Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

25 éve temették újra Nagy Imrét

A rendszerváltoztatás évfordulójára Omega- és Scorpions-koncerttel készülnek, amely ellen az ötvenhatos mártírok több hozzátartozója tiltakozik.

KDNP: Nagy Imre újratemetése szimbolikus esemény voltA Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint negyed évszázada Nagy Imre újratemetése egy olyan szimbolikus esemény volt, ami rövid idő alatt elsöpört egy 40 éven át tartó önkényuralmi rendszert.

Ezt a kisebbik kormánypárt közölte hétfőn az MTI-vel, kiemelve: a szabadság korlátozása és a félelem még a látszólagos jólét mellett is "megérlelte a magyarok szívében" azt az elhatározást, hogy saját kezükbe vegyék sorsuk irányítását.

Mint írták, az 56-os forradalom és szabadságharc eszméihez való visszatérés, az elkövetett hibákkal való szembenézés vezetett el ahhoz, hogy az itt állomásozó szovjet hadsereg elhagyta Magyarországot és lehetővé vált a szabad, többpárti választások kiírása, a demokrácia megalapozása.

Az emlékezés a hősök előtti főhajtáson túl ma is azt az üzenetet hordozza, hogy szabadságunk, függetlenségünk, nemzetünk egységének megőrzése legfontosabb kincsünk, amit őriznünk kell - zárul a KDNP közleménye.

Áder: a közös reményről szólt 1989. június 16.Huszonöt évvel ezelőtt a közös reményről szólt 1989. június 16., ez a remény "a kommunista blokk börtönébe kényszerített" népeknek a szabadság lehetőségét, a diktatúra végét jelentette - mondta Áder János köztársasági elnök a rákoskeresztúri Új Köztemetőben tartott megemlékezésen hétfőn.

A Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 25. évfordulóján tartott rendezvényen az államfő beszédében kiemelte: ez a nap a magyaroknak az 1848-as demokratikus hagyományok folytatását és a nyugatos polgárosodás reményét, európaiságuk és függetlenségük visszanyerésének reményét is hordozta.

A nemzet 1989. júniusi közös gyásza a szabadságunkért, függetlenségünkért, európaiságunkért és jövőnkért vállalt erőfeszítéseink kiindulópontjává vált - hangoztatta Áder János.
Az eseményen részt vett Németország államfője, valamint a visegrádi országok képviseletében a cseh, a lengyel és a szlovák elnök is.

Fotók


Koszorúzási ünnepség Nagy Imre szobránálKatonai tiszteletadással tartottak koszorúzási ünnepséget Nagy Imre szobránál Budapesten, a Vértanúk terén hétfő reggel az egykori miniszterelnök és mártírtársai 1989-es újratemetése, valamint a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából rendezett emléknap állami rendezvényeinek kezdeteként.

A szobor mellett előre elhelyezett koszorúknál elsőként Kövér László, az Országgyűlés elnöke tisztelgett néma főhajtással Nagy Imre és mártírtársai, valamint az 1956-os forradalom hősi halált halt áldozatainak emléke előtt.

Őt követte Polt Péter legfőbb ügyész, majd a kormány képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tisztelgett az áldozatok emléke előtt.

Fejet hajtott továbbá Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, majd Áder János köztársasági elnök képviseletében Szegő László dandártábornok, a köztársasági elnök szárnysegédje.

Koszorúzási ünnepség Nagy Imre szobránál (Fotó: MTI)

A koszorúk előtt tisztelgett még Benkő Tibor vezérezredes, honvédvezérkari főnök, Rogán Antal V. kerületi polgármester, Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, Székely László alapvető jogok biztosa.

Az ünnepségen az Alkotmánybíróság és a Kúria mellett több 56-os civil szervezet képviselője is fejet hajtott Nagy Imre és mártírtársai emléke előtt.
Az ünnepségen mások mellett jelen volt Pintér Sándor belügyminiszter, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Szili Katalin volt házelnök, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) elnöke, Schiffer András, az LMP társelnöke, Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, valamint több politikus és a diplomáciai testületek képviselője. Az ünnepséget a sajtó képviselői mellett több tucatnyi járókelő és turista követte figyelemmel.


Nagy Imre, az 1956-os forradalom miniszterelnökének az újratemetése a kommunizmusból a demokráciába vezető magyar átmenet egyik legnagyobb hatású szimbolikus eseménye volt, 1989. június 16-án. Nagy Imre kormányfőként kilépett a Varsói Szerződésből, bejelentette a többpártrendszert. Kivégezték, testét arccal lefelé, kátránypapírba csomagolva találták meg 1989-ben.Tiltakoznak az ötvenhatos mártírokÖtvenhatos mártírok több hozzátartozója tiltakozik az 1956-os mártírok emléknapján a Hősök terén hétfő este megrendezendő Omega- és Scorpions-koncert ellen. Erről Jánosi Katalin, Nagy Imre miniszterelnök unokája tájékoztatta az MTI-t.

