Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

15 évre csökkentik a tankötelezettséget

A jövő év szeptemberében életbe lépő közoktatási törvényben tizennyolcról tizenöt évre csökkentik az oktatási kötelezettség felső korhatárát. Ez a Széll Kálmán Tervből derül ki, amelyet kedden ismertettek.
A dokumentum szól arról is, hogy az államnak vissza kell térnie az oktatás világába: nem függhet az oktatás színvonala az önkormányzatok helyzetétől és eseti döntéseitől. Az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek számát évről évre a gazdasági lehetőségek függvényében állapítaná meg a kormányzat.

A Széll Kálmán Tervben az olvasható, fel kell kínálni a 15. évüket betöltő fiataloknak: választhassanak, folytatják tanulmányaikat vagy munkába állnak. Ezért a jövő év szeptemberében hatályba lépő közoktatási törvény a tankötelezettség felső határát 15 évre szállítja majd le.

A dokumentum helyzetértékelése szerint a közoktatásban problémát okoz, hogy az általános iskolák gyakran olyan tudással bocsátják el a tanulókat, ami nem elégséges a megfelelő munkavégzéshez. Felvetik azt is, hiányzik az egészséges arány a gimnáziumok, a szakközépiskolák és a szakiskolák között, ezt pedig súlyosbítja a 18 éves korig tartó tankötelezettség. Az adósság növekedésének egyik okaként a terv azt nevezi meg, hogy miközben a kétkezi szakmákban munkaerőhiány van, a gyerekeket sokszor feleslegesen hosszan és sokszor rossz irányba képzik.

A tervben a többi között az olvasható, hogy a magyar oktatási rendszer egésze távol esik a gazdaság és a munkaerőpiac tényleges igényeitől; jelentős közpénzáldozattal olyan intézmények működnek, amelyek nem szolgálják a gazdaság érdekeit, és az államadósság növekedéséhez járulnak hozzá. Az egyetemek, főiskolák tömegével és drágán juttatnak fiatalokat olyan diplomákhoz, amelyek nem segítik bekapcsolódásukat a munka világába, a képzése szerkezete rossz, a reáltudományok és a műszaki ismeretek túl alacsony szinten szerepelnek a kínálatban.
Ehhez társul, hogy a munkaerőpiac számára hasznos területeken végzett hallgatók gyakran elhagyják az országot, a magyar adófizetők támogatásával megszerzett képzettségüket más országban kamatoztatják és ott fizetnek adót. Az ő képzésükre szánt pénz az államadósságot gyarapítja, hiszen a kiadásokat nem követik az elvárt bevételek - írják.

Megoldásként a Széll Kálmán Terv azt javasolja: a felsőoktatási rendszerben tervszerűen érvényesítsék az ország egészének céljait, benne az államadósság csökkentését. A dokumentum alapján az államilag finanszírozott helyek számát évről évre a gazdasági lehetőségek függvényében állapítja meg a kormányzat, a képzés belső összetételéről pedig szintén a kormány hozza meg a szükséges döntéseket, szem előtt tartva, hogy nagyobb arányban szerepeljenek a programokban a munkaerőpiacon keresett reál és műszaki ismeretek.

(A felsőoktatási intézmények 53.450 hallgatót vehetnek fel idén államilag támogatott képzésre. A felvételi keretszám 2007 óta 56 ezer volt, 2006-ban pedig még 62 ezer diákot vehettek fel államilag finanszírozott képzésre az egyetemekre, főiskolákra.)

A terv alapján - mint azt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter közölte - idén szeptemberig elfogadják a közoktatási és a felsőoktatási rendszert szabályozó új törvényeket, 2012. szeptemberében pedig megkezdi működését a felsőoktatás új rendszere és hatályba lép az új közoktatási törvény.

Olvasóink írták

 • 19. Julianusz 2011. március 02. 16:18
  „Könyörgöm gondoljanak bele, ha a 12-13 unokájuk gyermekük olyan osztályba jár ahova néhány 17-18.éves még mindíg 6. 7. osztályos iskolába kényszerített ember hová vezet ez???
  Normális család norrmálisan nevelt gyermeke szakmát tanulni megy 14-15 évesen, vagy gimnáziumba, de mért kötelezö az általános iskolában 18 éves korik renitenskedni, cigizni az udvaron, a vc-ben, tanárt verni, ha a kölök miatt az órából 45perc helyett 10percet tartott meg, és elszakadt a cérna, és kizavarta a rendetlent.
  NEM A NORMÁLIS CSALÁTOK NORMÁLIS GYEREKEIRE VONATKOZIK EZ A 15 ÉVES KORHATÁR, HANEM AZOKRA, AKIKET MAGA AZ ÚRISTEN SEM KÉPES TANULÁSRA BÍRNI, ÉS 16ÉVESEN MÉG A4. OSZTÁLYIG JUTOTT, DE AZ SEM A TUDÁSA, SZORGALMA MIATT!!!!!!”
 • 18. Lone_wolf.. 2011. március 02. 14:25
  „fitzyesz”
 • 17. öröksoproni 2011. március 02. 13:39
  „Ez az új esélyegyenlőségi program. Nyilván nem a rendezett családi hátterű, iskolázott és tisztességesen dolgozó szóülők gyerekei fognak élni az új lehetőséggel, hanem akik eddig sem tudták merre van az iskola. Legalább 17 évig kötelezőnek kellene lennie az iskolának, mert egy épkézláb szakmunkást minimum 3 évig tart kitanítani. Egéybként is hiány van a jó szakmunkásból. Hova fog elhelyezkedni, ha 15 évesen búcsút mond az iskolai tanulmányoknak és 0 tapasztalata van a munkáról???”
 • 16. Madarász 2011. március 02. 13:30
  „Mire hajtana?

