Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Bemutatkozik a Győri Állatmenhely

Az 1990-es évek elején néhány győri állatbarát célul tűzte ki, hogy városunkban meghonosítja az európai értelemben vett állatvédelmet, állatotthont hoz létre és részt vesz az állatvédelem törvényi ratifikálásáért folyó mozgalomban.

Az állatok szeretetén túl azt is felismerték, hogy civilizált város nem létezhet állatotthon nélkül. A tényleges állatmentő tevékenység 1992 óta folyt - először egyesületi formában -, majd 1994-ben megkezdődött egy Győrhöz kötődő alapítvány létrehozása, amelyet 1995 áprilisában jegyeztek be Emberek az Állatokért Alapítvány néven.

Az első években sajnos érdemi önkormányzati támogatást nem kapott az alapítvány, ezért egy alapítványi tag felajánlásából magánterületen kezdődött meg az első győri állatotthon felépítése 1997-ben. Ezekben az években az állatotthon működését kizárólag a tagok adományai biztosították, a befizetett adományokat és az elnyert szja 1%-ból befolyó összegeket az alapítvány kizárólag építésre, fejlesztésre fordította. Közmű vek, bekötőút, falazott kerítés, kennelek, közmű épült ki. Bár az állatotthon nagyon nehéz körülmények között működött, működési rendszere és teljes nyitottsága megfelelt az állatotthonokkal szemben támasztott modern követelményeknek. Ekkor kezdett el kialakulni az Emberek az Állatokért Alapítvány széles ismertsége és támogatottsága, már ekkor számos győri állatbarát - a legifjabbaktól az idősebb generációig - gyakorta járt ki szabadidejében és részt vett az állatok gondozásában.

2005-ben lehetőség nyílt, hogy végre egy minden szempontból ideális helyen, a korábbi 1100 m2 területet majdnem ötször meghaladó méretű telken megkezdjük egy végleges állatotthon megépítését. Évtizedes munkánk elismeréséül értékeljük, hogy Győr Város Önkormányzata és a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. támogatása mellett számos győri magánszemély és vállalkozás vett részt az új állatotthon első fázisának megvalósításában. Ekkor épült a kennelépület: 40 kennelt, négy elkülönítőszobát és egy kon yhahelyiséget, illetve egy belső eszköztároló részt foglal magában. A szociális épületben irodát, orvosi szobát, öltözőt alakítottunk ki. A 2007-es átadás óta is folyamatos a munka, a fejlesztés az állatotthon területén. A betonszerkezetű kennelépület hőszigetelése és fűtésrendszerének kiépítése jelenleg is folyik.

Az alapítvány egyrészt állatmentő,másrészt preventív tevékenységet végez.Az állatmentő tevékenysége során gondoskodik a gazdátlan, rászoruló, sérült vagy elveszett állatokon. Alapítványunk szerény lehetőségeihez mérten is igyekszik az országban bajba került állatmenhelyek segítésében, idén A Belfegor és Maci Állatmenhely kutyáinak mentésében nyújtottunk segítséget, illetve havi rendszerességgel mentünk 4-5 kutyát az ózdi gyepmesteri telepre kerültek közül. A bekerülő állatokat szükség esetén gyógykezelteti, ellátja a kötelező veszettség és a nem kötelező, de nagyon fontos kombinált védőoltásokkal, megszabadítja a külső és belső parazitáktól. Mindent megtesz az esetleges tulajdonos megtalálásáért, ennek sikertelensége esetén új, megfelelő és felelősségteljes befogadó felkutatásáért.

Prevenciós tevékenységének kiemelten fontos eleme, hogy a kezdetektől fogva szuka, illetve nőstény ivarú állatot nem ad örökbe ivartalanítás nélkül, ami nagyon nagy mértékben csökkenti a nem kívánt, emberi felelőtlenségből világra jövő és utcára kerülő szerencsétlen állatok számát. Az alapítvány honlapján, kiadványaiban és rendezvényein felvilágosító- és információs tevékenységet végez, folyamatosan küzd a felelősségteljes állattartás meghonosításáért.

2004 óta egyre bővülő körben építünk nemzetközi kapcsolatokat Nyugat-Európában, számos német, osztrák állatvédő szervezet kiemelt partnereként kezel, osztrák, holland, német, svájci családok otthonában él tőlünk befogadott kutya, cica. Győr város ismertségét és presztízsét is növeli, hogy Európa-szerte kiemelten állatbarát és támogatásra méltó intézményként ismerik a győri állatotthont. Németo rszágban német állatbarátok kezelésében önálló német nyelvű honlap működik a győri állatotthon támogatása, népszerűsítése céljából.

Nem kis szerepünk van abban, hogy Győrben és környékén egyre kevesebb az utcán csatangoló, nyomorult sorsú kutya és macska, illetve, hogy ezen állatok sorsa humánusan és egy felelős társadalommal szemben támasztott követelményeknek megfelelően alakul. Sajnos a recesszió hatásait már érzékeljük, csökkenő támogatás (megszűnő közhasznúmunkaerő-támogatás, megnyert, de meg nem kapott NCA-pályázati összegek stb.) valamint a gazdátlanná váló állatok számának növekedése formájában. Tavaly összesen 579 kutya és 121 macska mentésében vett részt az alapítvány, ebben az évben április végén már 390 kutya(!) és 87 cica mentésénél tartunk, az árfolyamok változásával a gyógyszerköltségek és a vakcinák árai is drasztikusan változtak. Egyrészt az állatotthon napi harcot folytat a működés biztosításáért, fenntartásáért, a fennmaradásért, másrészt a zsúfoltsá g csökkentése miatt fejlesztenünk, bővítenünk kellene. Terveink szerint kivitelezünk további 11 nagyméretű kennelt, amelyben a nagy testű, erősebb szőrzetű kutyák találnának megfelelő átmeneti otthonra. A kennelek minden állat-egészségügyi előírásnak megfelelően kerülnek kialakításra, így elkészült a betonalap, a járda, a csapadékelvezető, valamint az acél vázszerkezet. A tető, a falak, a festés elkészítése még előttünk áll. Tervezés alatt áll egy korszerű cicaház, amelyre égető szükségünk lenne, hogy a rászoruló cicákat specifikusan kialakított helyen a szükséges szakszerűséggel tudjuk ellátni.

Néhány szó a dolgozókról és önkénteseinkről

Ők azok, akik a válság közepette sem vonulnak vissza kényelmes foteljukba, és mindenféle állami támogatás nélkül, havi kb. 1,5 millió forintos kiadás és egyre növekvő orvosi költségek mellett sem adják fel, akár esik, akár fúj, akár ünnep van, akár jégcsapok lógnak az orruk hegyéről, akár 40 fokon ég a levegő.

Mindö ssze 4 gondozó és az önkéntesek piciny csapata (főállás mellett) éjt nappallá téve küzd, hogy a több száz Győrben és környékén kidobott, senkinek nem kellő jószág ne az utcákat járja, autód elé ugorva, baleseteket okozva neked vagy szeretteidnek, bokorban meghúzódva, félelmet okozva gyerekeidnek, további szaporulatot, gazdátlan állatot eredményezve. A megyében immáron egyedüli menhelyként látjuk el ezt a nem éppen népszerű feladatot, és tudjuk, hogy minden eddiginél nehezebb dolgunk van idén, mert a válságban még több állatot tesznek az utcára az emberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszagolják a kutyák a bélrákot

Kiszagolhatják a bélrákot a betegség korai stádiumában a kutyák - állítják kutatások alapján japán… Tovább olvasom