Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 21°C Még több cikk.

Állami készfizető kezesség a 20 millió feletti hitelekre

196 igen, 18 nem szavazattal és 152 tartózkodással az Országgyűlés hétfőn elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében az állam készfizető kezességet vállal a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került emberek lakáshiteleiért.
A törvény lényege, hogy az adós megállapodik a hitelintézettel és legfeljebb két éven keresztül jelentősen csökken a törlesztőrészlete. Legalább havi 10 ezer forint megfizetését vállalja, míg a fennmaradó összegre az állam vállal készfizető kezességet. A kezesség lejárta után - legfeljebb két évvel később - az adós és a bank újra megállapodnak arról, hogy az állami kezesség összegét magasabb havi törlesztőrészletekkel, vagy a futamidő kitolásával rendezik.

A törvény szerint állami kezességet csak az kaphat, aki 2008. szeptember 30-a után veszítette el munkahelyét, regisztrált álláskereső, a lakóhelye a hitellel terhelt ingatlan, nincs másik ingatlana és az eredeti hitelfelvétel összege legfeljebb 20 millió forint (deviza hitel esetén a felvételkor érvényes árfolyamon számolják az összeget). A törvényt a hétfői szavazást követően az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia.

Az ugyanakkor nem tisztázott a jogszabályban, hogy mi történik akkor, ha az adós a csökkentett törlesztőrészlet ellenére sem tudja fizetni a hitelét. A törvényből mindössze annyi derül ki, hogy ha az államnak ki kell fizetnie a kezességben foglalt összeget a banknak, akkor ezzel az összeggel az adós az államnak tartozik és azt adó módjára be is hajthatja az adóhivatal. A kezesség részleteit a kormány rendeletben szabályozza.