  Majd a családi pótlékot is 15 éves korig fogja adni és választó jogot is ad a 15 éveseknek, könnyebb őket átverni.”
 • 15. 1olvasó 2011. március 02. 13:00
  „Ez a baromság megint mire jó???? Mire hajt a kormány? Minél több léhűtő legyen, akit el kell tartani? Ez nem normális már esküszöm!”
 • 14. Mezike 2011. március 02. 12:29
  „Ennél nagyobb baromságot nem hallottam. Butulj, magyar!”
 • 13. kleopatra 2011. március 02. 12:26
  „A mai 18 évesekre sem lehet komoly dolgokat rábizni, tisztelet a kivételnek, de sajnos én igy gondolom, látva a saját gyerekemet és a haverjait(mindent csak szóban tudnak megoldani, de ha elintézni kell valamit akkor majd a szülő) A 15 évesre meg semmit, mert nincs felelősségérzete!”
 • 12. Madarász 2011. március 02. 11:18
  „Mutasson valaki nekem egy 15 éves kamaszt, aki akkor is iskolába akar majd járni, ha nem kötelező...

  Amúgy meg a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályok szerint a munkavállalás feltétele a befejezett általános iskola. Már csak ezért sem fognak munkát találni, még ha akarnak sem a túlkoros általános iskolából kimaradottak.

  A 18 év alatti munkavállalót munkaidő kedvezmény, pótszabadság, stb. illeti meg, vajon melyik munkáltató akarja foglalkoztatni.
  Ki akar a gépek között látni esetlen, meggondolatlan kamaszokat?”
 • 11. stop 2011. március 02. 09:42
  „A VV-t ennyivel is lehet nézni vagy nem?”
 • 10. morz 2011. március 02. 09:24
  „Út a munkába program? Na így aztán nagyobb valószínűséggel fognak munkát kapni a "gyengébb képességű" (munkakedvű) polgártársak.”
 • 9. oPTiKa 2011. március 02. 08:21
  „itt a kötelezö = rossz
  Senki se járjon iskolába azért, mert kötelezö. Tanulni úgyse fog, akkor meg ne rontsa a légkört és ne hátráltassa az oktatást.”
 • 8. Julianusz 2011. március 02. 08:17
  „Gombperec !
  Szerinted a 15-18 éves még ált .isk. 5. osztályos gyerek után a szülő most mennyi emelt családit, gyermekvédelmi segélyt, iskoláztatási támogatást kap????????”
 • 7. Julianusz 2011. március 02. 08:13
  „Senki nem veszi el ezzel a valamire való családok gyerekeitől a jogot, a lehetőséget, hogy tanuljon, ez pont a semmire nem való (meg gyereknevelésre, munkára sem)családoknak adja meg az engedélyt, hogy nem kell 16-17 éves gyereknek a többieket hülyíteni, tanátrverni stb a normális 10-14évesek között.”
 • 6. tradermike 2011. március 02. 00:26
  „Ezzel munkahelyet teremtenének vagy munkanélkülit?
  Valóban ostoba elgondolás. Valamirevaló családban a szülő egyfolytában arra ösztönzi a gyerekét, hogy képességeihez mérten tanuljon tovább amíg csak lehet, amíg csak tud. Ez nemzedékek óta így van, megváltoztatni nem 4 év műve. És innen talán nem is folytatnám a gondolatmenet.”
 • 5. Gombperec 2011. március 02. 00:00
  „A cigók örülni fognak ennek. Valószínűleg azért találták ki, hogy már 15 évesen megkapják a "segíjkét".”
 • 4. peet2 2011. március 01. 22:29
  „Legalább a parlamentben ülöket is fiatalitani kellene.. Hogy örülne a világ egy 16 éves OV: miniszterelnöknek.
  Komolyra forditva Terv???15-éveskorodtól dolgozz 75-éves korodik...
  Már is meg van a nyugdijad fedezete/ja nálunk a várható élet tartalo 77-év./
  Okosság???”
 • 3. kukori 2011. március 01. 21:09
  „Ha egy szakmunkás és egy diplomás ember sem tud munkát kapni,mert nincs munkahely,akkor ugyan hol foglalkoztatnának egy gyereket aki gyakorlatilag semmihez nem ért,most került ki az általános iskola jó esetben 8.rosszabb esetben 5.-6.osztályából?!Ez megint kinek az okos ötlete volt??!!”
 • 2. janus 2011. március 01. 20:59
  „Ez mart megint mekkora ostobasag aki kitalalta avval szivesen elbeszelgetnek de azokkal is am akik ezt a torvenyt meg fogjak szavazni.Annyit uzenek ezeknek az embereknek EMBER EPP ESSZEL GONDOLKODJ
  Ontani fogjuk a lehutoket es megint ki lesz nevelve egy hulye nemzedek tisztara mint az USA-ban

  a masik meg az hogy tanulatnal ember nem kell a piacnak”
 • 1. admen 2011. március 01. 17:46
  „"fel kell kínálni a 15. évüket betöltő fiataloknak: választhassanak, folytatják tanulmányaikat vagy munkába állnak", hol állnának munkában ezek az oktatásból kikerülő lehet, hogy írni, olvasni is alig tudó, szakma, nyelvtudás, gyakorlat nélküli gyerekek???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkennek a vállalkozások terhei

A Nemzetgazdasági Minisztérium az idei év végéig olyan lépéseket dolgoz ki, amelyek a vállalkozások adósságterhének további csökkentéséhez vezetnek. Tovább olvasom