Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Az új földtörvény ötvenezer munkanélkülit hozhat

A kormány a születendő földtörvénnyel hadat üzen a mezőgazdasági társas vállalkozásoknak Horváth Gábor szerint, aki a Népszabadságnak azt mondta, hogy egy-két év alatt minden második ember az utcára kerülhet.
A Mezőgazdasági Szövetkezetek és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkára a lap szerdai számában kifejtette: ha az elképzelések a jelenlegi formájukban megvalósulnak, az hasonló csapást jelent majd, mint a kilencvenes évek elején a vagyonnevesítés, a kárpótlás és a szövetkezetek szétverése, amelyek hatására 40 százalékkal visszaesett az élelmiszer-termelés. Mivel most a mezőgazdasági termelés felét adó társas vállalkozások kárára helyzetbe hoznák a magángazdálkodókat, a visszaesés a két évtizeddel ezelőttinél kisebb, 10-20 százalékos lehet - tette hozzá.

A mezőgazdasági társas vállalkozások százezer munkavállalót foglalkoztatnak, a törvény végrehajtásának tempójától függően egy-két év alatt azonban minden második ember az utcára kerülhet. Az agrárcégek a költségvetésnek most évente mintegy 100-150 milliárd forintot fizetnek be különböző adók és járulékok formájában, míg a családi gazdaságok 20-30 milliárdot.

A MOSZ számításai szerint, ha a jogszabály hatására megfeleződik a társas vállalkozók száma, és helyükre a magánosok lépnek, az legalább 50 milliárdos bevételkiesést okoz. Az élelmiszer-termelésben a szürke gazdaság részesedését most 30 százalékra becsülik, az új földtörvény vitaanyagában szereplő, a földadó kiterjesztéséről szóló elképzelés ezt 40 százalékra növelheti. Mindezek következményeként a gazdaság teljesítménye (GDP) akár egy százalékponttal is visszaeshet - sorolta a negatív következményeket a MOSZ főtitkára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűtlen kezeléssel is vádolják Galambos Lajost

Újabb bűncselekménnyel gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját. Tovább olvasom