Olvasóink írták

 • 13. gjozsi88 2009. március 05. 17:09
  „pampus!
  A hitelfelvételkor tudod,hogy deviza vagy forint alapu hitelt veszel fel!
  Mindenki ennek tudatában irja alá a szerződést!
  Milyen büncselekményekről beszélsz?
  Ja,hogy fogalmad sincs a bankrendszerről? Az nem a bank hibája...!”
 • 12. pampus 2009. március 04. 18:27
  „Ha csak, azt a csalást üldözné a hatóság , amikor forintot adnak kölcsön és valuta árban követelik vissza, akkor már egy kicsit lehetne bízni a bűn üldözésében. Érdekes a bankok küldözgetik az adósoknak a valuta elszámolásokat, amikor az adósok, de lehet, hogy a bankok sem látták a külföldi pénzeket! Sőt sok adós még csak, azt sem tudja, hogy milyen a színe a valutának!
  Igaz az emberek becsapása és kihasználása kifosztása virtuális valósság mindig is menő üzlet volt a hasznon protekciósan osztozkodó bandáknak.”
 • 11. gjozsi88 2009. március 04. 17:04
  „pampus!
  A lakásprogramért nagyon verte a Fidesz a mellét! Ez húzó hitel a mértéke miatt!Csak nem akarjátok megtagadni ezt is!”
 • 10. pampus 2009. március 04. 14:04
  „Jó lenne látni egy hiteles listát arról,hogy melyik kormány uralma alatt adósodtak el az emberek ebben az országban. Lehet hogy a "gjozsi88" meglepődne egy kicsit? Manapság a puszta léthez is kölcsönöket kell felvenni ,mert ez a banda kilopatja az utolsó forintokat is a zsebünkből!”
 • 9. gjozsi88 2009. március 04. 02:53
  „nocomment41!
  Már az is baj,hogy az Orbán ideje alatt eladósodott népet,mindenki érdekében megpróbálják kihuzni a bajból?????
  Ejnye,ejnye!!!!!”
 • 8. nocomment41 2009. március 03. 21:23
  „6 # Hazudtatok. Hazudtok. Felelősségre lesztek vonva.”
 • 7. miracle 2009. március 03. 17:33
  „És ez senkinek nem tűnt fel???
  "Állami készfizető kezesség a 20 millió feletti hitelekre"
  kontra
  "az eredeti hitelfelvétel összege legfeljebb 20 millió forint"”
 • 6. gjozsi88 2009. március 03. 13:32
  „A hitelt mindenki saját maga vette fel!
  A hozzáértők azt javasolják,hogy annyi hitelt végy fel,amelynek a törlesztőrészlete a jövedelmed max.15-20%-a! Nálunk mindenki 50-70%-ra van eladósodva!
  Ezt 98-tól számitottan sikerült felvenni!(lakásprogram!mindenki ész nélkül házat épített,ezt megfejelte 3-5 millás autóval! igy aztán semmire nem marad pénze!)Ez egyenes következménye a mostani resszeciónak,aminek következtében a forint zuhanni kezdett,emiatt a devizahitelek eldőlni látszanak!
  A világon sehol nincs ennyi lakásingatlan magántulajdonba,mint nálunk!”
 • 5. zotyo 2009. március 03. 11:35
  „De legalább valami meg mozdult!Nem?A tartózkodok és ellen szavazókkal mi van?A lakás a lényeg a többi általában luxus!”
 • 4. pampus 2009. március 03. 09:00
  „Sokan megfelejtkeznek arról, hogy a "Magyar Államot" a benne élő összes állampolgár alkotja,képezi! Sőt vannak akik összekeverik az államot vezető képviselőkkel . Neki tulajdonítanak minden javakat és hatalmat, pedig Ők csak zömmel csupán bitorolják ezeket és amikor csak tehetik a gazemberei visszaélnek vele.”
 • 3. metermester 2009. március 03. 05:49
  „" A törvény értelmében áthidaló kölcsönt kaphat a banktól az az álláskereső, aki 2008. szeptember 30. után vesztette el a munkáját, és vállalja, hogy a lakásvásárlási, vagy -felújítási hiteléből a szerződés időtartama alatt havi minimum 10 ezer forintot törleszt."
  Akik rendelkeznek munkahellyel, de már meghaladja erejüket a megemelt hitel kifízetése, még munkanélküliekké is kell válniuk, hogy a kormány segítsen.
  Most akkor hogyan van: álláskereső/2fő/, állambácsi fizet.fél évig fizetik a havi tizezret. nem találnak munkát./nincs munkahely/ állambácsi nem segít. viszik a házat. / állambácsi+bank/ ki jár jól?”
 • 2. tatira 2009. március 03. 05:32
  „Csöbörböl vödörbe! és a többi megemelkedett törlesztőssel mi lesz? valaki mondta ..tavaly 1000 végrehajtás alatt lévő házzal zárt,az idén 600 ´al kezdett/gondolom a végrehajtó/,és még hol van az év vége?”
 • 1. pampus 2009. március 02. 20:46
  „Hát igen ! A kispénzű embereket lehet továbbra is nyúzni! Mi az a négy- öt ezer forint egy-egy hitel törlesztés megemelés havonta? Az alantas tolvaj bankok a kicsit is becsülik főleg,ha nem is jogos nekik! Mint azt már régen köztudott, hogy a forintot adott bank és valuta árban követeli vissza! Neki ehhez joguk van! Ki adta nekik ezt a jogot? Talán a bűntársaik? Van különbség a valutában felvett kölcsön és a forintba adott állítólag "valuta kölcsön" közt! Még pedig a diszkrimináció! Vajon mitől vltozottvalutává a forint?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tárgyalták a `három csapást`

Nem tárgyalt hétfőn az Országgyűlés a Fidesz "három csapás" törvényjavaslatáról, az MSZP és az SZDSZ ugyanis nem támogatta tárgysorozatba vételét, arra hivatkozva, hogy a javaslatnak van olyan része, ami alkotmányellenes. Tovább olvasom