Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

A család hagyományos temetkezési helyén nyugszik majd Habsburg Ottó

A bécsi Kapucinus templom kriptájában, a család hagyományos temetkezési helyén helyezik végső nyugalomra a hétfőn elhunyt Habsburg Ottó földi maradványait július 16-án.
A szívurnát másnap a Pannonhalmi Bencés Főapátságban helyezik el. IV. Károly magyar király (I. Károly osztrák császár) legidősebb fiát családja körében, a bajorországi Pöckingben érte a halál 98 éves korában. A gyászszertartások tizenhárom napig tartanak, Németországban kezdődnek, Ausztriában folytatódnak és Magyarországon érnek majd véget.

Habsburg Ottó holttestét kedden ravatalozták fel Pöckingben. Mielőtt végső nyugalomra helyeznék, felesége, a tavaly elhunyt Regina Habsburg holttestével együtt előbb Münchenben, majd a jövő kedden a mariazelli bazilikában is felravatalozzák. Mariazellben a jövő szerdán Egon Kapellari grazi katolikus püspök celebrál gyászmisét az elhunyt Habsburg Ottó és felesége lelki üdvéért. Mariazellből csütörtökön, július 14-én szállítják át a földi maradványokat az osztrák fővárosba, a belvárosi Neue Markton álló Kapucinus templomba és ott ismét felravatalozzák a koporsókat.

Galéria kép


A Kapucinus templom egy kolostorral együtt a XVII. század első felében épült Anna királyné, II. Mátyás felesége végrendelete szerint. 1633 óta szolgál a Habsburgok temetkezési helyéül. Közel 150 sír található többször is bővített kriptájában, kevés kivétellel uralkodóké és családtagjaiké. Itt található Mária Terézia és férje, Lotharingiai Ferenc szarkofágja csakúgy, mint I. Ferenc, I. Ferenc József és Erzsébet királyné, valamint fiuk, Rudolf sírhelye.

1989-ben itt temették el Habsburg Ottó anyját, Zita magyar királynét és osztrák császárnét, valamint 2008-ban Habsburg Ottó testvérét, Carl Ludwigot is. A bécsi Kapucinus templomban jelölték ki Carl Ludwig özvegyének, Yolande de Ligne-nek a sírhelyét is, valószínűleg utolsóként. Habsburg Ottó apja, az 1922-ben száműzetésben elhunyt utolsó magyar király és osztrák császár Madeira szigetén van eltemetve. Július 16-án a Szent István-székesegyházban (Stephansdom) Christoph Schönborn bécsi érsek celebrál gyászmisét, amelyet a Kapucinus templomig tartó gyászmenet követ. A család közlése szerint július 17-én vasárnap Budapesten a Szent István-bazilikában szintén gyászmisét tartanak, mielőtt a szívet tartalmazó urnát elhelyezik a Pannonhalmi Bencés Főapátságban. Habsburg Ottó kérése volt, hogy szívurnája Pannonhalmán legyen, ahol bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven.

Olvasóink írták

  • 2. SPS 2011. július 09. 09:36
    „Így igaz!”
  • 1. CsabaKiraly 2011. július 09. 08:12
    „Ha Otto nem lett volna "Habsburg" eszre se vette volna a vilag, hogy letezett. Otto egyszeruen realista volt. Tudta, hogy abszolut zero eselye van "Kiraly" lenni. Es csendben elte eletet mert tisztaban volt azzal is, hogy Magyarok SOHA SOHA SOHA nem fogadtak volna el. Es hogy az osztrakok milyen "jok" voltak hozzank? A vilag minket is es az osztrakokat is bunosnek talalta az elso VH miatt. De az osztrakok meg KONTRAZTAK is, a trianon utan elvetettek tolunk Burgenland MAGYAR reszet. Ezt erdemeltuk a SZOVETSEGESunktol? MInt aki belerug valakibe mutan az meghal. A Magyarok legnagyobb ellensege nem a Tatar, nem a Torok, nem az Orosz hanem az OSZTRAK volt mindig. Es, hogy az oroszok vertek meg minket 49-ben??? Ki hivta be oket????
    Orokke azt tartom amit Buvar-Kund mondott: "VESSZEN AKI BANT".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a büntethetőségről szóló népszavazási döntést

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság az Országos Választási Bizottságnak azt a határozatát, amely… Tovább olvasom