Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

A pénzügyi és gazdasági válság kialakulásának okai és összefüggései a fenntartható fejlődés szemszögéből

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Friedrich Ebert Alapítvánnyal, a Magyar Közgazdasági Társasággal és az MTA Világgazdasági Kutatóintézettel közösen "A pénzügyi és gazdasági válság kialakulásának okai és összefüggései a fenntartható fejlődés szemszögéből" címmel szakértői kerekasztal-beszélgetést szervezett abból a célból, hogy áttekintsék a fenntartható fejlődés gazdasági kihívásait.


Az Országgyűlés ebben az évben felkérte a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot, hogy 2011. július 1-jéig készítse el a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiát. Ennek előmozdítása érdekében a mai szakértői beszélgetés is ezekre az aktuális témakörökre épült, melynek alappillérei a pénz, a gazdaság és a válság.

A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági kutatóintézetének az igazgatója elmondta: "A felelősségvállalás gondolatával már megbirkózott cégeknek a kerekasztal beszélgetés során lehetőségeket kívánunk kidolgozni arra vonatkozóan, hogy hogyan tegyék fenntarthatóvá a jelenlétüket a gazdaságban."

1983-ban az ENSZ Közgyűlés határozata alapján megkezdte munkáját az ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottsága. A Bizottság 1987-ben "Közös jövőnk" címmel kiadott jelentésében a gazdasági növekedés olyan új korszakának lehetőségét vázolta fel, amely a fenntartható fejlődés globális megvalósítására épít, megőrzi a természeti erőforrásokat, s amely megoldás lehetne a fejlődő országok nagy részében elhatalmasodó szegénység leküzdésére is.

A jelentés nagyon röviden és tömören határozta meg a fenntartható fejlődés fogalmát: "A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket".

A fenntartható fejlődés három alappilléren nyugszik: a szociális, a gazdasági és a környezeti pilléreken és mindhármat együttesen, kölcsönhatásaik figyelembevételével mérlegelni kell a különböző fejlesztési stratégiák, programok kidolgozása során, illetve a konkrét intézkedésekben, cselekvésekben.

A világ legnagyobb cégeinek 55 százaléka egyáltalán nem integrálja az éves jelentéseibe a fenntarthatósági információkat, beleértve olyan témákat is, mint például a klímaváltozás vagy a felelős vállalatvezetés. Magyarországon a vállalatok társadalmi felelősségvállalása az elmúlt években gyors fejlődésnek indult, de a vállalatok éves jelentéseiben a fenntarthatósággal kapcsolatos információk továbbra is elenyészőek.

Miszlivetz Ferenc egyetemi évei óta fordítója, szerkesztője elemzője Immanuel Wallerstein műveinek. A professzor idén egy kötetben foglalja össze, hogy egyidőben hogyan valósítható meg a gazdasági fejlődés és a fenntartható fejlődés egyben. A könyvet a mai napon a tanácskozást követően Palánkai Tibor akadémikus mutatja be.

A kötetben szereplő tnégy interjú és egy tanulmány egy Magyarországon meglehetősen elhanyagolt, ám egyre fontosabb problémakörrel foglalkozik: a tudás újratermelését és átadását szolgáló régi egyetemi struktúra és a világválság és a gyors változások által megkövetelt "új tudás" létrehozása közötti feszültséggel. Miszlivetz Ferenc egy interjú formájában rögzítette Wallerstein gondolatait, világnézetét.

Immanuel Wallerstein világgazdaság válságáról és átalakulásáról szóló előrejelzéseit a szakma többnyire túlzónak tartotta 1989-ig. Wallerstein következetes elemzései és az ezeken alapuló előrejelzések azonban a 2008-as válság kirobbanása óta újra előtérbe kerültek és utólag is más megvilágításba helyezik életművét. A kötet érdeme ennek demonstrálása.

Miszlivetz Ferenc kötete a Jövőegyetem koncepciójának körvonalazása az egyik lehetséges továbbgondolása ezeknek az eredményeknek. A könyvet csütörtökön Palánkai Tibor akadémikus ajánlásával mutatták be a sajtónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik nemet mond a Fidesz megszorításaira

A Jobbik a legkevésbé sem lesz partner a Fidesz megszorításaihoz: a közszférában dolgozó, több… Tovább olvasom