A közleményben - amelyet Jánosi Katalin mellett Maléter Pálné, Maléter Pál özvegye és Szilágyi Júlia, Szilágyi József leánya is aláírt - úgy fogalmaznak "tiltakozunk a durva, kegyeletsértő kormányzati rendezvény" ellen.

Kifejtették: ahogy október 6., úgy június 16. is nemzeti gyásznap. Az aradi vértanúk emléknapját sem keresztelik át a béke napjára, a Batthyány-emlékmécsesnél sem rendeznek az egykori miniszterelnök halála alkalmából táncmulatságot "vagy Aradon, az emlékműnél Madonna-koncertet október 6-án" - tették hozzá.

"Június 16. Nagy Imre és mártírtársai kíméletlen meggyilkolásának, a hazáért hozott áldozatának, vértanúhalálának emléknapja, mely semmiképp sem lehet a "szabadság napja" és a gyásznapon semmiképp sem táncolhatnak-vigadhatnak katartikus gyászszertartásuk helyszínén!" - hangsúlyozták.

A közlemény szerint "embertelen és sértő" (ahogy egy kormányzati alkalmazott említette:) "örömünnepet" rendezni a gyászszertartás helyszínén. "Ez történelmünk fontos eseményeinek hazug átírására tett gyalázatos kormányzati kísérlet, mely újabb bizonyítéka a regnáló hatalom otromba érzéketlenségének" - fogalmaztak.

Az aláírók "minden jóérzésű magyar hazafit" és az említett zenekarokat arra kérik: ne sértsék meg Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Szilágyi József, Losonczy Géza, és az összes 1956-os mártír emlékezetét. "Hajtsunk fejet, emlékezzünk csendben, méltó módon hőseinkre, vértanúinkra!" - olvasható a közleményben.

ElőzményekKatonai tiszteletadással, Európa több államfőjének részvételével tartandó koszorúzással, valamint kulturális rendezvényekkel emlékeznek ma az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira, illetve Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai 25 évvel ezelőtti újratemetésére az emléknap kormányzati programjain.

Az állami rendezvényeken a rendszerváltoztatás egyik legfontosabb állomására emlékeznek, arra, hogy az áldozatokat 1989. június 16-án mártíroknak kijáró méltó tiszteletadás mellett ravatalozták fel a Hősök terén, majd temették újra a rákoskeresztúri Új köztemetőben.

A programsorozat 9 órakor katonai tiszteletadás mellett koszorúzással és néma főhajtással kezdődik a belvárosi Vértanúk terén, a Nagy Imre-szobornál.

A rákoskeresztúri Új köztemetőben, a felújított nemzeti emlékhelyen 11 órakor kezdődik a megemlékezés, az ünnepi beszédet Áder János köztársasági elnök mondja.

Ezt követően a visegrádi együttműködés - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - országainak köztársasági elnökei és a német államfő részvételével katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzzák az emlékhelyet, majd virágot és mécsest helyeznek el Nagy Imre sírjánál.

Délután a Terror Háza Múzeumban sajtótájékoztatót tartanak a kommunizmus áldozatainak számbavételéről szóló magyar-német együttműködésről.

Este nyolc órakor magyar, cseh, szlovák, lengyel és német zeneszerzők műveiből ünnepi koncert kezdődik a Pesti Vigadóban.

Az emléknap kiemelt kísérőprogramjaként és a Közös siker elnevezésű, a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából meghirdetett eseménysorozathoz kapcsolódóan kora este a Hősök terén ingyenes Szabadságkoncerten lép fel az Omega és a német Scorpions együttes.

A Terror Háza Múzeum szervezésében az Andrássy úti intézmény előtti területen kiállítást is nyitnak, az Átlépni a szabadságba elnevezésű, nyár végéig megtekinthető ingyenes kiállításon a határnyitáshoz kapcsolódó páneurópai pikniket idézik fel.

Az 1989. június 16-i Hősök terei megemlékezést, illetve az újratemetést az M3 tv-csatorna 22.50-től vetíti, Végtisztesség címmel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horváth Csaba nem ragaszkodik a főpolgármester-jelöltséghez

A szocialista politikus elmondta, neki fontosabb Budapest, ezért nem a saját jelöltségéhez, hanem … Tovább olvasom