt, hogy az ügyészség kérte: Tadicot és Tóásót szállítsák el Chonchocoro börtönébe, mert a San Pedro-i, ahol tartózkodnak, nem elég biztonságos, "és a tapasztalt katonák megszökhetnek".

A nyomozást végző ügyészi stáb szűkszavúan annyit mondott, hogy sikerült felgöngyölíteniük a csoport tevékenységét, amelynek célja terror kiprovokálása volt "egy nagyobb horderejű céllal", amelyet azonban nem fedtek fel.

Nem érkezett megkeresés

Egyelőre nem érkezett az Interpoltól semmilyen megkeresés a magyar rendőrséghez Eduardo Rózsa Flores és társai meggyilkolásával kapcsolatban.

Bencze József országos rendőrfőkapitány szombaton délelőtt újságíróknak azt mondta, hogy a magyar rendőrség már összegyűjtötte a saját nyilvántartásából azokat az adatokat, amelyeket az érintettekről tud. Arra a kérdésre, hogy tartanak-e házkutatásokat is, vagy feltérképezik-e kapcsolatrendszerüket, azt mondta: a rendőrség minden információt összegyűjt a lehetséges eszközökkel. Házkutatást ugyanakkor csak akkor tarthatnak, ha alapos ok van rá, ez egy külföldről érkező jogsegély lehetne. Ilyen azonban egyelőre nem érkezett.

Eduardo Rózsa Flores
Eduardo Rózsa Flores

Az őszödi beszéd egyik kiszivárogtatóját ölték meg

A Kapu című folyóirat főszerkesztője szerint ő és a Bolíviában csütörtökön agyonlőtt magyar származású Eduardo Rózsa-Flores szivárogtatták ki 2006. szeptember 17-én Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő május 26-án, az MSZP-frakció előtt Balatonöszödön elmondott beszédét.

Magyarosi Árpád
Magyarosi Árpád

Brády Zoltán azt mondta: a beszéd nyilvánosságra kerülése után mindkettejüket folyamatos támadások érték, Eduardo Rózsa-Flores végül emiatt hagyta el az országot. A főszerkesztő arról nem beszélt, hogy kitől jutottak hozzá a hangfelvételhez. Brády Zoltán szólt arról is, hogy Eduardo Rózsa-Flores és társai nem készültek merényletre, de részt vettek a Bolíviában zajló polgárháborúban.

Tóásó Előd
Tóásó Előd

Előzmény

Evo Morales, bolíviai államfő csütörtökön közölte Venezuelában, hogy a titkosszolgálat értesítette egy ellene is tervezett merényletről. Ezért utasította az alelnököt, hogy irányítsa a biztonsági erőket Santa Cruz egyik szállodájához, ahol végül tűzharc után három embert megöltek, kettőt pedig őrizetbe vettek. Az eddigi információk szerint az áldozatok a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Eduardo Rózsa Flores, a román állampolgárságú Magyarosi Árpád és az ír Duayer Michel Martin. Az egyik letartóztatott pedig a szintén magyar Tóásó Előd.

Olvasóink írták

 • 7. Megdee 2009. április 21. 01:46
  „A politika bonyolult. Majd ezt követően eldönti Bolivia, hogy ki legyen holttá nyilvánítva, ki pedig eltünik azzal a jelszóval, hogy senkinek semmi köze ahhoz, hogy hol van. Lehet, hogy a plasztikai sebészek már éjt nappallá téve tulóráznak rajtuk.
  Végén még a rendőrpalotát is Rózsa Floresék lövöldözgették.
  Eddig nem volt szükséges lefülelni őket? De most aztán találtak már mindenféle "vegyianyagot". Ha cukrot találnak nem tartok rá igényt, de ha édesítőszert, arra igen.

  Amugy Göncz Kinga végzettsége pszichológus. Hogy-hogy nem tudta felderíteni, hogy ennyi éven keresztül terroristaként "gazdálkodik" Eduardo. Az ilyesmit egy "szakembernek 10 perc alatt ki kell deríteni. Kedves Kinga! Soha nem volt Önnek gyanus ez az Eduardo?
  Jó kis biztonságban élünk mi magyarok. A terroristák ki-be járkálnak országunkban. Kiváló szakemberek a miniszterek és nem akarják észrevenni, hogy micsoda veszélynek vagyunk kitéve. Szilvási úr alig nyitja ki a szemét, mégis sok mindent észrevett már. Köncz Kinga pedig szokásához hiven jobbra-balra forgatja a fejét, gyanusan nézeget és mégis elsurranak ezek a veszélyes Eduardok.
  Már félek lefeküdni is, nehogy valami baj törjön ki az éjszaka még.”
 • 6. Túrabakancs 2009. április 19. 16:47
  „Még akár a Moszad is benne lehetett ebben az ügyben, hiszen a Rózsa
  nevű magyar származású emberke zsidó leszármazottakkal is büszkélkedhetett!”
 • 5. elemér 2009. április 19. 10:22
  „Az őszödi beszéd egyik kiszivárogtatóját ölték meg, és Mo.-n a rendőrség tapsra vár. Megáll az ész.”
 • 4. Accra 2009. április 18. 23:33
  „Kinga már nem miniszter, de van utódja... Azért az furcsa, hogy a magyarok arra "várnak", hogy jelezzék a bolíviaiak, hogy magyarok az áldozatok:(( Első pillanatban tudta mindenki, kik az áldozatok. Közben, a halottasházban a magyarokra várnak, de nem sokáig, merthogy nincs hűtésük... Talán arra megy ki a játék, hogy 1-2 nap múlva eltemetik szerencsétleneket, aztán nincs is ügy?

  Egyébként akármi is volt a háttérben, 2 magyar állampolgár halott, másik meg börtönben. A magyar államnak kötelessége foglalkozni vele. Tavaly a drogcsempész miskolci fiúnak is segítettek.”
 • 3. rendi 2009. április 18. 21:02
  „Elnézést de ö ki,hogy foglalkozni kell vele.Sajnálom és részvétem a halála miatt de .....”
 • 2. gall 2009. április 18. 20:56
  „senkit nemérdekel...”
 • 1. JóSzínházat 2009. április 18. 20:46
  „Tényleg mást nem érdekel, hogy mit szól ehhez a zseniális pszichiáter külügyér: G. kinga?
  Miért hallgatnak ebben a nagy horderejű és tragikus ügyben???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szanyi leparasztozta Sólyomot

Elképesztő sértés csúszott ki Szanyi Tibor szocialista képviselő száján kedden a köztársasági… Tovább olvasom